YAS TUTANLAR Herhangi bir ölüm ve ayrılığa ilişkin yas tutulur. Yas tutanlarda, pişmanlık, umutsuzluk, yalnızlık, çaresizlik, suçluluk ve kendine acıma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şİddet Muhammet GÜLER.
Advertisements

MS ve Ruhsal Sorunlar Dr. Levent Tokuçoğlu 2004.
Yrd. Doç. Hatice DEMİRBAŞ G.Ü.Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
2 SINIF YÖNETİMİ Prof.Dr. Mustafa Ergün
Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
ANNE BABA TUTUMLARI.
DÜNYADA ÖZÜRLÜLERİN DURUMU BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ İL EĞİTİMCİLERİ HÜMEYRA ERTOK NAGİHAN KARAL.
BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK
HİZMET-İÇİ EĞİTİM MAYIS 2007
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
DİL ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
HAMİLELİK DÖNEMİ SONRASI PROBLEMLERİ
DEĞERLERİM VE MESLEĞİM
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
AKRAN ZORBALIĞI.
İLETİŞİM ENGELLERİ VE ETKİLİ İLETİŞİM
ŞİDDET VE YARDIM SINIRLARIMIZ
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi
OTİZM. OTİZM OTİZM NE DEĞİLDİR Otizm, ona sahip insanların insan gibi yaşama hakkını ellerinden alabilecek bir hastalık değildir. Otizm, bir ruh hastalığı.
ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI VE BAĞIMLILIĞIN TOPLUMA ETKİSİ
ERGENLİK ve ERGENLİKTE İLETİŞİM
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Okul Psikolojik Danışmanı Gökan ARSLAN.
Bireyde biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan gelişme ve olgunlaşmanın (değişmenin) olduğu; çocukluktan yetişkinliğe (erişkinliğe) geçiş dönemidir.
ÇOCUKLARDA İNTERNET BAĞIMLILIĞI
Özel Habitat Gereksinimleri ve Rezerv Tasarımı.
SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
KİŞİLERARASI İLETİŞİM
BÖLÜM 1 DÜNYAYI KAVRAMAKBİLGİ KAYNAKLARIBİLİMSEL AÇIKLAMANIN DOĞASIPSİKOLOJİ BİLİMİ Birinci Bölüm Konuları.
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.
 Sporun insan metabolizması ve sinir sistemi için ne kadar faydaları olduğu şüphe götürmeyecek bir gerçektir. Sadece bedensel sağlığımızı değil aynı.
EYVAH ÇOCUĞUM ARTIK ERGEN!
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
DANIŞMADA ALIŞTIRMALAR Kendini ve Başkalarını Tanımayla İlgili Alıştırmalar Terapötik Güçlerin Oluşmasıyla İlgili Alıştırmalar GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMADA.
Grupla Psikolojik Danışma ve Bireysel Psikolojik Danışma Grupla Psikolojik Danışma ve Grup Rehberliği 1 Grupla Psikolojik Danışma ve Bireysel.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKOLOJİK DANIŞMANI NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKOLOJİK DANIŞMANI (TANIMI-ÖZELLİKLERİ VE AİLELERE.
Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı Danışanın Hazır Oluşu Psikolojik Danışman Psikolojik Danışma Grubundaki Güven Danışanın Katılımı.
AKRAN ZORBALIĞI HİZMET-İÇİ EĞİTİM MAYIS AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? “Bir ya da bir grup insanın kasıtlı olarak, tekrarlayan bir biçimde diğer bir kişiye.
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
VAROLUŞÇU TERAPİ.
BİREY MERKEZLİ TERAPİ.
Suisit-İntihar-Özkıyım
BİREY VE MESLEK İNSANI OLARAK PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
SERVET AKAYDIN ORTAOKULU
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
ERGENLİK.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
2 SINIF YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Süleyman KARATAŞ
Tatmin edilmemiş işgücü, tatmin edilmemiş müşterinin anahtarıdır
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Şubesi
2 SINIF YÖNETİMİ Prof.Dr. Mustafa Ergün
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
ZORBALIK –AKRAN ZORBALIĞI VE BAŞ EDEBİLME YÖNTEMLERİ
YERYÜZÜNDE BULUNAN DOĞAL TAŞLAR VE İNSANLARA ETKİLERİ
AKSARAY GÜLBAHAR ÖKÇE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Bölüm 5 İLETİŞİM VE EĞİTİM
AKRAN ZORBALIĞI.
İDARECİ EĞİTİMİ.
  Kendi ihtiyaç ve isteklerimizle çelişen durumlarda ya da reddetmek istediğimiz bir isteğe bir öneriye çekinmeden hayır demeliyiz. NEDEN HAYIR DEMELİYİZ?
Sunum transkripti:

YAS TUTANLAR Herhangi bir ölüm ve ayrılığa ilişkin yas tutulur. Yas tutanlarda, pişmanlık, umutsuzluk, yalnızlık, çaresizlik, suçluluk ve kendine acıma duyguları egemendir.

KAYGILI OLANLAR Kaygılı kişi, çoğu zaman, diğer grup üyelerini ve hatta tecrübesiz grup liderini korkutabilir; çünkü, kaygılı kişi gözleri yaşlı panik içinde, makinalı tüfek gibi konuşur. Genellikle, üstesinden gelebileceğinden daha fazla materyali gruba getirir. Grup liderinin empati kurması, danışana kendi sorunlarını çözme konusunda, güvendiği duygusunu iletmesi gerekmektedir.

DÜŞMANCA DUYGULARI OLANLAR Düşmanca duyguları olanları, Ohlsen ve ark., (1988), dört grupta incelemiştir. Kitaba göre konunun işlenmesi faydalı olacaktır.

ÇÖKKÜNLER (DEPRESYONDA OLANLAR) Kayıp, ayrılık, ekonomik sorunlar, doğal felâketler, boşanma ile karşılaşanlar genellikle kendilerini çökkün hissederler. Hayattan zevk almazlar. Herşey anlamsız gelmeye başlar. Bu tür kişiler için destek programları geliştirilmelidir.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLANLAR Bu kişilerin zekâ düzeyleri düşük değildir, ancak nörolojik nedenlerle görsel, işitsel ve psikomotor etkinliklerde güçlükleri vardır. Bu tür çocuklar, anlaşılmama, incinme ve acı yaşarlar; çünkü, çevredeki çoğu kişi onların bir zekâ sorunu olduğunu zannederler.

SESSİZ VE/VEYA İÇİNE KAPANIKLAR Bu tür danışanları Ohlsen ve ark., (1988), üç grupta incelemiştir:  Birinci grupta sessiz kalarak, gruptan en üst düzeyde yardım alanlar bulunur.  Diğer gruptaysa, ağır hareket edenler vardır.  Üçüncü grupsa içine kapanıklardır.

ŞAMAROĞLANI Grupta şamaroğlanı rolünü alan üye küçük düşürülmekten, hakaret edilmekten zevk alır. Diğerleriyle başka türlü ilişkiye giremediklerinden dolayı şamaroğlanı ya da günah keçisi bu yolu seçer.

SOSYAL İLİŞKİYE GİRENLER Grupta terapötik ilişkiyi, sosyal ilişkiyle karıştıranlar olabilir, grup üyeleriyle dışarda da arkadaşlığını devam ettirmek isterler.

BAĞIMLILAR Çoğu bağımlı danışanlar, kendilerini yetersiz hissederler. Bağımlılar, karar verme ve bu kararları gerçekleştirme konusunda güvenli değillerdir.

ÖĞÜT VERENLER Öğüt verenler ya direncin bir göstergesi olarak öğüt verirler ya da grupla psikolojik danışmanın öğüt vermek olduğunu sanırlar.

YARAMAZ ÖĞRENCİLER Bu tür danışanlar genellikle, ana-babaları, müdürleri, kısacası, bir otorite tarafından psikolojik danışmaya yollanır.

MADDE BAĞIMLILARI Bu durumda, en önemli hizmet, koruyucu, önleyici ruh sağlığı hizmetleri olmalıdır. Bir başka deyişle, madde bağımlısı olduktan sonra değil, olmadan önce kişilere yardım verilmelidir.

İNTERNET BAĞIMLILARI Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren internet bağımlılığı, insana yardım eden mesleklerin ilgi alanı olmuştur. Tıpkı diğer bağımlılıklar gibi internet bağımlılığı da duygusal güçlüğü olan danışanlar kategorisinde incelenmelidir.

TEKELCİLER Pek çok grup lideri, tekelcinin direnç gösteren kişi olduğu üzerinde anlaşırlar (Ohlsen ve ark., 1988). Tekelciler anlamlı bir şekilde katılmazlar ve kendileri için tehdit ögesi taşıyan konulara girmemekte ustadırlar.

ENSEST VE/VEYA CİNSEL TACİZE UĞRAYANLAR Ensest ve/veya cinsel tacize uğrayanların egemen duyguları suçluluk, anlaşılmamışlık, aşağılanmışlıktır. Daha çok kızlarda görülse de, ensest ve cinsel tacize uğrama durumuna, erkeklerde de rastlanabilir.

TAŞKINLIK YAPANLAR - DIŞA VURANLAR Taşkınlık yapma-dışa vurma, duygu, istek veya düşüncenin sözcükler yerine davranışlar yoluyla anlatılmasıdır ve grup terapisinde sık rastlanan bir durumdur. Taşkınlık yapma-dışa vurma davranışı, bazen bilinçsiz, bazen de bilinçli olarak ortaya çıkabilmektedir.