Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fen Bilgisi Öğretmenliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fen Bilgisi Öğretmenliği"— Sunum transkripti:

1 Fen Bilgisi Öğretmenliği
Hüseyin YİĞİT Fen Bilgisi Öğretmenliği 2.Öğretim EKSENSEL İSKELET

2 EKSENSEL İSKELET BAŞ İSKELETİ GÖVDE İSKELETİ

3 BAŞ İSKELET KAFATASI KEMİKLERİ YÜZ KEMİKLERİ

4 KAFATASI KEMİKLERİ Kafatası kemikleri; alın(1), yan kafa(2), şakak(2), art kafa(1), temel(1) ve kalbur kemiklerinden oluşur. Yeni doğan çocuklarda kafatası iskeletinde tam olarak kemikleşmemiş kıkırdak bölgeler vardır.

5 YÜZ KEMİKLERİ Yüz kemikleri; tırnakçık(2), elmacık(2), burun(2), sapan(1), boynuzcuk(2), üst çene(2), alt çene(2) ve damak(1) kemiklerinden oluşur. Baş iskeletinde, alt çene kemiği dışında kalan bütün kemikler hareketsizdir.Alt çene kemiği ise şakak kemiklerine bağlı olup hareketlidirler.

6 Baş iskeletinde bulunan bazı kemiklerin içinde hava dolu boşluklar vardı. Sinüs adı verilen bu boşlukların iç yüzü kan damarları ve silli epitel hücreleriyle örtülüdür. İnce kanallarla burun boşluğuna bağlanırlar. Sinusların mikropla enfekte olması durumunda ise sinüzit denilen rahatsızlık ortaya çıkar.

7 GÖVDE İSKELETİ Omurga İskeleti Göğüs İskeleti

8 OMURGA İSKELETİ Omurga, sırttan boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan “S” şeklinde bir yapıdır. Toplam 33 omurgadan oluşan omurga;boyun, sırt, bel, sağrı ve kuyruk sokumundan olmak üzere beş bölgeye ayrılır. Her bölge farklı bir görevi yerine getirmek üzere özelleşmiştir. Omurgada asıl yükü taşıyan ve vücudun dik durmasında etkili olan kısım omur gövdesidir. Omurgada omur gövdeleri arasında kıkırdak diskleri bulunur.Bu diskler hareket sürecinde omurga üzerinde oluşan basıncı azaltır.

9 Omurların sırt kısmına doğru doğru bölümde omur deliği bulunur
Omurların sırt kısmına doğru doğru bölümde omur deliği bulunur.Omurların üst üste gelmesiyle boyundan kuyruk sokumuna uzanan bir kanal oluşur. Omurga kanalı adı verilen bu bölge merkezi sinir sisteminin devamı olan omurilik tarafından doldurulur. Omurda sırtta ve yana doğru çıkıntılar bulunur.Bu çıkıntılar kaslara bağlanma yüzeyi oluştururlar.

10 Boyun bölgesi;7 omurdan oluşur
Boyun bölgesi;7 omurdan oluşur.Bu omurlarında dikensi çıkıntıları oldukça küçüktür.Boyun omurlarından birincisi atlas, ikincisi ise eksen omurudur.Eksen omurundaki “eksen” şeklindeki çıkıntı atlas omuru içine doğru sokulmuştur. 12 omurdan oluşan sırt bölgesi omurları göğüs kafesinin arka bölümünü meydana getirir.Kaburgalar bir ucuyla sırt omurlarına bağlanır.

11 Vücudumuzun önemli bölümlerinden biri olan bel bölgesi 5 omurgadan oluşur.
Sağrı bölgesini oluşturan beş omur,birleşerek üçgen şeklinde bir yapı oluşturur. Sağrı bölgesinden sonra gelen son dört omur birbiriyle kaynaşarak kuyruk sokumu kemiğini oluşturmuştur.

12 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM )))))


"Fen Bilgisi Öğretmenliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları