Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tüketici / Medya Açısından Bilişim Suçları Kanun Tasarısı Füsun Sarp Nebil Bilgi Üniversitesi – Bilişim Suçları Konferansı 10 Şubat 2007.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tüketici / Medya Açısından Bilişim Suçları Kanun Tasarısı Füsun Sarp Nebil Bilgi Üniversitesi – Bilişim Suçları Konferansı 10 Şubat 2007."— Sunum transkripti:

1 Tüketici / Medya Açısından Bilişim Suçları Kanun Tasarısı Füsun Sarp Nebil Bilgi Üniversitesi – Bilişim Suçları Konferansı 10 Şubat 2007

2 Bilişim Suçları Konferansı 2 / 9 Internet – Yeni Bir Yaşam Formu Internet, dünyanın her tarafındaki insanlar ve kurumlar arasında iletişim ve işbirliği kurmaya yarayan güçlü bir mekanizma. 10 yıldan biraz daha fazla sürede 2 milyar’a yaklaşan sayıda bilgisayar birbirine bağladı. Internet, dünyanın her tarafındaki insanlar ve kurumlar arasında iletişim ve işbirliği kurmaya yarayan güçlü bir mekanizma. 10 yıldan biraz daha fazla sürede 2 milyar’a yaklaşan sayıda bilgisayar birbirine bağladı. Bugün milyonlarca networkün oluşturduğu açık bir network’ten bahsediyoruz. Internet, milyonlarca veri tabanını, kişisel, kurumsal bilgileri, finansal vs ya da devlete ait verileri taşıyor ve aktarıyor. Bugün milyonlarca networkün oluşturduğu açık bir network’ten bahsediyoruz. Internet, milyonlarca veri tabanını, kişisel, kurumsal bilgileri, finansal vs ya da devlete ait verileri taşıyor ve aktarıyor. Gelişimi konusunda herkesin fikri ve tahminleri var ama öngörülemez tarafı da ağır basıyor. Gelişimi konusunda herkesin fikri ve tahminleri var ama öngörülemez tarafı da ağır basıyor.

3 10 Şubat 2007Bilişim Suçları Konferansı 3 / 9 Öngörülemezliğe Örnek VİRÜS – KÖTÜ KOD GELİŞİMİ 2004’e kadar zevk, beceri, şan-şöhret için yaratılmış virüsler dönemini yaşadık. Bilgisayar ve networkler çöktü. 2004’e kadar zevk, beceri, şan-şöhret için yaratılmış virüsler dönemini yaşadık. Bilgisayar ve networkler çöktü. Son 2-3 yıldır, virüs saldırıları bilgisayarları çöktürmüyor, bilgileri silmiyor ama esir alıyor. Zombie haline sokuyor. Son 2-3 yıldır, virüs saldırıları bilgisayarları çöktürmüyor, bilgileri silmiyor ama esir alıyor. Zombie haline sokuyor.

4 10 Şubat 2007Bilişim Suçları Konferansı 4 / 9 Bilişim Suçları Nedir? Bilişim suçları ya da siber suçlar, bilgisayar ve networklerde (internet) işlenen suçlardır. Kimlik ya da kredi kart bilgileri çalmak, dolandırıcılık, nefret suçları gibi geleneksel suçların yeni bir ortamda işlenmesi ya da yeni ortamın yarattığı suçlarla karşı karşıyayız. Bilişim suçları ya da siber suçlar, bilgisayar ve networklerde (internet) işlenen suçlardır. Kimlik ya da kredi kart bilgileri çalmak, dolandırıcılık, nefret suçları gibi geleneksel suçların yeni bir ortamda işlenmesi ya da yeni ortamın yarattığı suçlarla karşı karşıyayız.

5 10 Şubat 2007Bilişim Suçları Konferansı 5 / 9 Siber Suçlarda Türkiye Nerede? Siber suçlar konusunda hukuki altyapı için gecikmiş durumdayız ama AB siber suçlar tasarısı da hala imzalanmış değil. Siber suçlar konusunda hukuki altyapı için gecikmiş durumdayız ama AB siber suçlar tasarısı da hala imzalanmış değil. Türkiye siber suçlar konusunda nispeten masum sayılabilir ama gözden kaçmaması gereken husus, tavır alınmadığında ipin ucu kaçıyor. Türkiye siber suçlar konusunda nispeten masum sayılabilir ama gözden kaçmaması gereken husus, tavır alınmadığında ipin ucu kaçıyor.

6 10 Şubat 2007Bilişim Suçları Konferansı 6 / 9 Tüketici / Kullanıcı açısından, Bilişim Suçları Yasası Tüketiciler, bilişim suçlarına fazlasıyla muhatap olmaktadır. Birkaç tanesini sayalım Tüketiciler, bilişim suçlarına fazlasıyla muhatap olmaktadır. Birkaç tanesini sayalım - Kimlik çalınma (banka bilgileri, Hotmail hesap) - Kişisel haklara saldırı (hakaret, görüntü ve diğer kişisel bilgilerin yayınlanması ya da tehditi) - Bilgisayarlarının kendi istemleri dışında zombie bilgisayar olarak kullanılması - Bilgisayarlarının kendi istemleri dışında zombie bilgisayar olarak kullanılması - Dolandırılma (kumar siteleri ya da Afrika’lı mailler) - Dolandırılma (kumar siteleri ya da Afrika’lı mailler) Bu nedenle hukuki düzenleme yapılması gerekli.

7 10 Şubat 2007Bilişim Suçları Konferansı 7 / 9 Tüketici Açısından Olmazsa Olmazla Yasal düzenlemelerin yapılması Yasal düzenlemelerin yapılması Tüketicilerin farkındalığının yükselmesi (örneğin sanal banka mağdurları) Tüketicilerin farkındalığının yükselmesi (örneğin sanal banka mağdurları) Mağduriyet durumunda gerekli hareketlerin yapılması (adli başvuru) Mağduriyet durumunda gerekli hareketlerin yapılması (adli başvuru)

8 10 Şubat 2007Bilişim Suçları Konferansı 8 / 9 Nereye Kadar? Ancak kanun yapılırken, sınır nereye konulacak? Sınırı kim belirleyecek? Ancak kanun yapılırken, sınır nereye konulacak? Sınırı kim belirleyecek? İşte toplumsal mutabakat açısından, sivil toplum örgütlerinin fonksiyonu burada başlıyor.

9 10 Şubat 2007Bilişim Suçları Konferansı 9 / 9 BİKDER Bilgisayar ve İletişim dünyasındaki tüketici haklarının korunması için oluşturulmuş bir dernektir. Bilişimcilerle, avukatların oluşturduğu bu yapının hedefi, haklar konusunda bilinci oluşturmak, ülkemizde bilgisayar ve telekom konusunda optimum şartların, ülkemize yararı olacak durumların oluşmasında eksik olan tüketici tarafını temsil etmektir. Bilgisayar ve İletişim dünyasındaki tüketici haklarının korunması için oluşturulmuş bir dernektir. Bilişimcilerle, avukatların oluşturduğu bu yapının hedefi, haklar konusunda bilinci oluşturmak, ülkemizde bilgisayar ve telekom konusunda optimum şartların, ülkemize yararı olacak durumların oluşmasında eksik olan tüketici tarafını temsil etmektir.


"Tüketici / Medya Açısından Bilişim Suçları Kanun Tasarısı Füsun Sarp Nebil Bilgi Üniversitesi – Bilişim Suçları Konferansı 10 Şubat 2007." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları