Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?"— Sunum transkripti:

1 SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?
Ses Nasıl Yayılır? Ses Madde İle Karşılaşırsa Ne Olur?

2 Ses Nasıl Yayılır ?

3 TİTREŞEN CİSİMLER SES ÇIKARIR.
1. Ses Nasıl Yayılır ? Yaşantımızın her anında sesle karşılaşırız. Nefes alıp verirken bile ses çıkarırız. Bir yerde ses varsa orada mutlaka bir cisim ileri – geri ya da yukarı - aşağı hareket ederek titreşiyor demektir. Gergin lastik titreşir ve ses oluşur. Benzer şekilde bir davulun derisi tokmakla vurularak bir, bir flüt içine hava üfleyerek, bir sazın teline vurularak titreştirilir. Böylece her durumda ses üretilir. Kısaca TİTREŞEN CİSİMLER SES ÇIKARIR.

4 Tamamen sessiz bir ortam yoktur
Tamamen sessiz bir ortam yoktur. Sessiz zannettiğimiz bir bir ortamda bile titreşimler sonucunda sesler oluşur. Bu sesler; insan kulağının algılama sınırları dışında olduğu için duyamayız. Fakat bizim duyamadığımız sesleri bazı hayvanlar duyabilir.

5 fhghghgh Sesin yayılması bazı yönlerden su dalgalarının yarılmasına benzerken bazı yönlerden de benzemez. Örneğin ses dalgaları gibi bir noktadan başka bir noktaya doğru dalgalar şeklinde yayılır,kaynaktan uzaklaştıkça zayıflar ve söner. Su dalgaları su yüzeyinde yayılırken,ses dalgaları bir balonun genişlemesi gibi kaynaktan itibaren her doğrultuda yayılır. Ses dalgalarının enerjisi kaynaktan uzaklaştıkça azalır. Dolayısıyla sesin şiddeti kaynaktan uzaklaştıkça azalır. Ses kaynağına en yakın olan ses en şiddetli olarak duyulur. Şekildeki su yüzeyinde bir taş attığımızda,taşın suya değdiği nokta merkez olacak biçimde iç içe daireler şeklinde dalgalar oluşur .Dalgalar taşın suya değdiği noktadan uzaklaştıkça giderek sönükleşir ve bir süre sonra kaybolur .Su dalgaları suyun titreşmesinden oluşur.

6 Sesin kaynaktan yayılması, ışığın kaynaktan her yönde yayılmasına benzer . Bir odada lamba yandığında odanın etrafı aydınlanır. Benzer şekilde odada saat çaldığında odanın her tarafından duyulur. Işığın yayılması için maddesel bir ortam gerekli olmadığı halde sesin yayılması için maddesel ortam gereklidir. Madde olmayan yerde ses dalgası oluşmaz ve yayılmaz. Bir kapı zili havası alınmış fanus içine konulduğu zaman zil çaldığı halde sesini duyamayız. Daha doğrusu zilin tokmağı titreştiği halde ses oluşmaz. g

7 Ses Madde ile Karşılaşırsa Ne Olur?

8 g oluşan dalgalara benzetebiliriz.
Bir ses kaynağı bulunduğu ortamda, her doğrultuda ses dalgaları oluşturur. Ses dalgalarını suya taş attığımızda oluşan dalgalara benzetebiliriz. Metal bir yüzeye, demir kaşıkla vurduğumuzda ses dalgaları etrafa yayılır. Bu ses dalgaları kulak zarımızı titreştirir ve böylece sesi duymuş oluruz. Bir ses kaynağından çevreye yayılan ses dalgaları sert bir yüzeye çarparlarsa yansırlar.Çevremizdeki seslerin bir çoğu bu yansımalar sonucu duyulur. g Ses madde ile karşılaştığı zaman yansıyabilir, maddeden geçebilir ya da soğrulabilir. Maddenin özelliklerine bağlı olarak ses bu değişimlerin hepsini ya da bir kısmını farklı oranlarda geçirebilir.

9 j Sesin yansıma özelliği bilim ve teknolojideki gelişimlerde de kullanıl- maktadır. Örneğin araçların hızlarını ölçmeye yarayan radar cihazları, ses dalgalarının yansıma özelliğinden yararlanarak geliştirilmiştir. Sonar, deniz dibinin şekillerini tespit etmede kullanılan bir araçtır. Ses dalgalarının yansımasıyla yüzey şekilleri hakkında araştırmalar yapabilmektedir. Ultrason ile vücuda gönderilen ses dalgalarının iç organlara çarpıp yansımasıyla iç organların görüntüsü elde edilebilir. Sesin yansıma özelliğinden yararlanarak geliştirilen araçlar, yaşamımızın pek çok alanında kullanılmaktadır.

10 Slaytımı İzlediğiniz İçin Teşekkür Ederim.


"SES MADDE İLE KARŞILAŞIRSA NE OLUR ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları