Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ"— Sunum transkripti:

1 FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ
BİLGE KAYA 10-B

2 Ses Nedir? Ses kaynakları titreşerek ses meydana getirir. Titreşim, bir cismin ileri geri gidip gelme hareketidir. Ses veren her şey titreşir. Titreşen cisimler ses oluşturur. Ses veren cisimler esnektir. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Ses üreten varlıklara ses kaynağı denir.Ses madde değil, enerjidir.

3 SESİN OLUŞMASI VE YAYILMASI
1- Sesin yayılma hızı ortamın sıcaklığına bağlıdır. 3-Sesin yayılma hızı ortamın yoğunluğuna bağlıdır. 2- Sesin yayılma hızı ortamın cinsine bağlıdır.

4

5 Ses İşitme İle İlgili Genel Bilgiler
Yarasalar: Yarasalar çok daha gelişmiş ve hassas işitme sistemlerine sahiptirler.

6 Çekirgeler: Çekirgelerin, çayır çekirgelerinin ve ağustos böceklerinin ön bacaklarının açıklıklarında yüksek frekansda sesleri hisseden “tympanic” organlar vardır.

7 Eşek Arıları, örümcekler:
Eşek arılarının, örümceklerin, arıların ultrasonik titreşimleri hisseden “chordontonal” yada “tympanic” uzuvları vardır.

8 Pireler ve keneler: Pirelerin ve kenelerin herhangi bir işitme uzvu yoktur gibi görünmektedir. Fakat highsonic titreşimler onların sinir sistemi üzerinde görünür bir baskı oluşturarak strese, rahatsızlığa ve hareketsizliğe yol açmaktadır.

9 Köpekler ve kurtlar: Köpeklerin ve kurtların kedi ailesinin üyeleri olarak yüksek frekans sesleri işitebildiği çok eskiden beri bilinmektedir. 

10 Kuşlar: Kuşların ise kendilerini rahatsız eden,parçalayan hatta yiyen kartal,şahin,doğan atmaca gibi yırtıcı yabani kuşların sesini algıladıkları ve bu seslerden uzaklaştıkları da artık günümüzde keşfedilmiş bir teknolojidir.

11 Fareler ve kemirgenler:
Fare ve diğer kemirgen hayvanların ise hem titreşimli ses dalgalarından,hem yüksek ultrasonik ses dalgalarından etkilendikleri bilinmekle beraber diğer hayvanlara göre daha fazla ses işitme aralığı mevcuttur.Dolayısı ile hem bu iki ses frekansından hem de sinir sistemlerini etkileyecek,onları hareketsiz hale getirecek yüksek ultrasonik ses frekansının üretilmesi gerekmektedir.

12 Yılanlar: Yılanların dış kulakları yoktur
Yılanlar: Yılanların dış kulakları yoktur.Dışarıdan ses algılayamazlar fakat doğadaki titreşimli dalgaları çok iyi hissederek kaçarlar.

13 çıkardığı seslerden tanıyabilirsiniz...
Canlıların çıkardığı sesleri dinlerseniz çıkan seslerin birbirinden farklı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı canlıları görmeseniz dahi çıkardığı seslerden canlıyı tahmin edebilirsiniz. Örneğin bir kedi veya köpeği görmeseniz bile çıkardığı seslerden bunun kedi veya köpek olduğunu söyleyebilirsiniz. Çeşitli müzik aletlerini çıkardığı seslerden tanıyabilirsiniz...


"FARKLI CANLILARIN İŞİTEBİLDİĞİ SES DÜZEYLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları