ADI:ASLIHAN SOYADI:YAVAŞCI SINIFI: 7/A NO:29 DERS: SOSYAL BİLGİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
Advertisements

ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLI ORDUSU ve YÖNETİM YAPISI
OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR ve MEDENİYET
DURAKLAMA DEVRİNDE İÇ İSYANLAR
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
OSMANLI DEVLETİ’NİN DURAKLAMASI’NIN İÇ NEDENLERİ Osmanlı Devleti’nin teokratik bir yapıya bürünmesi Osmanlı Devleti Hükümdarları’nın,Osmanlı Orduları’nın.
KLASİK DÖNEM OSMANLI DEVLETİ’NDE ORDU SİSTEMİ
1.
1.
OSMANLILARDA YÖNETİM,ASKERİ TEŞKLAT VE EĞİTİM
C-Klasik Osmanlı Devlet Teşkilatı
TIMAR SİSTEMİ.
OSMANLI KÜLTÜR MEDENİYETİ
C) OSMANLI EĞİTİM SİSTEMİ
KLASİK DÖNEM OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
OSMANLI DEVLETİ ( KURULUŞ DÖNEMİ )
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
KLASİK DÖNEM OSMANLI TOPLUM YAPISI
1.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
Osmanlı devleti’nde taşra ve eyalet yönetimi
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
OSMANLILARDA ASKERİ TEŞKİLAT
TÜRK–İSLAM DEVLETLERİNDE ORDU TEŞKİLATI
OSMANLI’ DA EĞİTİM.
DİVANIHÜMAYUN.
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
OSMANLI DEVLETİ.
HAZIRLAYAN: HÜSEYİN GÖK
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM Erdoğan GÜL.
TÜRKİYE SELÇUKLU LARINDA KÜLTÜRÜ VE UYGARLIĞI
DURAKLAMANIN SEBEPLERİ
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
OSMANLIDA YÖNETİM, ASKERİ TEŞKİLAT VE EĞİTİM
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
OSMANLI DEVLETİ’NDE EKONOMİK GELİŞMELER VE TOPLUM YAPISI
OSMANLI’DA DİVAN-I HÜMAYUN
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 2. ÜNİTE: DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. ve 2. KONU.
OSMANLI ORDU SİSTEMİ DERS:SOSYAL BİLGİLER KONU:OSMANLI ORDU SİSTEMİ
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
OSMANLI KÜLTÜR VE UYGARLIĞI
YGS TARİH TERİMLER 2015.
EBRU SAF SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ/3.
Kazanım 2. Kanıtlara dayanarak Osmanlı Devleti'nin siyasi güç olarak ortaya çıkışını etkileyen faktörleri açıklar.
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
SOSYAL VE EKONOMİK YAŞAM
Osmanlı Devleti kurulduğunda
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI’DA TOPLUM VE EKONOMİ
OSMANLI ORDU TEŞKİLATI
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT / ÜRETİMDE VE YÖNETİMDE TOPRAK
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM.
OSMANLI ORDU TEŞKİLATI
Osmanlı’da divan teşkilatı
Osmanlı devleti’nde taşra ve eyalet yönetimi
Toprak Yönetimi Toprak İslam Hukukuna göre Öşri,Haraci ve Miri arazi olmak üzere üçe ayrılır. 1-Öşür Arazi:Müslümanlara ait olan topraklar.Öşür vergisi.
Osmanlı Ordusunun Başlıca Bölümleri
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
TIMAR SİSTEMİ TIMAR SİSTEMİ. Tımar: Osmanlı Devleti'nde kamu arazisi (mirî) dahilinde, yönetimi sipahiye bırakılmış olan verimli topraklara verilen ad.
Seçeneklerden hangisi XIV
Osmanlı devleti ordu teşkilatında kendinden önce kurulmuş olan Türk-islam devletlerini örnek almıştır. osmanlı devleti fetih politikası üzerine kurulmuş.
TARİH PERFORMANS ÖDEVİ OSMANLI TOPLUM YAPISI. O SMANLı T OPLUM Y APıSı Osmanlı toplum yapısı, Osmanlı Devleti kurulmadan önceki Türk Devletlerinde Türklerin.
OSMANLI ORDU TEŞKİLATI OSMANLI ORDUSU OSMANLI ORDUSU OSMAN BEY DÖNEMİNDE DÜZENLİ BİR ORDUYA SAHİP DEĞİLDİ.OSMANLININ ASKERİ GÜCÜNÜ GÖNÜLLÜ BİRLİKLER.
Osmanlı’da Merkez ve Taşra Hayatı
OsmanlI’da dİvan teşkİlatI
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

ADI:ASLIHAN SOYADI:YAVAŞCI SINIFI: 7/A NO:29 DERS: SOSYAL BİLGİLER KONU:OSMANLI ORDUSU

OSMANLI ORDUSU Osmanlı Beyliği,Osman Bey Döneminde düzenli bir orduya sahip değildi.Osmanlının askeri gücünü gönüllü birlikler oluşturuyordu.Bu birlikler,savaş zamanı bir araya gelir,savaş sona erince dağılırdı.İlk düzenli ordu kurma çalışması Orhan Bey zamanında başlamıştır.

DENİZ KUVVETLERİ KARA KUVVETLERİ YARDIMCI KUVVETLER EYALET ASKERLERİ KAPIKULU ASKERLERİ Tımarlı Sipahiler Kapıkulu piyadeleri Kapıkulu süvarileri Sipahi Acemi ocağı Sol garipler Azaplar Silahtar Yeniçeri ocağı Sağ ulefeciler Sağ garipler Sol ulefeciler Cebeci ocağı Akıncılar Topçu ocağı Top arabacıları ocağı

YENİÇERİ OCAĞI Kapıkulu piyadelerin en önemli bölümüdür.1. Murat zamanında kuruldu.Bu ocağa acemioğlanlar ocağından Yetiştirilenler alınırdı.Askerlikten başka işle uğraşmazlar ve emekli oluncaya kadar evlenmezlerdi.Bu ocağın komu- tanı ‘Yeniçeri Ağası’idi.Yeniçeri Ocağı,2. Mahmut tara- fından kaldırılmıştır

Evet çocuklar osmanlı ordusunda en önemli ordu nedir? ACEMİOĞLANLAR OCAĞI Devşirmelerin yetiştirilip hazırlandığı ocaktır. Bunların zeki olanları Enderun’a gönderilir, diğerleri yeniçeri ocağına ve diğer ocaklara alınırdı Evet çocuklar osmanlı ordusunda en önemli ordu nedir?

TOPÇU OCAĞI Top döken,savaşlarda top kullanan sınıftır. Topçular İstanbul’da Tophane’de bulunurlardı. Sınırlarda ve kıyılardaki kalelerde hizmet Görürlerdi.2.Murat döneminde kurulmuştur.

TOP ARABACILARI OCAĞI Top arabalarını ve bunlara ait gereçleri hazırlayan,sefer sırasında topları savaş bölgesine götüren sınıftır.Fatih Sultan Mehmet döneminde kurulmuştur.

CEBECİ OCAĞI Orduya ait silahların yapımı,bakımı,tamiri ve Cephanelerin korunmasından sorumludur. HUMBARACI OCAĞI Havan topları,mayın ve el bombaları yapar ve kullanırlardı.

LAĞIMCI OCAĞI Savaş sırasında kuşatılan kaleleri,yeraltından kazdıkları tünellerle,surların altına patlayıcıcılar yerleştirerek çökertmeye çalışırlardı. KAPIKULU SÜVARİLERİ Kapıkulu askerlerinin atlı sınıfıdır,yeniçeriler arasından seçirirler.Savaşta padişahı,sancakları, hazineyi ve orduya ait kıymetli eşyaları korurlar- dı.1.Murat döneminde kurulmuştur.

TIMARLI SİPAHİLER Osmanlı Ordusunun en önemli atlı kuvvet- leri idi.Bu askerleri has,zahmet ve tımar sahipleri besledikleri için devlete ekonomik yönden yük olmazlardı.ordunun en kalabalık ve en önemli sınıfıdır.

AKINCILAR Görevleri,düşman topraklarına akınlar yapmak,sınırları korumak,savaşta ordu- nun güvenle ilerlemesini sağlamaktı.Se- fere çıkmadıkları zaman sınırları korurlardı. AZAPLAR Ordunun en önünde yer alarak ilk hücumu Karşılayan askerlerdir.Türklerden oluşmaktadır.

SAKALAR Savaş sırasında cepheye su taşırlardı. YAYA VE MÜSELLEMLER Savaş sırasında köprü ve yol yaparlardı. DERBENT MUHAFIZLARI Askeri ve ticari yolları korurlardı.hizmetleri karşılığında vergi vermezler.

OSMANLI DEVLET YAPISI Osmanlı Devleti, beylik döneminden itibaren Orta Asya Türk devlet geleğini ve İslam dinini birleşmesinden oluşan bir anlayısla yönetilmiştir.Osmanlı devlet yönetimi ve felsefesinin temelinde yatan anlayış,dünyaya düzen vermektedir.Ülke işlerinin görüşülüp karara bağlandığı yer Divanıhülmayun’du.Osman bey zamanında beyliğin ileri gelenleri zaman zaman toplanır ve kararlar alırdı.Divanın kurumsal yapısı Orhan bey zamanında kurulmuştur.

padişah Veziriazam(sadrazam Nişancı Yeniçeri Ağası Kaptan Paşa Kubbealtı vezirleri Kazaskerler Defterdarlar Rumeli Defterdarı Anadolu deftertarı Rumeli kazaskerleri Anadolu kazaskerleri

Veziriazam Seyfiye İlmiye Kalemiya Rumeli Defterleri Vezirler Şeyhülislam Kadı Kaptan-ı Derya Anadolu defterleri Müftü Beyler Beyi müderris Nişancı Sancak Beyi İmam Reisul küttap Subaşı sipahi

İlmiye=Osmanlı’da eğitim,adalet(yargı) ve din işlerinin yönetiminden sorumluydu ve başında Şeyhülislam bulunurdu. Kalemiye=ülkenin yönetim ve mali işlerinin yürütülmesi için her türlü yazışma kayıt işlemlerini yönetirdi.Bunların başında nişancı blunurdu.

OSMANLI TOPLUMU Osmanlı toplumu çağdaş batı dünyasından farklı olarak bir toplum yapılanmasına sahiptir. Ulaşılamayan tek makam vardır.O da padişahlıktır.Doğuştan imtiyazdı bir sosyal sınıf yoktur.Yaşadıkları yer,meslekleri ve dinlerine göre bir sınıflama yapabilir.Aşağıda osmanlı toplumunun yaşadığı yere göre yapılan sınıflamaya ait bilgileri inceleyelim. Osmanlı devletinde halk şehir ve köylerde yaşar bir kısım halk ise göçebedir.

Şehirliler= Şehirler;sosyal,kültürel ve ekonomik faaliyetlerin yoğun yaşandığı yerlerdir.Osmanlı şehirlerinde,büyük alanlar ve bunların çevrelerinde külliyeler,medreseler,idari,adli,dini binalar göze çarpardı.Haftanın belli günleri Pazar kurulur,şehirlerde o günkü hayat daha canlı olurdu. Şehir halkını askerler,tüccarlar,esnaf ve diğer gruplar olrak sınıflandırmak mümkündür.

KÖYLÜLER=Osmanlı nüfusunun büyük kısmı köylü idi KÖYLÜLER=Osmanlı nüfusunun büyük kısmı köylü idi.Genelde köyde oturan çiftçilerin müslüman olanlarından üretim vergisi olarak öşür adı altında vergi alınırdı.Bu vergilerle tımarlı sipahilerin giderleri karşılanıyordu.

GÖÇEBELER=Göçebelik,eski türk toplumlarından beri devam eden bir hayat tarzıydı.Göçebeler hayvancılıkla uğraşırlardı.Anadolu’da buna yörük denmektedir.

HOŞÇAKALIN