19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mesleki Gelişim Kuramı (Donald E. Super)
Advertisements

DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
ETKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ TEKNİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
İŞLETMELER VEYA KİŞİLERİN HEDEFİ, EN İYİ OLMAK İSTİYORUM + -
İNSAN KAYNAKLARI TEMİN VE SEÇİMİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
İPUÇLARI VE KULLANIMI Hülya KAYGISIZ
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Ünite Planı Özeti: Bu ünitede temel soru ile çevremizdeki cisimlerin disiplinler arası bağlantı kurularak öğrencilerin aklına gelebilecek her şekilde.
Yorumlayıcı Paradigma ve Nitel Araştırmanın Bilimsel Araştırma Geleneğindeki Yeri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Ünite Portfolyo Sunumu
BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız!.
ÜNİTE ÖZETİ Öğrenciler çevrelerinde gördükleri teknolojik araçlar hakkında bilgi edinecekler. Yeni teknolojik araçlar tanıyacaklar. Tanıdıkları araçların.
STRATEJİK PLAN Burak Arıkan, Nezih Güven Bologna Rehberi
FEN BİLİMLERİ DERS KİTABININ İNCELENMESİ
Bolum 4- 2.
EPİKRİZ RESMİ OLARAK GEÇERLİ BİR SAĞLIK RAPORU DEĞİLDİR.
Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Eğitimi
Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Eğitici Eğitimi
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
1.1 GİRİŞ Bu kitap, çevre psikolojisi (environmental psychology) konusunda temel bilgileri kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çevre psikolojisini,
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
BEYİN ve BİLİŞSEL GELİŞİM
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
Bölüm 6 Kaygı Bozuklukları II: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Kaygı Bozukluğu, ve Obsesif-Kompulsif Bozukluk.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
24.1 GİRİŞ Bu ünite şöyle ilerleyecektir: Öncelikle kabul edilebilirlik kavramını tanımlayarak çevre politikalarının kabul edilebilirliğini etkileyen.
Bölüm 8 Depresif Bozukluklar, Bipolar Bozukluklar ve Okul Çağındaki Çocuk ve Gençlerde İntiharın Önlenmesi.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
BÖLÜM 1 Bilişsel Psikolojiye Giriş
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
ÖĞRENME AMAÇLARI Toplam hata ve örnekleme dışı hatanın bununla nasıl ilişkili olduğunu öğrenme Veri toplama hatalarının kaynaklarını ve bunların.
5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı.
BÖLÜM 4 KURAMSAL MODELLER: NASIL DÜŞÜNMELİYİZ?.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
TEST TEKNİĞİ. Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni bilgi eksikliğinin yanında sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan.
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
BÖLÜM 8 Sekizinci Bölüm Konuları TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ.
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
Uyarılmışlık, Stres ve Kaygı
Tütün Kontrolünde Aile Hekiminin Rutindeki Rolü Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Malatya.
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
Temel Eğitim Genel Müdürlüğü
BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız!.
Adınız | Öğretmen adı | Okul
STRATEJİ OLUŞTURMA.
MUTLULUK KURAMLARI Ezgi Akıncı.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
* Konunuzu buraya yazın
Öğretmen bir otorite veya patron olmamalı, LİDER olmalıdır.
* Konunuzu buraya yazın
DENEME.
DENEME
Stj.Dr. Nisanur Aksu. Günümüzün popüler mottosu, “Yürekten iste; gerçek olsun”; “Bırakmak istiyorum ama bırakamıyorum” klişesi ile tezahür eden zorlukları.
Sunum transkripti:

19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı otomatik olarak belirleyen bilişsel yapılardır.

Bu ünitede, öncelikle, alışkanlıklar konusunun teorik altyapısını ve alışkanlıkların bilgi işlemeyi nasıl etkilediklerini tartışacağız. Daha sonra, alışkanlıkları ölçmek için kullanılan farklı yaklaşımlarla devam edip, fazlasıyla alışkanlık hâline gelmiş davranışları değiştirme müdahalelerinin bir özetiyle üniteyi sonlandıracağız.

19.2 TEORİK ALTYAPI: ALIŞKANLIKLAR NASIL EDİNİLİR Alışkanlıkların günlük davranışlar üzerindeki güçlü etkisi teorik olarak nasıl açıklanabilir? Sabit bağlamlarda aynı davranış paternlerinin defalarca tekrar edilmesi, davranışı durumsal ipuçlarıyla ilişkilendirir.

19.3 VERİLEN KARARLARI SINIRLANDIRMAK: ALIŞKANLIKLAR BİLGİ KULLANIMINI NASIL ETKİLER Tablo 19.1 Ayrıntılı düşünerek kara verme ve otomatik karar verme özellikleri

Şekil 19.1 Artmış dikkat (alt panel) ve kontrol (üst panel) koşullarındaki katılımcıların 27 deneme boyunca inceledikleri ortalama bilgi maddesi sayısı. Alt panelde katılımcılara kararlarını bilgiyle dayandırarak gerekçelendirmek zorunda oldukları söylenmiştir.

19.4 ALIŞKANLIKLARI ÖLÇMEK: ZORLAYICI BİR ARAŞTIRMA KONUSU Alışkanlıklar tanımları itibariyle bilinç dışı, kişilerin öz bildirimleri de şüpheli olduğundan alışkanlık ölçümü zorlayıcı bir iştir. Alışkanlıklar aynı davranışı birçok kez tekrar ederek kazanılıyorsa, belli bir davranışın geçmişteki yapılma sıklığı ilk bakışta alışkanlığın gücünü ölçmek için geçerli bir ölçüm sayılabilir.

19.5 KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI BIRAKMA, İYİ ALIŞKANLIKLAR YARATMA: RUTİN DAVRANIŞI DEĞİŞTİRME MÜDAHALELERİ Birçok çevresel davranış, günlük rutinlerimizde derin şekilde yer aldığından alışkanlık olarak görülebilir. Çevresel alanda her alışkanlık ‘kötü alışkanlık’ değildir. Odadan çıkarken ışığı kapatma gibi bir alışkanlığımız da olabilir. Fakat kişiler çevreci davranma niyetleri oluşturduklarında, alışkanlıkları genellikle karşılarında durur.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1-) Alışkanlık davranışı ne ile karakterize edilir? Olumlu ve olumsuz çevresel davranış alışkanlıklarına örnekler bulunuz. 2-) Alışkanlık davranışı alışkanlık olmayan davranıştan neden farklıdır? 3-) Alışkanlıklar teorik olarak nasıl anlatılabilir? 4-) Güçlü alışkanlıkların bilgi kullanımına etkisi nedir? 5-) Alışkanlıklar nasıl ölçülebilir? Alışkanlıkları ölçmekteki zorluklar nelerdir? 6-) Alışkanlık davranışı değiştirmek için kullanılan bazı stratejileri açıklayınız.

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.