Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel eğitim nedir? Özel eğitimin farklı açılardan farklı tanımları yapılmaktadır. Özel eğitim büyük ölçüde öğretimle ilgilidir. O halde; Özel eğitimi özel.
Advertisements

ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİ BAĞLAMINDA EĞİTİM İHTİYACI VE KONYA’DA MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİ SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: 1.
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
EĞİTİM SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ VE SİSTEM İÇİNDE ÖĞRETMENİN YERİ Eğitim sistemi, açık sosyal bir sistemdir. Eğitim Sisteminin Ögeleri: Girdi: Bilgi, insan,
Eğitim Öğretimde Planlama
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
Genel Öğretim Yöntemleri [Öğretim Sistemleri]
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Derya Duygu KARSLI
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Comenius Programı Onur AYDEMİR
ÇOCUK OYUN HAKKI Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989’da kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de güvence.
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
OKUL – VELİ İŞBİRLİĞİ HAZIRLAYAN: GMT.
Etkinlikler ve Örnek Formlar
BAYBURT İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ.  Bir Hayatboyu Öğrenme Programı Girişimidir.  Comenius Faaliyetidir.  Ocak 2005’te başlamıştır.  Ülkemiz.
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
YETİŞKİN EĞİTİMİ Yard. Doç. Dr. Samiye METE
ANNE BABALAR EV ÖDEVLERİNE NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER?
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
“Ideal” eÖğrenme Ortamı… Ulaşmak için Neler yapılabilir?
Oyunun Özellikleri ve Önemi
SANAT EĞİTİMİ.
Yapılandırmacı [Constructivist] Öğrenme Yaklaşımı Prof. Dr. Özcan DEMİREL ve Arş. Gör. Bünyamin YURDAKUL Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim.
Eğitimin ve Toplum.
Prof. Dr. Fersun PAYKOÇ ODTÜ Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi.
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
Otizmde öğretim içeriklerinin oluşturulması ZEE 307 – OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU Arş. Gör. Ahmet FİDAN.
Okul Kuralları Niçin Var? √ İnsan sosyal bir varlıktır.Kalabalık gruplar içinde yaşar. √ Toplumda düzenin sağlanması için.
BÖLÜM 2 Planlama ve Değerlendirme. BÖLÜM 2 Planlama ve Değerlendirme.
İnsanlar, Mekânlar ve Çevreler: Coğrafya BÖLÜM 8.
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
Çocukların Zaman, Süreklilik ve Değişim Çalışması: Tarih BÖLÜM 7.
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
ARKADAŞ İLİŞKİLERİ.
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
SOSYAL KABUL SINIF İÇİ ETKİLEŞİMİN ARTTIRILMASI
ETKİLEŞİM ve İŞBİRLİĞİ
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
OKULUN TOPLUMLA İŞBİRLİĞİ SÜRECİ
AOÖ 206 Matematik Eğitimi.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN YAKLAŞIMLAR - REGGİO EMİLİA
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
Matematikte Kullanılan Materyaller ve Kaynaklar
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TAM ÖĞRENME MODELİ.
YAYGIN EĞİTİM.
ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI
ENGELLİLERE YÖNELİK TUTUMLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
Dünyadan Bir Örnek: KUZEY NORVEÇ BİLİM MERKEZİ
BÖLÜM 5 ÖĞRETMEN VE GÖREVLERİ 1. Amaçlarımız Bu bölümde, yasal ve toplumsal temellere bağlı olarak öğretmenin görevleri ve bu görevleri yerine getirebilme.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN YAKLAŞIMLAR - REGGİO EMİLİA
ALTIN KURALLARLA GÜVENDEYİM
Hoş Geldiniz Çocuklar! Öğretmenin Adı.
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
PROGRAM ve PROGRAM ÇEŞİTLERİ
BÖLÜM 5 ÖĞRETMEN VE GÖREVLERİ. BÖLÜM 5 ÖĞRETMEN VE GÖREVLERİ.
GENEL ÖĞRETİM İLKELERİ
Sunum transkripti:

Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3

Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı, çocukların “burada ve şimdi (here-and-now)” ortamlarında gerçekleştirecekleri doğrudan deneyimlemeler yoluyla öğrenebilmelerine dayanmaktadır.

Ancak, “burada ve şimdi” ortamı fiziksel özelliklerden daha fazlasına sahiptir. “Burada ve şimdi” ortamı, çocukların fiziksel çevre olarak sınıfta ve toplumda sergilediği davranışlar kadar, yetişkinlerle ve diğer çocuklarla olan etkileşimlerini de içerir.

ÇOCUKLAR Çocukların kendileri sosyal bilgilerin öğrenme kaynağıdır. Her çocuk beraberinde, başkalarıyla paylaşmak üzere eşsiz birtakım deneyimler ve beceriler getirir. Sosyal bilgiler programını zenginleştirmek için çocuklar pek çok yolla programa dâhil edilebilir…

AİLE Aile, sosyal bilgiler için bir dünya kaynak sağlar! Şunu bir kere düşünün: Sosyal bilgilere dâhil edilen içerik, tutum, değer ve becerilerin hepsini çocuk, ailesi yoluyla besler

AİLE  İnformal Katılım Ebeveynleri okulda uygulanan programa dâhil etmek her çocuğa ve aileye saygı duyulduğu anlamına gelir.

AİLE  Formal Katılım İnformal ebeveyn katılım etkinlikleri sıklıkla ebeveynlerin sosyal bilgiler programına yapılandırılmamış şekilde katılmalarına dayanmaktadır. Bu katılım türü sayesinde, ebeveynler ve öğretmenler iletişim kurma konusunda kendilerini daha rahat hisseder.

AİLE  Formal Katılım Güven geliştikçe ebeveynler daha çok yapılandırılmış katılım ile ilgilenmeye başlarlar. Bu bağlamda, grup toplantılarına katılma, çocuklarla birlikte çalışma ve sosyal bilgiler programı hakkında kararlar alma gibi etkinlikler gerçekleşir.

OKUL Okuldaki insanlar da çocukların öğrenmesi için birer kaynak görevi görürler. Okul personelinin her üyesi çocuklarla paylaşılacak özel bir beceriye ya da geçmiş yaşantıya sahiptir.

YAKIN ÇEVRE  Alan Çalışması/Gezisi Alan çalışması ve sosyal bilgiler âdeta birbirini tamamlarlar. Alan çalışmasının birçok faydası vardır…

YAKIN ÇEVRE  Alan Çalışmasını/Gezisini Planlamak Alan çalışmasının en uzun, belki de en önemli olan bu aşamasıdır. Öğretmen ve çocukların hazırlanması için zaman gerektirir. Sadece sınıf sınırları dışında bir grup küçük çocukla baş etme düşüncesi bile deneyimsiz bir öğretmeni korkutabilir.

YAKIN ÇEVRE  Misafir Konuşmacılar Çocuklar okula gelen ve onlara bir şeyler öğreten insanlardan keyif alırlar ve öğrenirler. Buna kamu çalışanları iyi bir örnektir. İtfaiyeciler ve polis memurları sıklıkla sınıfları ziyaret etmeye gönüllü olurlar ve çocuklara sadece işlerini tanıtmazlar, aynı zamanda güvenlik hakkında da bilgi verirler.

YAKIN ÇEVRE  Toplumsal Hizmet Her şeyde olduğu gibi, çocuklar vatandaşlık sorumluluğunu yerine getirerek öğrenirler. İçinde yaşadıkları topluma katkıda bulunmayı, katkıda bulunarak öğrenirler.

SINIF Sınıf, yapay bir ortam da olsa, özenli bir planlama ve düzenleme ile sosyal bilgiler öğretimine uygun hâle getirilebilir. Gelişime uygun olan her sınıfta çocuklar su ve kumu, taş ve çamuru, ağaçtan yapılan araç-gereçlerini, bilgisayarları, sanat materyallerini, blokları, kitapları, diğer çocuklar ve yetişkinleri, kutuları, folyoları, hayvanları ve öğrenme için diğer pek çok kaynağı bulabilirler.

 Öğrenme Merkezlerine Karar Vermek SINIF Sınıfı dikkatli şekilde düzenlerken; materyallere erişim, sınıf trafiğini, geçiş rahatlığını ve gürültülü/sessiz alanları göz önünde bulundurmak önemlidir.

 Merkezleri Tanıtmak SINIF Sadece öğrenme merkezlerini düzenlemek; öğrenmenin gerçekleşeceği anlamına gelmeyebilir. Çocuklara araştırmaları ve deneyimlemeleri için, zaman ve özgürlük tanımanız gerekir; ayrıca çocuklar merkezlerde çalışırken siz de aktif şekilde onlara katılmalısınız.

 Öğrenme Merkezlerinin Türleri SINIF Her Bir Çocuğa Ait Alan Bir Araya Gelinen Alanlar Kum ve Su Alanları Bloklar Dramatik Oyun Özel Merkezler Kitap Merkezi Yazma Atık Malzemeleri Değerlendirme: Karalama ve Resim Yapma:

 Sınıftaki Temsili Materyaller SINIF Temsili deneyim sonunda elde edilen öğrenme, sıklıkla hatalı ve eksik olur. Buna rağmen, çocuklar Ay’da gerçekten yürüyene dek veya yabancı bir ülkeye gidene dek, bu yerler hakkındaki şeyleri çeşitli yollardan öğrenirler.

TEKNOLOJİ KAYNAKLARI Günümüzde teknoloji, evde veya herhangi bir yerde neredeyse her çocuğun dünyasının ve ilkokul programının bir parçası olmuştur. Günümüz çocuklar, farklı sosyal ağ ve araçlara erişme, bunlarla öğrenme ve iletişim kurma gibi gerçekliklerle büyümekteler.

TEKNOLOJİ KAYNAKLARI