Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Erken çocukluk döneminde fen eğitimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Erken çocukluk döneminde fen eğitimi"— Sunum transkripti:

1 Erken çocukluk döneminde fen eğitimi

2 Çocukların çevresindeki olaylar, canlılar ve nesneler hakkında soru sorma eğilimleri, basit araştırmaları planlama ve yürütme çabaları, bilgi toplamak için basit araçları kullanma istekleri, mantıklı açıklamalar yapmak için topladığı bilgileri kullanarak açıklama ve yorum yapma girişimleri, çocukların yaşadıkları dünyayı doğal yollarla keşfetme girişimleridir ki bu girişimler erken dönemden itibaren çocukların fen bilgisini aktif bir şekilde öğrenmeleri için en uygun fırsatları sunmaktadır.

3 Çocukların öğrenmeye en açık ve en verimli olduğu bu dönemdeki eğitim programlarına fen eğitiminin dahil edilmesi, onların bilimsel düşünceyi kazanması için en etkin eğitim ortamlarından yararlanma olanağı sunmaktadır.

4 Çocuklar eleştirel düşünmeyi, bilgi ve beceriyi yaratıcı bir şekilde kullanarak öğrenmektedir. Çocukların; nesnelerin ne olduğu, nasıl çalıştıkları ve nasıl hareket ettikleri, yağmurun, karın ve dolunun nasıl oluştuğu, küfün bayatlamış ekmeğin üzerinde nasıl oluştuğu, taze olmayan elmaların neden çürüdüğü konusundaki doğal merakları onları doğal bir öğrenme ortamına itmektedir. Bu doğal süreçlerin dışında çocuklar aynı zamanda canlılar dünyasına da merakla yaklaşmaktadırlar.

5 Örneğin, balıkların suda nefes alabilmelerine, kuşların uçabilmelerine hayretle bakan çocuklar, yaz mevsiminde sıcak olan havanın, kış mevsiminde neden soğuduğuna kadar derin bir sorgulama süreci içine girmektedir. Ayrıca bir tüyün bir kaya parçasından neden daha yavaş yere düştüğünü de bulmaya çalışan çocuklar için fen başlı başına bir öğrenme aracı olarak erken çocuklukta kullanılabilecek bir alandır.

6 Ancak çocukların bu doğal ve yalın sorularına aradıkları cevapları bulabilmesi için hazırlanan fen eğitimi etkinliklerinin düzenlenmesinde; gelişim düzeylerine uygun, somut, anlaşılır bir şekilde, basitten karmaşığa doğru sunularak çocuğun aktif katılımını sağlayıcı ortamlar oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle, çocukların doğal merakları doğrultusunda edindiği düşünceleri ve açıklamaları eğitimciler tarafından değer görmeli ve ilerideki araştırma ve keşifler için kullanılmalıdır.

7 Fen eğitimi, bilimsel düşünme becerisini geliştirmede etkili bir yöntemdir. Bu nedenle erken dönemden itibaren çocukları fen eğitimiyle tanıştırmak, onların olgularla erken yaşta karşılaşmasını sağlamakta ve bilimsel kavramları daha iyi anlamlaştırmasına yardımcı olmaktadır. Her zaman doğayı gözlemekten ve doğa hakkında sorular sormaktan zevk alan çocuğu fen eğitimiyle tanıştırmak, onların fene karşı olumlu tutum geliştirmesine ve bilimsel kavramları anlamlaştırma süreçlerine katkı sağlamaktadır. Böylece bilimsel kavramları anlayabilmekte ve bilimsel olarak akıl yürütebilmektedir.

8 Bilimsel düşünme becerisinin kazanılmasına temel oluşturan fen eğitimi, erken çocukluk döneminde 3 temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar; bilimsel süreçler, bilimsel içerik ve bilimsel tutumdur.


"Erken çocukluk döneminde fen eğitimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları