Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKULUN TOPLUMLA İŞBİRLİĞİ SÜRECİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKULUN TOPLUMLA İŞBİRLİĞİ SÜRECİ"— Sunum transkripti:

1 OKULUN TOPLUMLA İŞBİRLİĞİ SÜRECİ

2 Okul hayatın içinde, hayat için ve hayatla beraber teşkilatlanmak ve faaliyette bulunmak zorundadır.  

3 OKUL-AİLE-ÇEVRE İLİŞKİLERİ
Okul sosyal bir örgüttür. Girdisi ve çıktısı insandır. Girdiyi çevreden alır, belirli bir eğitim sürecinden sonra ürünü tekrar çevreye verir. Bu yüzden çevreyle sıkı bir ilişki içindedir.

4 Araştırmalara göre okulları ile etkili iletişim sağladığı ailelerin çocukları ile ilgilenmeyen ailelerin çocuklarına göre daha başarılıdır.

5 Okul-çevre ilişkileri dört boyutta ele alınabilir;
1. Çevre kalkınmasına okulun katkıda bulunması, 2. Okul-aile iş birliği ve aile katılımının sağlanması, 3. Gönüllü kişi ya da gruplarla ilişkiler, 4. Çevrenin eğitime desteğinin sağlanması ve halkla ilişkiler.

6 1- Çevre Kalkınmasına Okulun Katkıda Bulunması
a. Okul, çevrenin yapısını inceleyerek insanların eğitim ihtiyaçlarını saptar, örgün ve gerekirse yaygın eğitim yoluyla karşılamaya çalışır. b. Okul, çevre için insan kaynakları hazırlayan bir örgüttür. Bu nedenle çevrenin eğitime ilişkin beklentilerini karşılayarak sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmesi ve kalkınması için insan gücünü yetiştirir. c. Okul yönetimi bu etkinliklerde başarılı olabilmesi için çevredeki tüm kamu ve sivil toplum örgütleri ile iletişim kurar, iş birliği yapar, koordinasyon sağlar ve çevreden tepkiler alır.

7 2- Okul-Aile İşbirliği

8 OKUL- AİLE İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Öğrencilerin başarısında okul-aile ve çevre faktörleri oldukça önemli bir yer tutmaktadır Çocukları ile ilgilenen, sorunlarını çözmeye çalışan, okulla iş birliğini geliştiren ailelerin çocuklarının başarısı ilgilenmeyen ailelere göre çok daha yüksektir. Okulun etkililiği ve öğrencinin sosyal, duygusal ve akademik açıdan gelişmesi ve başarılı olması açısından okul-aile iş birliği son derecede önemli görülmektedir

9 0kul ve aile arasında iletiim kurma yolları
Veli,öğretmen, öğrenci toplantıları Karneler Okul geziler, Kutlama kartları Veli panoları Veli öğretmen görüşmeleri Veli bilgilendirme

10 3- Gruplar veya Gönüllü Kişilerle İlişkiler
Çevre, ilgi ve yararların bir araya getirdiği çeşitli gruplara bağlı bireyler topluluğudur. Okul bu çeşitli gruplarla iş birliği içerisindedir

11

12 4- Çevrenin Eğitime Desteğinin Sağlanması ve Halkla İlişkiler
Okul, öğrencileri yetiştirmenin ötesinde çevre ile iş birliği içinde ayrıca hizmet sunarken karşılığında da destek sağlar.

13 Okulun çevreden yardım sağlanması, ilgili yasa hükümlerine göre yapılır Bunlar şunlar olabilir;
a) Okuldaki branş ve dallar ile ilgili alanlarda çevredeki başarılı ve tanınmış elemanların okuldaki eğitim etkinliklerine katılmaları sağlanır. b) Bir kısım uygulamalı derslerin çevredeki ilgili kurum ve kuruluşlarda yapılması sağlanır. Bu çalışma, kanaat dönemlerinde olduğu gibi yıl sonunda staj şeklinde yapılabilir. c) Yoksul ve ihtiyacı olan öğrenciler için çevre kuruluşlarından burs, kredi veya parasal destek sağlamak üzere girişimlerde bulunulur. bakım ve onarımları için para, malzeme ve işçilik gibi yardım sağlama yolları aranır d) Okulda yapılacak eğitimde kullanılmak üzere, çevre endüstri ve kuruluşlarından karşılıksız malzeme ve araçlar sağlanır.

14 Okul ile Çevre Arasında İletişim Kurma
 Okul ile çevre ilişkilerinin amaçları belirlenir, ulaşım yolları ve alternatifleri saptanarak planlanır. Çevre halkına rağmen halkın düşünce ve yaşam biçimlerinin etkilenmesi, kültürün geliştirilmesi için iletişim sağlanması ve ilişkilerin kurulmasıdır.

15

16 GRAFON KAĞIDINDAN OYUN HAMURU YAPMA
Etkinlik Türü : Sanat Etkinliği Yaş Grubu : ay KAZANIM VE GÖSTERGELER 1) BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Gösterge 1: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum olaya odaklanır. Kazanım 5: Nesne veya varlıkları gözlemler. Gösterge 5: Nesne/varlığın adını, rengini, şeklini, dokusunu, yapıldığı malzemeyi söyler. 2) DİL GELİŞİMİ Kazanım 7: Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar. Gösterge 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. 3) MOTOR GELİŞİMİ Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. Gösterge 4: Nesneleri kopartır/yırtar, sıkar, çeker/gerer, açar/kapar. Malzemelere elleriyle şekil verir.

17 MATERYALLER : Un, Su, Tuz, Grafon kağıdı AİLE KATILIMI: Aileler çocuklarına yönergelerde bulunur, yardıma ihtiyacı olduğu yerde yardım eder. DEĞERLENDİRME Oyun hamuru yaparken hangi malzemeleri kullanmıştık? Malzemelerin karışımından oyun hamuru elde ettiğin zaman ne hissettin? ÖĞRENME SÜRECİ Grafon kağıdı parçalara bölünür. Bölünen kağıtlar suya bırakılır ve suda bekletilir. Suyu ve içindeki kağıtları una katıp hamur elde edilir, tuz eklenir.

18 Hazırlayanlar Merve Bursal 140301004 Sevgi Korkmaz 140301032
Emine Oğuz Nazire Sürmene


"OKULUN TOPLUMLA İŞBİRLİĞİ SÜRECİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları