Medya Okuryazarlığı ve Çocuk

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya Çalışanları -.
Advertisements

EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
DEMOKRATİK VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN YETERLİLİKLERİ
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
Medya  Medya, her türden sözlü, yazılı, basılı, görsel metin ve imgeleri içeren çok geniş iletişim araçlarını kapsayan bir kavramdır. Bu kavramın içine.
İZMİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
İnteraktif eğitim anlayış bakış yöntem değişikliğidir.
Siyaset Bilimine Giriş
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
TEKNOLOJİYİ KULLANMAK VE TEKNOGERÇEKÇİ OLABİLMEK
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
Liderin Kendini İfade Etme Becerisi. Grup Lideri; Kabul edici olmalı Kendi ihtiyaç ve duygularının farkında olmalı ve diğerlerinin ihtiyaçlarından ayırt.
1 Okul Kültüründe Değişim. 2 Küresel Ekonominin Gerçekleri Problemler ve sistemler karmaşıktır. Problemler ve sistemler karmaşıktır.  Büyük resmi kavramsallaştırabilme;
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 1.Temel Kavramlar
5 Soruda Medya Okuryazarlığı.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
21. Yüzyıl becerileri.
Tömük Yeşilyurt İlköğretim Okulu 6.Sınıf Leyla YILMAZ
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
YANSITICI DÜŞÜNME.
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
B OŞ Z AMANLARı D EĞERLENDIRME. Çaba, enerji ve zamanı en ekonomik şekilde kullanmak istiyorsak bir programa bağlanmalıyız. Zamanı boşa geçirmek,yaşamı.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
ALİ-HASAN COŞKUN meslekİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Koç Üniversitesi Kütüphanesi Şubat 2010
Medya ile ilişkiler Webinar-3 Kütüphan-e Türkiye Projesi Tanıtım Çalışma Grubu 23 Ekim 2014.
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili Ebeveynlere öneriler
1. Sunum (Giriş - Ders Hakkında - Tanışma) Öğr. Gör. Mehmet Akif BARIŞ Medya ve Çocuk.
SANAT EĞİTİMİ.
Neler Öğreneceğiz ? eTwinning projeleri nedir ?
Prof. Dr. Fersun PAYKOÇ ODTÜ Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi.
ETKİLİ OKULUN ETKİLİ ÖĞRETMENİ Öğrencilerin, Fiziksel Ve Zihinsel Yeteneklerini Keşfettirir. ETKİLİ OKULUN ETKİLİ ÖĞRETMENİ.
Medya Metinlerinin Okunması
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Bilimsel düşünme becerileri
YETİŞKİN EĞİTİMİ VE İLETİŞİM BECERİLERİ
Yrd. Doç. Dr. Özlem CANAN GÜNGÖREN
TELEVİZYONUN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
BÖLÜM 10 UZAKTAN EĞİTİM √ Uzaktan Eğitim Nedir? √ Uzaktan Eğitim Etkili mi? √ Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir? √ En İyi Uzaktan Eğitim Teknolojisi.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
KULLANIM ADIMLARI Adım 1: Okulunuzu Kaydedin Adım 2: Okul Ayarlarını Keşfedin (ThinkQuest Projects) Adım 3: Hesaplar Oluşturun (ThinkQuest Projects) Step.
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
Sembolik Düşünce Nedir
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YARATTIKÇA YAZ ATÖLYESİ” AYDAN AYKAÇ S. YUSUF ÇAĞLAYAN 16 Nisan 2011.
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Araştırma Problemini Belirleme
Erken Çocukluk Dönemi Fen ve Matematik Eğitimine Kuramsal Bakış
Erken çocukluk döneminde fen eğitimi
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
Önerilen Yayınlar Nurdan Öncel TAŞKIRAN (2007), Medya Okuryazarlığına Giriş, İstanbul: Beta Basım Yayım. Kemal İNAL (2009), Medya Okuryazarlığı Elkitabı,
Öğretim Programı Tasarım Soruları
Bir Öneri… 5E Modeli 1. Girme 2. Keşfetme 3. Açıklama 4. Derinleştirme
Yeni Medya Teknolojileri ve Modernleşme
Araştırma-Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımı
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Çocuklarımızı internette ne gibi tehditler bekliyor?
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
Sosyal Medyanın Politik Katılım ve Hareketlerdeki Rolü
EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ.
YARATICI DRAMANIN ÖGELERİ 1.Lider/Öğretmen
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
21. YY BECERİLERİ.
MEDYA OKUR YAZARLIĞI ve Temel İlkeler
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI. PLAN Bir düşünceyi, bir işi ve tasarıyı sonuçlandırmak için önceden belirtilen hususların çizgi resim ve ya yazıyla gösterilmesidir.
Sunum transkripti:

Medya Okuryazarlığı ve Çocuk 10. Sunum

Medya Okuryazarlığı Medya okuryazarlığı medya mesajlarına ulaşma, çözümleme ve iletme yeteneği olarak tanımlanabilir. Medya okuryazarlığı eğitimi küreselleşme getirileri, ekonomik dengeler, bilgi kirliliği içinde cevapları bulmaktan çok doğru soruları sormayı öğretir.

Medya Okuryazarlığının Aşamaları 1) Televizyonun karşısında geçirilen zamanın farkında olmak 2) Eleştirel izlemenin özel becerilerini öğrenmek 3) Kitle medyasının sosyal, ekonomik ve politik incelemesi yardımıyla küresel ekonomiyi nasıl sürdürdüğünü anlamak 4) Medyayı doğru okuyarak yaşadığı çevreye ve ülkesine duyarlı, yaşadıklarını akıl süzgecinden geçirebilmek, 5) Televizyon, video, sinema, reklamlar, internet gibi ortamlardaki mesajlara ulaşarak bunları çözümleme, değerlendirme ve aktarma yeteneği kazanmak, 6) Yazılı, görsel, işitsel medyaya karşı eleştirel bakış açısı kazanmak, 7) Toplumsal yaşama daha etkin katılma yetisi oluşturmaktır

Eleştirel Medya Okuryazarlığı 1. Tüm medya mesajları kurgudur, dolayısıyla gerçeği inşa eder. 2. Medya mesajları kendi kuralları olan yaratıcı bir dil kullanılarak oluşturulur. 3. Bireyler aynı medya mesajlarını farklı değerlendirir. 4. Medyanın iliştirilmiş değerleri ve bakış açıları vardır. 5. Medya para ve güç kazanmak için kurulmuştur. 6. Duygusal etki oluşturmak için özel teknikler kullanılmaktadır. 7. Medyanın kimin yararına olduğu ve kimi neden dışladığı soruları önemlidir. 8. Medyaya karşı edilgen değil; aktif olmak medyanın kurbanı olmamanın gereğidir.

Medya okuryazarlığının hedefleri 1- Demokrasi, yurttaşlık bilinci ve siyasal katılımı teşvik etme, 2- Irk, sınıf ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığını asgariye indirme, 3- Uyuşturucu kullanımı-şiddeti önleme, 4- Eğitim düzeyini iyileştirme vs. gibi Medya okuryazarlığı, demokratik toplumlarda katılımın sağlanması açısından önemli olduğu kadar, sosyal adaletin ve eleştirel vatandaş olmanın gereklerinden birini de oluşturmaktadır.

European Centre for Media Literacy -ECML medyanın fikir, bilgi ve haberi bir başkasının bakış açısıyla nakletmek üzere kurulduğunu anlamak duygusal etki oluşturmak için özel tekniklerin kullanıldığını anlamak bu tekniklerin, amaçladıkları ve doğurdukları etkilerin ayırdına varmak medyanın bazı kişilerin yararına çalıştığını , bazılarını ise dışladığını anlamak medyadan kimin yararlandığı , kimin, neden dışlandığı sorularını sormak ve cevabını bulmak alternatif bilgi ve eğlence kaynaklar ı aramak medyayı kendi yararı ve zevki için kullanmak edilgen olmak yerine aktif olmak yeni öğrenme kültürü dijital okuryazarlığa hazırlanmak

Soru 1: Medya okuryazarlığı eğitimi çocukları ve gençleri negatif medya etkilerinden korumayı amaç edinmeli midir? “Çocuklara medya metinlerini yapıbozuma uğratmaları (deconstruct) öğretilebilirse, sihirli ‘mantra’ gider ve o zaman çocuklar, fantazi tarafından aldatılmaz, şiddet tarafından sömürülmez ya da ticari niyetler tarafından manipüle edilmezler. Bu senaryoya göre, medya eğitimi, tetanoz aşısının pedagojik muadilidir” (Bazalgette, 1997, s. 72).

