YEMEKLİK YAĞLAR Prof. Dr. İhsan KARABULUT İnönü Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YUMURTANIN BESLENMEDEKİ YERİ
Advertisements

Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
FONKSİYONEL GIDA OLARAK KULLANILAN DOĞAL YAĞLAR
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Esansiyel yağ asitleri
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
ÖĞRENCİLER: MUSTAFA ÇAVUŞOĞLU :
Trans Yağlar ve Sağlık Etkileşimi
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
ÇİM SUYU Buğday çiminin önemi öncelikle yaprakların, yeşil görünmesini sağlayan klorofil içeriğinden gelir. Klorofil birçok bitkide bulunur. Buğday çimi.
MARGARİN ÜRETİMİ VE TRANS YAĞ ASİTLERİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
Lipitlerin sudaki davranışları
DOYMUŞ VE DOYMAMIŞ YAĞLAR
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
L İ P İ D L E R Dr. Mehmet PENSE.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
İrem YILMAZ, Vildan UYLAŞER.  Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası  Kendine özgü renk, tat ve koku  Rafinasyon.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Doç. Dr. Sibel Karakaya Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisli ğ i Bölümü, Bornova, Izmir ZEYT İ NYA Ğ ININ SATIN ALIMI VE KULLANIMI.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.
MARGARİN NEDİR?.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ.
Yağ Asitleri.
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
1. Giriş.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Karotenoidler & Tokoferoller & Tokotrienoller
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
LİPİDLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
LİPİTLER (YAĞLAR)
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
LİPİTLER (YAĞLAR).
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Yağlarda oksidatif acılaşma reaksiyonları
Sağlıklı Beslenme.
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
LİPİTLER.
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
Oksidanlar ve Antioksidanlar
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer.
Sunum transkripti:

YEMEKLİK YAĞLAR Prof. Dr. İhsan KARABULUT İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü E-mail: ihsan.karabulut@inonu.edu.tr

Başlıca yemeklik yağlar Zeytinyağı Soru-Cevap SUNUM PLANI Yağın yapısı Yağ asitleri Trans yağlar Bio-aktif bileşenler Oksidasyon Yağ üretim teknikleri Margarin Başlıca yemeklik yağlar Zeytinyağı Soru-Cevap

YAĞ NEDİR? ~%95-97 TRİGLİSERİT

Doymuş Yağ Asitleri (SFA) Doymamış Yağ Asitleri Tekli doymamış (MUFA) Çoklu doymamış (PUFA)

Yağda bulunan minör bileşenler Vitaminler: A, D, E, K Fitosteroller: Sito-, stigma- ve brassika-sterol Lipokromlar: Karotenoidler, likopen, klorofil Antioksidanlar: Fenolik yapılar, tokoferoller

LDL kolesterol seviyesini yükseltir. CVD riskini yükseltir. Doymuş yağ asitleri C sayısı arttıkça ergime derecesi yükselir. (10’dan az C sayılı yağ asitleri sıvı iken; C sayısı arttıkça yapısında yer aldığı trigliseridi (yağı) katılaştırır) “Laurik, Miristik, Palmitik ve Stearik asitler” en yaygın doymuş yağ asitleridir. LDL kolesterol seviyesini yükseltir. CVD riskini yükseltir. Nerelerde bulunur? Tropik bölge yağlarında (Palm, palm çekirdeği, kakao, hindistan cevizi yağları vb) Ayrıca; et, tavuk derisi, süt yağı

Tekli Doymuş yağ asitleri Yapısında yer aldığı yağa sıvı karakter verir. En bilineni Oleik asittir (9-cis-C18:1) LDL-C seviyesini düşürür, HDL-C seviyesini arttırır Nerelerde bulunur? Zeytinyağı başta olmak üzere tüm sıvı bitkisel yağlar

Trans yağ asitleri Bitkisel yağların hidrojenasyonu sırasında oluşur. Kimyasal özellikler bakımından doymuş yağ asitlerine benzer niteliklere sahiptirler. Bitkisel yağların hidrojenasyonu sırasında oluşur. Termal proseslerde oluşabilir. Doğal olarak hayvansal kaynaklarda bulunur.

Nerelerde bulunur? Trans yağlar Bulunduğu yağı katılaştırır. Böylelikle yağın raf ömrünü arttırır. LDL kolesterolü arttırır. Bağışıklık sistemi, diabet etkisi, düşük doğum, karaciğer fonksiyonları vb. Nerelerde bulunur? Margarin Shortening Kraker Snack food (atıştırmalık) Kızartılmış gıdalar Fast Food ürünleri

Trans yağlar

Trans yağlar-Yasal Durum 1990 öncesi yıllarda trans yağların tekli doymamış yağ asitleriyle aynı etkiye sahip olduğu kabul edilerek endüstriyel hidrojene yağı üretimi devam ederken; 1990’lı yıllarda doymuş yağlarla benzer etkilere sahip olduğu düşünülerek 1995 yılında Avrupa Birliği’nde yasaklanması gündeme gelmiş, Bu gün için doymuş yağlardan daha zararlı olduğu görüşü benimsenerek, trans yağ teknolojisi terk edilmeye başlanmıştır. 2000’li yıllardan itibaren gelişmiş ülkelerde gıdaların içerdikleri trans yağ asidi miktarlarının etiketlerde yer alma zorunluluğu getirilmeye başlanmıştır.

Trans yağlar-Yasal Durum

Trans yağlar-Ülkemizde Yasal Durum Türkiye’de ise 23 Ağustos 2007 tarihinde resmi gazetede yayınlanan, T.G.K. Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği’ne göre gıdaların enerji değeri tablosunda çoklu doymamış yağ asitleri ve/veya kolesterol oranına ek olarak doymuş yağ asitleri ve TYA miktarının da belirtilmesi gerektiği açıklanmıştır. Gıda, toplam yağın %1’inden az TYA içeriyorsa “TYA içermez.” ibaresinin ambalaj üzerinde yer alabileceği belirtilmiştir. Doğal yapısı nedeniyle et, süt ve bunların ürünlerini içeren gıdalarda TYA hesaplanmasında, konjuge çoklu doymamış yağ asitlerinin hesaba katılmaması ifade edilmiştir.

Steroid alkol yapısındadırlar, Yağlardaki miktarı 1000 mg/kg, Bio-aktif yağ bileşenleri-STEROLLER/STANOLLER Steroid alkol yapısındadırlar, Yağlardaki miktarı 1000 mg/kg, Sindirim metabolizmasında kolesterolle rekabet ederek kan kolestrol seviyesini düşürmektedir. Bu etkiye bağlı olarak günlük 2 g Fitosterol/Fitostanol alımının kolesterolü %10 azaltmaktadır. Bu etkiyi sağlamak için çeşitli gıdalar (margarin, süt ürünleri, meyve suları vb) bu unsurlarca zenginleştirilmektedir. Bu amaçla kullanılan fitosterol kaynağı deodorizer distilatlarıdır.

Bio-aktif yağ bileşenleri-STEROLLER/STANOLLER

Bio-aktif yağ bileşenleri-FENOLİK YAPILAR Fenolik bileşenler; bitkilerin yapısında oluşan sekonder metabolitler olarak kabul edilirler. Sahip oldukları fizyolojik özellikler; anti-… (anti-allergenic, anti-artherogenic, anti-inflammatory, anti-microbial, antioxidant, anti-thrombotic, cardioprotective and vasodilatory)

Bio-aktif yağ bileşenleri-FENOLİK YAPILAR Böğürtlen Yaban mersini Böğürtlen Kuru üzüm

Bitkisel yağdaki miktarı ˃ 500 mg/kg; Bio-aktif yağ bileşenleri-TOKOFEROLLER (Vitamin-E) Yemeklik yağlarda en fazla bulunan ve kullanılan doğal antioksidan madde. Bitkisel yağdaki miktarı ˃ 500 mg/kg; Hayvansal yağlarda ise ˂ 40 mg/kg

Oleik asidin oksidasyon hızı 1 kabul edilirse Yapıdaki doymamış yağ asitlerinin (oleik, linoleik, linolenik vd) oksijen ile tepkimesi sonucu gelişen olaylar… Oleik asidin oksidasyon hızı 1 kabul edilirse Linoleik asidin 10 Linolenik asidin 100 RH R* + H (ışık, ısı, iz metaller vb etmenler) R*+O2 ROO* ROO* + RH ROOH + R* OTO-OKSİDASYON hidroperoksitler (tatsız-kokusuz) Karbonilli yapılara, alkollere vb dekompoze olur

OKSİDASYON Serbest radikallerin etkisiyle oluşan doymamış yağ asitlerinin oksidasyonu gıda kalitesini bozmaktadır ve makro-/mikro-besin öğelerinin de sürece katılmasıyla oluşan olumsuzlukların şiddeti artmaktadır. Bu anlamda; serbest radikaller ve reaktif oksijen türleri (ROS; singlet oxygen, Superoxide, hydroxyl radical, peroxy radical) gıda kalitesini etkileyen ve hastalıkların gelişimini tetikleyen temel yapılardır. Canlının kendini koruyabilmesi ile oksidatif hasarları giderebilmesi için beslenme yolu ile antioksidan yapıların alınması ve yemeklik yağlarda oksidasyonun önlenebilmesi için antioksidan kullanımı zorunludur.

OKSİDASYON

Antioksidan mekanizma Antioksidan serbest radikali rejenere eder ancak kendisi aktif hale gelir. Rezonans kararlılığı sayesinde aktif haldeki yapı ileri reaksiyon vermez

Diğer uygulamalar Işık geçirmez ambalaj Düşük sıcaklık Vakum paketleme Enzim inaktivasyonu

Yağlı tohum/meyveden iki şekilde ham yağ üretilir; Presleme Yağ üretimi-Ham yağ Yağlı tohum/meyveden iki şekilde ham yağ üretilir; Presleme Ekstraksiyon HAM YAĞ Nitelikleri uygun değil

Rafinasyon

Yağ modifikasyonu

Yağ modifikasyonu-HİDROJENASYON Doymamış yağ asitleri doyurulur (oleik, linoleik ve linolenik asitler stearik aside dönüşür). Özellikle kısmi hidrojenasyon uygulamasında trans asitler oluşur. Sonuçta katılığı artmış, oksidasyon stabilitesi ve fonksiyonelitesi artmış yapı oluşur.

Yağ modifikasyonu-İNTERESTERİFİKASYON Yağ asidi--3 Yağ asidi--1 Yağ asidi--2 Sn-1 Sn-2 Sn-3 Trigliserit Tepkime sonunda orijinal yağda bulunmayan trigliseritler oluşmaktadır. İnteresterifikasyon tepkimesi kimyasal veya enzimatik olarak gerçekleştirilebilmektedir

Kimyasal İnteresterifikasyon Yağ modifikasyonu-İNTERESTERİFİKASYON Kimyasal İnteresterifikasyon Trigliseritler Yeni Trigliseritler Moleküller arası İnteresterifikasyon (kimyasal interesterifikasyon) Random dağılım Enzimatik İnteresterifikasyon Trigliseritler Yeni Trigliseritler

Yağ modifikasyonu-FRAKSİYONEL KRİSTALİZASYON Yağın kontrollü koşullarda soğutulmasıyla farklı fiziksel özelliklere sahip sıvı (olein) ve katı (stearin) kısımların termo-mekanik olarak elde edilip, filtrasyon veya santrifüjleme ile ayrılması prosesini ifade etmektedir.

MODİFİYE YAĞLAR MARGARİN DEĞİLDİR! İsmini, eski Yunanca’da inci anlamına gelen “Margarite” kelimesinden alan bu nebatî yağ, lezzet, karakter ve kompozisyon bakımından tamamen tereyağını andıran bir gıda maddesidir. Margarin, tereyağında olduğu gibi katı fazı teşkil eden yağ ile su fazını teşkil eden sütün bir emülsiyonudur. MODİFİYE YAĞLAR MARGARİN DEĞİLDİR!

Üretilen başlıca yağlar

Üretilen başlıca yağlar

Üretilen başlıca yağlar

Üretilen başlıca yağlar Kaynak: http://www.chempro.in/fattyacid.htm

Katı bitkisel yağlar-PALM YAĞI Vegetable fat – solid at room temp

Palm yağı ve fraksiyonları

ZEYTİNYAĞI Dünya zeytinyağı üretimi ~ 3.000.000 ton, bunun %34’ü Avrupa Birliği Ülkeleri (İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Portekiz, Slovenya) Diğer ülkeler: Mısır (%16.4), Türkiye (%13.6), Suriye (%7.2), Arjantin (%5.2), Fas (%4.6), USA (%3.1)

Zetinyağı

Çeşitli Bitkisel Yağlar

Zetinyağı

Tereyağı

Tereyağı

Kolesterol kaynağı

HANGİ YAĞI TÜKETELİM

TEŞEKKÜRLER