BÖLÜM 1 Giriş. BÖLÜM 1 Giriş 1.1 Güç Elektroniğinin Uygulamaları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Advertisements

TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
OZEL SCR - PUT 2.8.ÖZEL TİP TRİSTÖRLER
2.7.TRİSTÖR (SCR:Silicon Controlled Rectifier),
Bölüm I Temel Kavramlar
DC-AC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER / İNVERTERLER
4.Deney Diyot Uygulamaları
Transistörlü Küçük İşaret Yükselticileri
Kısım 2 Diyot Uygulamaları
Öğr.Gör.Dr. Şirin Karadeniz
Güç Elektroniği Bilgisayar Eğitim Paketi
KAPASİTÖRLER Bir malzemenin birim volt başına yük depolama özelliğine onun kapasitesi adı verilir ve bu büyüklük şeklinde tanımlanır. Burada Q birimi coulomb.
Transistörler.
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
Endüstriyel Elektronik
2.4.TRANZİSTÖR Tranzistörler, iki amaçla kullanılan üç uçlulardır. Bu amaçlardan biri anahtar olarak kullanılması, diğeri ise yükseltici görevi yapacak.
Diyot Olarak Tranzistör
TRİYAK.
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
EET 231 Elektronik II.
ANAHTARLAMALI GÜÇ KAYNAKLARI (AGK, SMPS)
BOBİN.
Laplace Transform Part 3.
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
DİYAK.
MİKRODALGA FİLTRELER.
Gerilim İzleyici Op-amp kullanılarak gerçekleştirilen diğer bir uygulama ise gerilim izleyicisi (Voltage Follover) olarak bilinir. Gerilim izleyici.
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
YARI İLETKENLER DİYOTLAR.
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
Analiz Yöntemleri Düğüm Analiz
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Temel Kanunlar ve Temel Elektronik
Uygulamaları ve Korumaları
Tristörler ve Tristörlü
BÖLÜM 15 AA Sürücüleri. BÖLÜM 15 AA Sürücüleri.
Diyotlu Doğrultucular
Pek çok endüstriyel uygulamada sabit gerilimli bir DA kaynağın değişken gerilimli bir DA kaynağa dönüştürülmesi gerekir. DA-DA dönüştürücü doğrudan.
Kontrollü Doğrultucular
OTO2005 Elektrik ve Elektronik OTO Dr. Barış ERKUŞ 2013.
Güç Transistörleri ve DA-DA Dönüştürücüler
Yarıiletken Elemanların ve
Bölüm 5, 6, 10 ve 11’de anlatılan, tek katlı DA-DA, DA- AA, AA-DA ve AA-AA dönüştürücüler, yukarıdaki özelliklerin çoğunu barındıramazlar [13].
Bu bölümde daha basit olması amacıyla farklı konfigürasyonların performanslarının karşılaştırılmasında omik yük durumu dikkate alınmıştır. Ancak.
Rezonans Darbe Eviriciler
Elektrik ve elektronik mühendisliği alanında diyotlar için pek çok uygulama alanı bulunmuştur. Güç diyotları, elektrik gücünün dönüşümü için.
Çok Seviyeli Eviriciler
Bölüm 5 Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretimi. Rüzgar Türbinlerinde Güç Konvertörleri Güç konvertörleri, rüzgar enerji tesislerinde ve rüzgar türbinlerinde.
Eleman Tanım Bağıntıları Direnç Elemanı: v ve i arasında cebrik bağıntı ile temsil edilen eleman v i q Ø direnç endüktans Kapasite memristor Endüktans.
Hatırlatma: Durum Denklemleri
ISIS IRIR ITIT Z=10e -j45, 3-fazlı ve kaynak 220 V. I R, I S, I T akımları ile her empedansa ilişkin akımları belirleyin.
İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜ (STATISTICAL PROCESS CONTROL)
+ + v v _ _ Lineer Olmayan Direnç Bazı Özel Lineer Olmayan Dirençler
2-Uçlu Direnç Elemanları
Diyot Giriş Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadığımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden.
Eviriciler (DC-AC Dönüştürücüler)
6.Hafta İşlemsel Yükselteçler 1
Transistör ve Yapısı.
5.Hafta Transistörlü Yükselteçler 5
Eleman Tanım Bağıntıları
+ + v v _ _ Hatırlatma Lineer Olmayan Direnç
GÜÇ ELEKTRONİĞİ I Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Matrise dikkatle bakın !!!!
Tristörler yarım dalga güç kontrol uygulamalarına ilaveten, tam dalga güç kontrollerinde de kullanılır. t G I (a) Tam dalga faz kontrollü güç devrelerinde.
Analog Elektronik Hafta 1
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

BÖLÜM 1 Giriş

1.1 Güç Elektroniğinin Uygulamaları

1.2 GÜÇ ELEKTRONİĞİNİN TARİHÇESİ

1.3 Güç Elektroniği Devre Çeşitleri Diyotlu Doğrultucular: Diyotlu doğrultucular AA gerilimi sabit bir DA gerilime dönüştürür.

Yarıiletken anahtarlar: Güç elemanları yarıiletken anahtarlar veya kontaktörler olarak da kullanılabilir.

1.4 GÜÇ ELEKTRONİĞİ CİHAZLARININ TA SARIMI 1. Güç devrelerinin tasarımı 2. Güç elemanlarının koruması 3. Denetim stratejisinin belirlenmesi 4. Mantık devreleri ve kapı devrelerinin tasarımı

1.5 Dalga Şekillerinin Etkin Değerlerinin (RMS) Belirlenmesi

1.6 Çevresel Etkiler Devam ediyor

1.7 ANA HTARLARIN KARAKTERİSTİKLERİ VE ÖZELLİKLERİ 1.7.1 İ deal Karakteristikler

1.7.3 Anahtar Özellikleri Gerilim değerleri: İleri ve ters yönde yinelenebilir tepe gerilim değerleri ve iletim durumu gerilim düşümü. Akım değerleri: Ortalama, etkin (rms), yinelenebilir tepe, yinelenmeyen tepe ve kesim durumu sızıntı akımları. Anahtarlama hızı veya frekansı: Tamamen iletimde olma konumundan tamamen kesimde olma konumuna geçiş (kesime geçiş, turn-off) ve tamamen kesimde olma konumundan tamamen iletim konumuna geçiş (iletime geçiş, turn-on) süreleri çok önemli parametrelerdir.

1.8 Güç Yarıiletken Elemanları

Devam ediyor

Devam ediyor

1.9 GÜÇ ELEMANLARININ KONTROL KARAKTERİSTİKLERİ Güç yarıiletken elemanları, tristörlerin kapı uçlarına (BJT transistörlerin baz uçlarına) bir kontrol işareti uygulanarak anahtar olarak çalıştırılabilirler. Bu anahtarların iletim süreleri değiştirilerek istenen çıkış elde edilir.

1.10 ELEMAN SEÇİMİ Devam ediyor

Kaynak geriliminin DA olması durumunda Kaynak geriliminin AA olması durumunda

1.11 GÜÇ MODÜLLERİ Güç elemanları tek birim olarak veya modül olarak satın alınabilmektedir. Bir güç dönüştürücüsü, topolojisine bağlı olarak, genel olarak iki, dört veya altı tane anahtara gereksinim duyar

1.12 AKILLI MODELLER

1.13 GÜÇ ELEKTRONİĞİ DERGİLERİ ve KONFERANSLARI Güç elektroniğindeki gelişmelerin yayınlandığı pek çok dergi ve konferans bulunmaktadır. The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) e-library Explore sayesinde IET ve IEEE dergi ve konferanslarında yayınlanan makalelere kolayca erişilebilir.

ÖZET Güç yarıiletken elemanlarının ve entegre devrelerinin teknolojisi ilerledikçe güç elektroniğinin potansiyel uygulama alanları da genişlemektedir. Hâlihazırda ticari olarak erişilebilen çok sayıda güç yarıiletken elemanı mevcuttur. Bununla birlikte, bu yöndeki ilerleme de sürmektedir. Güç dönüştürücüleri kabaca altı başlık altında gruplandırılabilirler: (1) doğrultucular, (2) AA-DA dönüştürücüler, (3) AA-AA dönüştürücüler, (4) DA-DA dönüştürücüler, (5) DA-AA dönüştürücüler ve (6) yarıiletken anahtarlar. Güç elektroniği devre tasarımı, hem güç hem de kontrol devrelerinin tasarımını gerektirir. Güç dönüştürücülerinin ürettiği gerilim ve akım harmonikleri, uygun bir kontrol stratejisi kullanılarak azaltılabilir veya minimize edilebilir.