Bölüm 1. Regresyon Çözümlemesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Talep Esneklikleri.
Advertisements

MİLLİ GELİR VE İSTİHDAM TEORİSİ
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
R2 Belirleme Katsayısı.
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
Yrd. Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
Enflasyon Enflasyon, bir ekonomide para miktarının (nominal gelirin) yine o ekonomideki mal ve hizmet miktarına (reel gelire) göre daha fazla artması nedeniyle.
ECON 101 İKTİSADA GİRİŞ Prof. Dr. Nejat Erk.
Bölüm 25 Toplam Arz- Toplam Talep. 2 Toplam Talep (AD) Monetaristler: AD negatif eğimli, sadece para arzı değişiklikleri kaymasına neden olur. Keynesyenler:
Makroekonomi ... ekonominin bütünüyle ilgilenir
Normal Dağılım.
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
ARZ YÖNLÜ İKTİSAT.
İktisadi Dalgalanmalar
Temel İstatistik Terimler
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
Makro İktisat İktisadi Analiz
Ünite 9 ENFLASYON PROF. DR. TÜMAY ERTEK
Mal piyasalarında denge
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
PHILLIPS EĞRİSİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ANALİZİ
ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
Ölçme Sonuçlarının Değerlendirilmesi
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
Regresyon (Bağlanım) Çözümlemesi
Faiz Oranlarının Davranışı
ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ.
NEDEN İSTATİSTİK? 1.
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
Olasılık Dağılımları ve Kuramsal Dağılışlar
İSTATİSTİK YGULAMALARI: SINAVA HAZIRLIK
2005 (Başlangıç Ödeneği) 2006 (Başlangıç Ödeneği) 2006 (Artışı) % (Gerçekleş me Tahmini) 2007 (Artışı) % BÜTÇE GİDERLERİ 159,2174,39175,3204,917.
12.HAFTA İÇERİK VARYANS ANALİZİ Giriş Tek Faktörlü Varyans Analizi
Bölüm 03 Sayısal Tanımlama Teknikleri
KONU:ÜCRET HAZIRLAYANLAR: MEHMET BURAK KARAKUŞ SELİM UĞRAŞ.
Regresyon Analizi İki değişken arasında önemli bir ilişki bulunduğunda, değişkenlerden birisi belirli bir birim değiştiğinde, diğerinin nasıl bir değişim.
Bölüm 6:İki Degişkenli Dogrusal Regresyon Modelinin Uzantıları
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Bölüm 7 Coklu regresyon.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
DERS 1 Toplumsal Olaylar ve İstatistik Akın Şahin 8 Ekim 2010.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY252 Araştırma.
 Bölüm 6: Talep Tahmini Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
İKİ DEĞİŞKEN ARASINDAKİ İLİŞKİ VE İLİŞKİNİN ÖLÇÜLMESİ
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
Bölüm 2. İki Değişkenli Regresyon Çözümlemesi: Bazı Temel Bilgiler
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Prof. Dr. Hamit Acemoğlu Tıp Eğitimi Anabilim Dalı
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-2 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Temel İstatistik Terimler
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER
Ünite 10: Regresyon Analizi
Alternatif Makro Modeller: Monetarist İktisat
S.1.Aşağıdakilerden hangisi tüketim fonksiyonunu etkileyen değişkenlerden biri değildir? A) Harcanabilir gelir düzeyi B) Enflasyonla ilgili tahminler.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Temel İstatistik Terimler
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-2 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Sunum transkripti:

Bölüm 1. Regresyon Çözümlemesi Francis Galton tarihte ilk kez regresyon terimini kullanan kişi. 1886 Çocukların boy ortalamaları genel nüfustaki ortalama boya yaklaşmakta.Yani regress etmekte. Uzun ve Kısa boylu anne-babanın çocuklarının boyları zamanla nüfus ortalamasına yaklaştığı Karl Pearson tarafından da doğrulanmıştır. 1903. Pearson uzun boylu aile çocukları bir nesil sonra boylarının kısalık ortalama yaklaştığı ve kısa boylu ailenin çocukları zamanla uzun boylu çocukları olmak sureti ile ortalamaya yaklaşmakta

