Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Advertisements

KAZANIMLAR 1.Lozan Barış Antlaşması'nın Türk dış politikasının gelişimine yaptığı etkileri değerlendirir. 2.Atatürk Dönemi Türk dış politikasının temel.
KAZANIMLAR 3. Atatürk'ün Hatay'ı ülkemize katmak konusunda yaptıklarını ve bu uğurda gösterdiği özveriyi fark eder.
“YURTTA SULH CİHANDA SULH”
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞ POLİTİKASI
MİLLİ DIŞ POLİTİKA Atatürk dönemindeki dış politikamızın temel esasları;milli gücümüze dayanmak ve bağımsızlığımızı korumak olmuştur. Milli egemenliğimize.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK DÖNEMİ’NDE DIŞ SİYASET
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
TARİH ÖĞRETMENİ OLGAY ŞEN.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DÜNYA BARIŞI
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
Çalışma soruları 8. video
Çalışma Soruları 9.ders. Balkan Antantı bölge ülkelerinin, herhangi bir saldırı ile karşılaştığında, aralarında güç birliği sağlamak, barışa katkı yapmak.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp’ta İtalya ile mücadele halinde olması, aşağıdaki savaşlardan hangisinin başlamasında.
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
Ait Ders çalışma soruları.
Çalışma soruları 9. hafta
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
 Lozan Barış Antlaşması’nda çözüme kavuşmayan sorunlardan birisi de Musul sorunu ve Irak sınırıydı.Misakımilli sınırları içinde yer alan ve halkının.
Çalışma soruları eğitim kültür. Tevhid-i Tedrisat ve Maarif Teşkilatı kanunlarının çıkarılması ile eğitim alanında öncelikle aşağıdakilerden hangisi amaçlanmıştır?
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
KAZANIMLAR 1.Lozan Barış Antlaşması'nın Türk dış politikasının gelişimine yaptığı etkileri değerlendirir. 2.Atatürk Dönemi Türk dış politikasının temel.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
DIŞ POLİTİKA ve ATATÜRK İLKELERİ
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI VE ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ TEST SUNU
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
Sunum transkripti:

Çalışma Soruları 8.ders

Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A. Montrö Sözleşmesi B. Lozan Barış Antlaşması C. Balkan Antantı D. Mudanya Ateşkes Antlaşması E. Ankara Antlaşması

Türk dış politikasında Lozan’dan hemen sonra Nüfus Mübadelesi Sorunu’nun gündeme gelmesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A. Yunanistan’ın Ege Adalarını silahlandırması B. Ege Bölgesi’ndeki Rumların göçe zorlanması C. Yunanlıların İstanbul’a Rum lobisi oluşturmak istemeleri D. Yunanistan’daki Türkler ile Anadolu’daki Rumların karşılıklı olarak değiştirilmeleri E. İtilaf Devletlerinin İstanbul’u boşaltmak istememesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin 1932’de Milletler Cemiyeti’ne üye olmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur? A. Avrupa devletlerinin desteğini almak B. II. Dünya savaşına engel olmak C. Hatay’ı almak için destek sağlamak D. Amerika’nın ekonomik desteğini almak E. Dünya barışına katkıda bulunmak

Musul Sorunun çözümünde İngiltere ile anlaşamayan Türkiye Cumhuriyeti, konunun Milletler Cemiyeti’ne götürülmesine izin vermiş fakat buradan istediği sonucu alamamıştır. Bunun üzerine Musul’a askeri bir harekat düşünen Türkiye tam bu sırada çıkan Şeyh Sait İsyanı nedeniyle bundan vazgeçmiştir. Musul sorunu bu nedenle Türkiye’nin aleyhine çözülmüştür. Bu gelişme aşağıdakilerden hangisinin göstergesi olarak kabul edilemez? A. Türkiye’nin izlediği dış politikada başarılı olamadığının B. İç politikada başarılı olmayı engellediğinin C. Şeyh Sait İsyanının amacına ulaştığının D. Sorunun Türkiye aleyhine çözümlendiğinin E. Türkiye’nin Musul’u almak için her türlü mücadeleyi göze aldığının