Soru 2: Pratik medya üretimi uygulaması medya okuryazarlığı eğitiminin ana temellerinden biri olmalı midir? Bazı eğitimciler, gençlerin, fotoğraf çekmek, öykü kareleriyle (storyboard) düşünceleri planlamak ve organize etmek, metinler yazmak ve kamera önünde oynamak, kendi internet sayfalarını tasarlamak veya bir haber öyküsünü bildirmek deneyimlerini yaşamadıkça kitle iletişiminin gerçek anlamda eleştirel tüketicileri haline gelemeyeceklerine inanmaktadırlar.

Soru 3: Medya okuryazarlığı popüler kültür metinlerini incelemeli midir? Medya okuryazarlığı eğitiminde popüler kültür vurgusu, geniş bir biçimde, bu eleştirel düşünme biçimini, bilgi (information) okuryazarlığını, bilgisayar okuryazarlığınıve yazım (print) okuryazarlığını içeren ilişkili diğer kavramlardan neyin ayırdığıdır

Soru 4: Medya okuryazarlığı bariz bir politik veya ideolojik amaç gütmeli midir? Medya okuryazarlığı pedagojisi, mesajların nasıl kurulduğuna ilişkin soruları davet eder; eğitimciler haklı olarak, mesaj üretiminin ve mesaj tüketiminin çevresindeki güç dinamiklerini araştırmanın anlamlı politik ve sosyal eylemler için fırsatlar yarattığını belirtirler. Ancak bir dizi siyasa lideri, medya okuryazarlığı becerileriyle sosyal ve politik savunuculuk arasında doğrudan temas olmaksızın, medya okuryazarlığının eylemi teşvik etmekten çok, eylem yerine geçen bir olgu olarak yozlaşabileceğine ilişkin korkularını dile getirmektedirler

Soru 6: Medya okuryazarlığı kendine ait bir uzmanlığı olan bir ders olarak mı yoksa halihazırdaki derslerle birleştirilerek mi öğretilmeli? Esas olarak her eğitimci, medya okuryazarlığı kavramlarının müfredat içine yedirilmesinin değerini takdir eder. Medya metinleri, içeriği aktarmak için fen, sosyal bilgiler, tarih, sanat ve edebiyat öğretiminde kullanılmaktadır.

Soru 7: Medya okuryazarlığı girişimleri medya organizasyonları tarafından finansal açıdan desteklenmeli midir? Medya kuruluşlarının, kendi amaçlarına hizmet etmek için, etkili bir biçimde, medya okuryazarlığı hareketini kendileri belirleyerek ve kamuoyunun medya eleştirisinin hiçbir şekilde yüksek sesli, rahatsız edici ve keskin olmamasını sağlayacak biçimde yumuşatarak, anti-medya konumunu aldıklarına inanılmaktadır

Tavsiye makale MEDYA OKURYAZARLIĞI VE OKUL ÖNCESİ ÇOCUK: EBEVEYNLERİN MEDYA OKURYAZARLIĞI BİLİNCİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Özlem GÜNDÜZ KALAN Öğretmenler İçin El Kitabı (UNESCO)

Tavsiye Linkler http://www.medyaokuryazarligi.org.tr/ http://media-and-learning.eu/ http://www.cocukvemedyahareketi.org/ http://www.medyaokuryazarligi.org.tr/resimyarismasi.html https://www.youtube.com/watch?v=99SZ2zVCDb0 https://www.youtube.com/watch?v=4W0GSI9v5t8 https://www.youtube.com/watch?v=r6tvGezMLzw