Çizim 1.1.Çocukların boylarının varsayımsal dağılımı Babaların boyu bilinirken çocukların boyları ne şekilde değişmektedir.Bu konuda sonuca ulaşmak için serpilme (dağılım) çizimine bakmak gerek. Çocuk boylarının ortalaması uzun boylu babalara gidildikçe yükselmektedir. Uzun boylu babalara gidildikçe Çocuk boyunun nasıl yükseldiğini gösteren egriye Regresyon Doğrusu denir .

Çizim 1.2. Yaşlara Göre Boyların Varsayımsal Dağılımı * Belli yaşlardaki çocukların boylarının ne şekilde dağıldığına bakarsak * Aynı yaştaki çocukların farklı boy ölçümlerine ait dağılıma sahiptir Boy ortalama olarak yaşa Göre değişir. Şayet çocuğun yaşını bilirsek o yaşa karşılık gelen ortalama Boyu tahmin edebiliriz.

Çizim 1.3. Varsayımsal Philips Egrisi İşsizlik oranı ile parasal ücretler arasındaki ilişkiyi ve degişim oranını Saptaya biliriz. Bu türden ilişkiyi gösteren eğriye Philips Eğrisi denmekte İşsizlik oranı artar iken Ücretlerin ne oranda Değişeceğini tahmin edebiliriz. Ekonomik kriz sonrası şayet işşizlik rakamı artmış ise ücretlerin ne kadar düşecegini ve bunun da enflasyona yansımasını kestirebiliriz.

Çizim 1.4 Enflasyon oranı ile para tutma ilişkisi Enflasyon oranındaki artışa paralel olarak insanların gelirlerinin Ne kadarını para olarak ellerinde tuttuklarının ilişkisi ters yönlü olarak grafikte görülmektedir. Enflasyon yüksek iken niçin para Elde nakit olarak tutulmaz? Para politikalarının başarısında Belli bir enflasyon rakamına karşılık elde tutulması gereken para miktarı tahmin edilebilir.

Reklam bütçesinin Talep esnekligi Varsayım ki reklama yapılan yatırım belli sonuçta bu reklamın getirdigi belli talep belli iken….. Reklam bütçesini yüzde bir artırırsak talep ne kadar artar bulabilirmiyiz…. Evet…. Artan talebin yaratacağı gelir artışı yapılan reklam harcamasına degermi? Yapilacak cost-benefit analizi sonucu soyler….

Regresyon ve Nedensellik Yagmur yagısları ıle urun hasılatı arasında bir ilişki varmı……Evet var….. Peki Ürün verimini değiştirerek yagışı etkileyebilirmiyiz….. evet-hayır ? Regreyon bir degişkenin diger degişkenlere bağlılığını tespit ederse de….tüketim harcamaları ile gelir arasındaki ilişkiyi tespit etmek tek başına ekonometri ile yeterli degıl bu ilişki anlamlı kılan dıger bilimlerin katkısıdır.

REGRESYON VE KORELASYON Regresyonda Y ve X iki farkli kavramdır ve bir olasılık dağılımı vardır. Bağımlı degıskenle bağımsız degişken farklı şeylerdir. Matematikten aldığın sonuçla istatistikten kaç alacabılecegını tahmin edebilirim….. Korelasyonda ilişkinin gücünü derecesini ölçer. Örnek….Sigara içmek ile akciğer kanseri arasındaki ilişkinin büyüklüğü nedir: Korelasyonda bağımlı ve bağımsız degısken aynı anlamdadır ve farklı bir anlam farkı yoktur.

Çizelge 1.1. ABD Yumurta Üretimi

Alıştırmalar 1.1.