Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS."— Sunum transkripti:

1 FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS

2 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Sesin oluşması için bir kaynağa ihtiyaç vardır. Ses dalgasının kaynağı, titreşen maddelerdir. Titreşen maddeler ses üretir ve bir kaynaktan çıkan ses, her yönde ve dalgalar halinde yayılır.

3 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Ses, maddeyi oluşturan taneciklerin titreşimlerinden dolayı oluşur. Ses, madde değil bir enerji türüdür. Sesin yayıldığı ortamdaki taneciklerin titreşim enerjilerini birbirlerine aktarması sonucu ses dalgaları oluşur.

4 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Diyapazonun çatalına tokmakla vurulduğunda çatalın ileri geri titreşmesi çevresindeki hava taneciklerini hareket ettirir. Bu hareket, ortamda sıkışma ve genleşme şeklinde ilerler. Burada hava tanecikleri enerjiyi birbirine aktarır. Sürekli devam eden hava taneciklerinin bu hareketi ile oluşan ses dalgası kulağımıza ulaşır.

5 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Ses dalgasında hava taneciklerinin sık olduğu bölgeye dalga tepesi, seyrek olduğu bölgeye dalga çukuru denir. Maddesel ortamda titreşen taneciklerin denge konumuna olan en büyük uzaklığına genlik denir. Genlik, bir dalga tepesi ile bir dalga çukuru arası uzaklığın yarısıdır.

6 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Cetveli denge konumundan daha az çekip bıraktığımızda sesin titreşim genliği küçük olur. Esnek bir cetvelin bir ucunu şekildeki gibi sabitliyoruz. Diğer ucunu da denge konumundan bir miktar aşağı çekerek serbest bırakıyoruz. Bunu yaptığımızda cetvelin titreştiğini görüyoruz. Denge konumundan daha çok çekip bıraktığımızda sesin titreşim genliği daha büyük olur.

7 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Bir ses kaynağının saniyede yapmış olduğu titreşim sayısı kaynağın frekansıdır. Esnek bir cetvelin bir ucunu şekildeki gibi sabitliyoruz. Boşta kalan kısmının boyunu değiştirerek denge konumundan aynı miktar aşağı çekerek serbest bırakıyoruz. Boyu kısa olan cetvelden çıkan sesin frekansı daha fazladır. Boyu uzun olan cetvelden çıkan sesin frekansı daha azdır.

8 FEN ve TEKNOLOJİ / SES Ses bir enerji türüdür.
Sesin yayılabilmesi için maddesel bir ortama ihtiyaç vardır. Ses boşlukta yayılamaz. Ses her yönde dalgalar haline yayılır. Ses dalgalarının belirli bir genliği ve frekansı vardır. Maddesel ortamda titreşen taneciklerin denge konumuna olan en büyük uzaklığına genlik denir. Bir ses kaynağının saniyede yapmış olduğu titreşim sayısına frekans denir. Ses dalgalarının frekans ve genliklerinin farklı olması nedeniyle çeşitli sesleri birbirinden ayırt edebiliriz. Dalgaların genliğinin değişmesi frekansını değiştirmez.


"FEN ve TEKNOLOJİ / SES GENLİK ve FREKANS." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları