YENİ SOSYOLOJİ KURAMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yenİ Kamu Yönetİmİ Prof. Dr. Turgut Göksu.
Advertisements

Bu çalışma küresel perspektifte ve Avrupa birliği ekseninde bir kavram ve olgu olarak yerelleşmeyi konu almaktadır. Bu çerçevede kamu yönetimi anlayışında.
KÜYEREL BAĞLAMDA KADIN
Spor Sosyolojisi Nedir? İlgili Temel Kavramlar
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
POSTMODERN PAZARLAMA Pauline Maclaran
KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE SİYASİ KATILIM
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
Siyaset Bilimine Giriş
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
SPORUN TOPLUMSAL BOYUTU
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNCE
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
KLASİK DEMOKRASİ Eski Yunan şehir devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina’dan dolayı Atina demokrasisi olarak.
Tüketici / Medya Açısından Bilişim Suçları Kanun Tasarısı Füsun Sarp Nebil Bilgi Üniversitesi – Bilişim Suçları Konferansı 10 Şubat 2007.
Yüzyılımızın Sorunlarına Prof.Dr.rer.nat. D. Ali Ercan
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
30 Nisan 2014 İSTANBUL SANAYİ ODASI 12. SANAYİ KONGRESİ 15 MAYıS 2014.
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
İHTİYAÇLAR VE MESLEK Kazanım: Ekonomik ve toplumsal ihtiyaçların meslek seçimine etkilerini açıklar. 11. Sınıf 93 nolu kazanım etkinliği.
SOSYOLOJİ DERSİ 3.ÜNİTE TOPLUMSAL DEĞİŞME PANT REEE
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ SOSYAL DEMOKRASİ VE ÜÇÜNCÜ YOL
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
Bilimler Formal Bilimler (Matematik, Mantık, İstatistik, Bilgi Teorisi, Bilgisayar Bilimi) Fiziksel Bilimler (Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Yerbilim)
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAPLARI
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
SOSYOLOJİ NEDİR?.
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
6. BÖLÜM EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
SOSYAL BOYUTLARIYLA SPOR Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı
ÜCRETLİ KADIN EMEĞİ İLE İLGİLİ KURAMLAR
Klasik Sosyoloji Tarihi
Marksizm.
BOSTANCI İLKOKULU BİREY. Birey En küçük birey ailedir. Aile anne,baba ve çocuklardan oluşan top- lumdur. Birey:Birey sosyal olan,fiziksel,duygusal, Kişilik,farklı.
ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU
KENTSEL DÖNÜŞÜM YÖNTEMLERİ
ULUSLARARASI EKONOMİ POLİTİK
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
Sosyalizm Karl marx.
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
SİYASAL İDEOLOJİLER HAFTA İDEOLOJİNİN DOĞASI.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Toplum ve Toplumsal Yapı
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET
ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ VE İNTERNET
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
TÜRKİYE TOPLUMUNU ANLAMAK
3. HAFTA İLK KURAMCILAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

YENİ SOSYOLOJİ KURAMLARI Post-modernizm düşüncesinde büyük anlatılar ya da meta anlatılar, yani kapsayıcı tarih ve toplum kavrayışları, yoktur. Post-modern dünya oldukça çoğulcu ve çeşitlidir.

Jean Baudrillard (1929-2007)

Jean Baudrillard Elektronik medyanın bizim geçmişimizle olan ilişkimizi tahrip ettiğine ve karmaşık, boş bir dünya yarattığına inanır. Ekonomik güçler yerine toplumsal yaşamı her şeyin üstünde işaretler ve imajlar belirlemektedir. Bizim dünyamız yap-inan evreni haline gelmiştir. Medya imajlarına tepki vermekteyiz.

Michel Foucault (1926-1984)

Michel Foucault Kendisine post-modernist demese de post- modernist düşünceden yararlandı. Suç, beden, delilik ve cinsellik üzerine yazılarında, toplumsal nüfusun denetlenmesi ve gözetlenmesinde giderek artan bir rol oynayan hapishaneler, hastaneler ve okullar gibi modern kurumların ortaya çıkışını inceledi. Modern örgütsel sistemlerle alakalı olarak güç, ideoloji ve söylem arasındaki ilişkiler hakkında önemli fikirler geliştirdi.

Jürgen Habermas (1929-….)

Jürgen Habermas Demokrasi ve kamusal alan Marx’ın fikirlerinin birçoğunun eskimiş olduğunu kabul eder ve Weber’i alternatif fikirler kaynağı olarak görür. Kapitalizme alternatif yoktur ve olmamalıdır. Bizi denetler hale gelmiş olan ekonomik süreçler üzerindeki denetimimizi yeniden kurmamız gerekir. Kamusal alan demokrasinin çerçevesidir.

Jürgen Habermas Ulusal meclis ve partiler dahil, yürürlükteki usule uygun ortodoks demokratik işlemlerin bize ortak kararlar alma konusunda yeterli bir temel sağlamadığını öne sürer.

Ulrich Beck (1944-2015)

Ulrich Beck Küresel risk toplumu Postmodernizmi reddeder. Yaşadığımız döneme İkinci Modernlik adını verir. Eski sanayi toplumu ortadan kalkmakta ve yerini risk toplumu almaktadır. Örneğin, Genetik değiştirme ve nanoteknolojinin ne tür tehlikeler içerdiği bilinmemektedir. Çevre kirliliği, terörizm gibi üretilmiş tehlikelerin çoğu ulusal sınırların ötesine geçmektedir.

Ulrich Beck Alt siyaset kavramından bahsetmektedir. Alt siyaset, çevreci, tüketici hakları veya insan hakları grupları gibi demokratik siyasetin resmi işleyişleri dışında faaliyet gösteren grup ve temsili örgütlerin yapıp ettiklerine göndermede bulunur. Tehlike yönetiminin sorumluluğu sadece siyasetçilere ve bilginlere bırakılamaz: diğer vatandaş gruplarının da sorumluluğa dahil edilmesi gerekir.

Manuel Castells (1942-….)

Manuel Castells Ağ Ekonomisi Kariyerine Marksist olarak başladı. Kent sorunları uzmanı olarak, Marx’ın fikirlerini şehirlerin incelenmesine uygulamaya çabaladı. Marksizmden uzaklaşarak Baudrillard gibi o da medya ve iletişim teknolojilerinin etkileri ile ilgilenmeye başladı.

Manuel Castells Ona göre ,Küresel ekonomi kapitalist bir ekonomidir. Kapitalizmin genişlemesi artık Marx’ın düşündüğü gibi esas olarak işçi sınıfına ve maddi eşyaların imalatına dayanmamaktadır. Telekominikasyon ve bilgisayarlar üretimin temelidir. Yeni küresel ekonomiye otomat ekonomi demektedir. Kendi yaptığımız makinelerin dünyamızı denetleyeceği kabusu gerçek olmanın eşiğindedir.

Manuel Castells Günümüzde yaşanan değişmelerin toplumsal cinsiyet konusunda oluşturduğu etkilerden de bahsetmektedir. Artık kimliklerimizi geçmişimizden almıyoruz. Erkekler ve kadınlar artık kendi kimliklerini geleneksel rollerinden edinmiyorlar.

Anthony Giddens (1938-….)

Anthony Giddens Bugün biz “firari dünya”da yaşıyoruz. Yani Beck’in saptadığı türden tehlike ve belirsizliklerin damgasını vurduğu bir dünya. Fakat güven fikrini de tehlike fikrinin yanına yerleştirmemiz gerekiyor. Soyut sistemlere itimat etmemiz gerekiyor- örneğin, gıda tüzüklerini yapan ve uygulayan kuruluşlara, suyun arıtılmasına ya da bankacılık sistemine …

Anthony Giddens Önceki kuşaklar için yaşamın olmazsa olmaz addedilen birçok yönü bizim için açık bir karar verme meselesi- örneğin kaç çocuk sahibi olacaksınız? Demokrasi Habermas’ın tanımladığı şekliyle sadece kamusal alanla sınırlı kalamaz. Günlük hayatta ortaya çıkan bir duyguların demokrasisinden de bahsetmek gerekir.

Sonuç Olarak Sosyolojinin büyük düşünürlerinin – A. Comte, E. Durkheim, K. Marx ve M. Weber- düşünceleri büyük toplumsal ve ekonomik değişme dönemlerinden şekillendi. Şimdi en az geçmiştekiler kadar büyük ve dünyada en az onlar kadar hissedilen küresel bir geçiş döneminde yaşıyoruz. Toplumlarımızı dönüştüren yeni gelişmeleri anlamak için yeni kuramlar geliştirmeye ihtiyacımız var.