BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
Advertisements

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
Ekstrasellüler Matriks
İSKELET.
LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
SİNİR SİSTEMİ Herkes için Her şey.
İSKELET SİSTEMİ Hayvan vücuduna desteklik görevi yapan ve koruyan, kaslarla bağlantı yaparak hareketi sağlayan sisteme iskelet ve kas sistemi denir.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
BİYOMEKANİĞE GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. B. Burak ÖZHAN
HİSTOLOJİ
Doku Tamiri & Yara İyileşmesi
KIKIRDAK DOKUSU Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Kısa kemik Uzun kemik İrregüler kemik Yassı kemik (etmoid, vertebra)
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
İskeletin Yapı ve Görevleri
Fen Bilgisi Öğretmenliği
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
DOKULAR.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
Osteoartrit Osteoartroz Dejeneratif Eklem Hastalığı
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
BİYOKİMYA I (2. DERS).
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
BÖLÜM 9 Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
Sağlık Slaytları İndir
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
Plevranın anatomi ve fizyolojisi
İSKELET SİSTEMİ
VİTAMİNLER.
Hareket Sistemi Öğr. Gör. Ümmühan Demir.
BEŞ DUYUMUZ.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
HÜCRE ZARLARINDAN MADDE TAŞINMASI
PROTEİNLER.
Yağlar (lipidler).
Ekstrasellüler Matriks
EKSTRASELÜLER MATRİKS (ECM)= HÜCRELER ARASI MATRİKS
YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.
İSKELET SİSTEMİ GANİME AYDIN. İNSANDA DESTEK VE HAREKET İskeletin Görevleri: Vucuda desteklik sağlar. Kaslarla birlikte hareketi sağlar. Canlını hareketini.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Fizyoloji Nedir? Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen.
HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ. Destek ve hareket sistemi İskelet sistemi KıkırdakKemikEklem Kas sistemi.
HAYVANLARDA İSKELET SİSTEMİ
Kuvvet Antrenmanları -Giriş-.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
Kıkırdak Dokusu Biyokimyası
HAYVANSAL DOKULAR.
PROTEİNLER 2.
İSKELET SİSTEMİ
KIRIK İYİLEŞMESİ.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
İSKELET SİSTEMİ
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
KEMIKLER BY: ZEHRA MASUME ADıGÜZEL. KÜÇÜK BILGILER  VÜCUTTA BULUNAN EN UFAK KEMIK 3 MM UZUNLUĞUNDA OLAN 'ÜZENGI KEMIĞI'DIR.  VÜCUTTAKİ DIĞER KEMİKLERLE.
İSKELET SİSTEMİ
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar. KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması.
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ

Bağ dokusu kas iskelet sisteminin mimarisini oluşturur ve çeşitli doku ve organları da destekleyen bir destek görevi görür. Vücuttaki bir çok önemli yapı bağ dokusundan oluşmaktadır. Örneğin eklem kıkırdağı; kan damarları, sinir ve lenfatikleri içermeyen özgül yoğun bir bağ dokusundan oluşmaktadır.

Kıkırdaktan farklı yapıda olmasına rağmen, tendonlar, bağlar, intervertebral diskler ve fasya da yoğun bağ dokusundan oluşmaktadır. Kemik hem yoğun hem de gevşek bağ dokusu içerir; gevşek bağ dokusu kemik iliği hücrelerine destek olur ve kemik boşluğundaki alanın doldurulmasına yardımcı olur. Yağ dokusunun da metabolik ve yapısal fonksiyonu olan özel bir bağ dokusu olduğu düşünülmektedir.

Bağ doku içindeki hücreler ekstrasellüler matriksin kompozisyonunu kontrol ederek dokunun fiziksel özelliklerini belirler. Cilt, sinovium, bağlar ve fasyada bulunan fibroblastlardan, kemik ve kıkırdakta bulunan özelleşmiş kondrositler ve osteoblastlara kadar çok çeşitli tipte bağ doku hücresi bulunmaktadır.

Bağ doku matriksi , protein ve diğer makromoleküllerin karışımından oluşurlar ve bu da her bir bağ dokusu tipinin özel fonksiyonundan sorumludur.

İnsan vücudunda bağ dokuları yaygın olarak dağıldığı için, bağ dokusu hücreleri veya ekstrasellüler matriks proteinlerini etkileyen hastalıkların çoğu zaman sistemik etkileri bulunmaktadır. Bu hastalıklar üç ana gruba ayrılabilir; 1- Bağ doku proteinlerini kodlayan bir gende oluşan mutasyon sonucu ortaya çıkan hastalıklar ( Marfan sendromu gibi)

2- Bağ dokusunda inflamatuvar bazen de otoimmün bir süreçten kaynaklananlar ( Romatid artrit gibi.) 3- Yaşla birlikte oluşan dejenerasyon sonucu olanlar ( osteoartrit gibi)

Bağ doku proteinleri ve makromolekülleri Her bir bağ dokusu ekstrasellüler matriks proteinleri ve makromolekülleri değişik miktar ve özgül formlarını içeren özel bir yapıya sahiptir. Ekstrasellüler matriks bileşenleri ; kollojenler, proteoglikanlar, elastinler ve diğer kollojen olmayan glikoproteinler gibi gruplara ayrılırlar.

Bu ekstrasellüler matriks bileşenleri sadece dokuyu oluşturan çatıyı sağlamakla kalmaz, aynı zaman da bağ doku hücrelerine eksternal işaretler sağlayan bilgiden zengin bir ortam kurarlar. Ekstrasellüler matriks bileşenlerinin hücre yüzeyi reseptörleri ile etkileşimi ile başlatılan hücre içi sinyalizasyon hücre büyümesi, farklılaşması, yaşam süresi ve matriksin yeniden yapılanması gibi önemli süreçleri düzenler.

KOLLOJEN Kollojen ekstrasellüler matriksin ana bileşenidir ve toplam protein kitlesinin yaklaşık % 25-30’unu oluşturan vücuttaki en çok bulunan proteindir. Kollojenler, alfa zincirleri adı verilenüç polipeptid zincirin bir biri etrafında dolanarak oluşturduğu üçlü helikal proteinlerdir. Alfa zincirleri glisin ve prolin aminoasitlerinden zengindir.

Kollojen alfa zincirlerini kodlayan otuzdan fazla kollojen geni vardır Kollojen alfa zincirlerini kodlayan otuzdan fazla kollojen geni vardır. Kollojen sentezinde oluşacak bir hata o kollojenin bulunduğu dokuda zayıflığa yol açar. Örneğin vitamin c eksikliğinde yetersiz kollojen sentezi ve çapraz bağlanmaların yetersiz olması frajil bağ dokularına yol açar ve skorbüt denen diş eti kanaması hastalığına yol açar.

Kollojen tipleri yapı ve fonksiyonuna göre gruplandırılırlar.