Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Toprak Yönetimi Toprak İslam Hukukuna göre Öşri,Haraci ve Miri arazi olmak üzere üçe ayrılır. 1-Öşür Arazi:Müslümanlara ait olan topraklar.Öşür vergisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Toprak Yönetimi Toprak İslam Hukukuna göre Öşri,Haraci ve Miri arazi olmak üzere üçe ayrılır. 1-Öşür Arazi:Müslümanlara ait olan topraklar.Öşür vergisi."— Sunum transkripti:

1 Toprak Yönetimi Toprak İslam Hukukuna göre Öşri,Haraci ve Miri arazi olmak üzere üçe ayrılır. 1-Öşür Arazi:Müslümanlara ait olan topraklar.Öşür vergisi alınır. 2-Haraci Arazi:Müslüman olmayan halka aittir.Haraç vergisi alınır. 3-Miri Arazi:Devletin malı olan topraklardır. Miri Arazi Çeşitleri: 1-Dirlik:Geliri devlet memurlarına ve askerlere görev karşılığı verilen topraktır.Üçe ayrılır. a)Has:Geliri padişah ve divan üyelerine verilir. b)Zeamet:İkinci dereceden devlet adamlarına verilir. c)Tımar:Sipahilere verilir.

2 Eşkinci Tımarı:Savaşta yaralılık gösterenlere,
Mustahfaz Tımarı:Cami imam ve hatiplerine verilirdi. Topraklar mutlaka işletilirdi.Toprağı işlemeyenden resm-i çiftbozan vergisi alınırdı. Dirlik Sisteminin amaçları:Topraklardan yararlanma,gelir arttırma ve üretimde sürekliliği sağlamaktır. 2-Vakıf Toprak:Geliri hayır kurumlarına ayrılan arazi. 3-Yurtluk Arazi:Sınır koruma görevlilerine ayrılan arazi. 4-Ocaklık Arazi:Kale muhafızlarına ve tersane giderlerine ayrılır. 5-Mukataa:Geliri doğrudan doğruya hazineye giden toprak. 6-Malikane:Devlette başarılı olanlara verilir. 7-Paşmaklık:Padişahın kadınlarına ve kızlarına ayrılan arazidir.


"Toprak Yönetimi Toprak İslam Hukukuna göre Öşri,Haraci ve Miri arazi olmak üzere üçe ayrılır. 1-Öşür Arazi:Müslümanlara ait olan topraklar.Öşür vergisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları