Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2.4.TRANZİSTÖR Tranzistörler, iki amaçla kullanılan üç uçlulardır. Bu amaçlardan biri anahtar olarak kullanılması, diğeri ise yükseltici görevi yapacak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2.4.TRANZİSTÖR Tranzistörler, iki amaçla kullanılan üç uçlulardır. Bu amaçlardan biri anahtar olarak kullanılması, diğeri ise yükseltici görevi yapacak."— Sunum transkripti:

1 2.4.TRANZİSTÖR Tranzistörler, iki amaçla kullanılan üç uçlulardır. Bu amaçlardan biri anahtar olarak kullanılması, diğeri ise yükseltici görevi yapacak şekilde kullanılmasıdır. Anahtar uygulamaları güç elektroniğinde önemli yer tutarlar. Diyot ve tranzistörler tek yönlü bir anahtar kabul edilebilir.

2

3 2.4.1 İki Kutuplu Eklem Tranzistörü (BJT:Bipolar Junction Transistor)
BJT Tranzistörde uçlar; Baz (base), Emiter (emmiter) ve Kolektör (collector) diye isimlendirilirler.

4

5

6

7

8

9

10

11 2.4.2.Tranzistörün DA Modeli
Tranzistörlerin, DA modeli çıkartılırken, ortak emiter ve ortak baz montajı yaklaşık aynı devre modeli ile modellenebilir.

12

13 2.4.3.Tranzistörün Anahtar Eşdeğeri
Kolektör-emiter akımı, baz akımıyla denetlenirken, tranzistör adeta bir anahtar gibi davranır. Giriş gerilimi vs, anahtara kumanda eder. tT1 durumunda vs=V1 olarak emiter-baz tıkamaya girer. Pratikte vo=VCC alınabilir. 

14

15 Güç Elektroniği Dr. Nurettin ABUT
Teşekkürler!!


"2.4.TRANZİSTÖR Tranzistörler, iki amaçla kullanılan üç uçlulardır. Bu amaçlardan biri anahtar olarak kullanılması, diğeri ise yükseltici görevi yapacak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları