IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM
Advertisements

MADDE ve ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDENİN HALLERİ GAZ SIVI PLAZMA KATI SAFİYE TUT.
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER VE MADDENİN HALLERİ
ISI NEDİR? Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür ve ısı enerjisi.
SES SIVI ORTAMLARDA YAYILIR MI?
IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ. IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ.
Isının yayılma yolları
Fizik Dersi Performans Ödevi
SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.
Eter Kavramı ve Elektromanyetizma
FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ
HAL DEĞİŞİMLERİ.
Maddenin Tanecikli Yapisi
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
Ses, Madde ile Karşılaşınca Ne Olur?
IŞIK VE SESİN YAYILIMI 5.sinif 4.ünite
Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı
Maddenin ısı ile yayılma yolu
SES Ses Bir Enerji Türüdür Mustafa ÇELİK.
SES.
SES Ses Dalgaları.
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
MADDENİN HALLERİ GAZ KATI SIVI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
IŞIK VE SESİN YAYILMASI 5.SINIF 4.ÜNİTE
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
5. kısım.  Gazların tanecikleri serbest hareket eder.  Gazların belirli bir hacmi yoktur.  Gazlar sıkıştırılabilir.  Gazlar, ağırlıktan bağımsız olarak.
MADDE VE ISI.
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
MADDENİN HALLERİ.
IŞIK VE SES.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Eter Kavramı ve Elektromanyetizma
SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR
ISININ YAYILMASI.
MADDENİN HALLERİ Maddenin 3 hali vardır. KATI SIVI GAZ.
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
Ses ünitesi.
Isının Yayılma Yolları
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
SESİN İŞTMEDEKİ ÖNEMİ Ses ve işitme birbirini tamamlayan iki kavramdır. Bütün sesler havayı titreştirir.Kulak kepçesi tarafından toplanan hava kulak zarına.
Sizce biz bir havuzda yüzüyor olsak ve havuza müzik verseler biz onu duyar mıyız?
SES.
SES NEDİR? TEKNOLOJİDE NASIL KULLANILIR
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir. Gitarın tellerine vurunca, teller ileri geri hareket eder ve ses oluşur. Flüt,
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
Ultrases.
Ses ile ilgili bilgilerimizi pekiştirelim
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 2. Bölüm
VBOŞLUK VGAZ VSIVI VKATI
ŞİMDİ SİZDEN SUNUMU DİKKATLİCE İZLEMENİZİ İSTİYORUM…
Maddenin Sınıflandırılması
MADDE VE ISI.
Sunum transkripti:

IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile gösterilir. Yunanca'da celeritas (hız) anlamına gelir. Einstein'ın E=mc² kütle-enerji eşdeğerliğindeki c ışık hızını ifade eder. Görünür ışık (yaygın kullanımı ışık), tarafından algılanabilen ve görülen elektromanyetik dalgadır. Işık ’sı ve parçacık (foton) şeklinde hareket eder. Görünür ışığın dalga boyu 400 nm ile 700 nm arasındadır. Bu aralık elektromanyetik tayfta, kızılötesi ile morötesi arasına denk gelir. Görünür ışığın dalga boyu kızılötesinden kısa, morötesinden uzundur. Işığın özellikleri arasında şiddeti, yayılma yönü, frekansı, kutuplanması ve vakumda 299,792,456 m/s olan hızı yer alır. Işık da diğer elektromanyetik ışınımlar (EMI) gibi foton adı verilen "paketlerden" oluşur. Fotonlar dalgaların ve parçacıkların özelliklerini gösterir. Bu, fizikte dalga parçacık ikiliği olarak adlandırılır. Işığı inceleyen fiziğin alt dalı optiktir. Optik, önemli bir araştırma alanıdır.

Doğal ışık kaynakları:

Yapay Işık Kaynakları

SES Ses, atmosferde canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç. değişimleridir. Fiziksel boyutta ses, hava katı sıvı veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir. Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur.

SESİN YAYILMASI Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz. Ses dalgalar halinde yayılır. Ses kaynağından çıkan ses maddenin taneciklerini titreştirir. Bu nedenle ses yayılır. Ses dalgasının her bir tam devrinde bir sıkışma ve bir seyrekleşme serisi vardır. Ses, tanecikler halinde yayılır, tanecikler ne kadar sık ise o kadar hızlıdır. Sesin yayılma hızı sırasıyla katıdan sıvıya, sıvıdan gaza azalır. Hız (V) = uzaklık (D)/ süre (T) biçiminde gösterilen genel hız formülü aslında teorik bir değer niteliği taşımamaktadır. Çünkü bu formülde göz önüne alınmayan dış faktörler, ses dalgalarının hızı üzerinde bir dizi etkiler yaratır. Örneğin rüzgar sesi uzaklara taşır, gece ve gündüzün sıcaklık farkları ses dalgalarını etkiler. Ses dalgaları katılarda yaklaşık olarak 5000 m/s hızla yayılır. Suda 1453 m/s hızla yol alır. Havada 340 m/s yol alır. Ses kaynakları ikiye ayrılır bunlar doğal ses kaynakları ve yapay ses kaynaklarıdır.

SES KAYNAKLARI Ses veren her madde bir ses kaynağıdır. Sesler kaynaktan aldığı enerjilerle titreşerek yayılırlar. Titreşen cisimler esnek olup sesi oluşturur. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Ses mekanik dalga olduğu için yayılması için bir ortama ihtiyaç duymaktadır. Ses dalgaları ortamlarda sıkışma ve genleşme şeklinde boyuna ilerleyen dalgalardır. Ses dalgalarının basıncı olup girişim sunucu vuru oluştururlar.

DOĞAL SES KAYNAKLARI

YAPAY SES KAYNAKLARI

RİTMİK SES VE GÜRÜLTÜLÜ SES