Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Portföy oluşturulurken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir gösterge de “Değişim Katsayısıdır” *Değişim katsayısı,her birim getiri için riski ölçer.
Advertisements

ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
ŞİRKET DEĞERLEME YÖNTEMLERİ
PORTFÖY TEORİSİ. İSTATİSTİKSEL TEMEL Olasılık dağılımı –Getirinin beklenen değeri –Getirinin varyansı –Standart sapma –Kovaryans –Korelasyon.
Sermaye Maliyeti Nedir?
Sermaye Yapısı Sermaye Yapısı Fon sağlamak üzere firmanın kullanmayı düşündüğü borç, imtiyazlı hisse senedi ve hisse senedi bileşimi Sermaye yapısını etkileyen.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
Risk, Getiri ve Sermaye Maliyetine Giriş
İstenen Getiri ve Sermaye Maliyeti
MODERN PORTFÖY TEORİSİ
Risk Tanımı ve Ölçülmesi
Finansal Piyasalar Genel Bakış
ÖRNEK ÇÖZÜMLEMELER Ereğli hisse senedinin 2003 yılına ilişkin beklenen getirisini hesaplayabilmek için aşağıdaki verilerden yararlanılacaktır yılı.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
MODERN PORTFÖY TEORİSİ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kamil ERCAN
ENDEKS MODELLERİ Markowitz’in modelini kullanarak karar vermek durumunda olan bir yatırımcı tek tek hisse senetlerinin beklenen getirilerini, standart.
Arbitraj Fiyatlama Teorisi Başak Doğan Mehmet Özcan
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
Finansal İktisat: Giriş
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 15. BÖLÜM Borç Politikası.
PORTFÖY OPTİMİZASYONU
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
MENKUL KIYMET ANALİZİ VE PORTFÖY YÖNETİMİ
RİSK VE YÖNETİMİ.
Performans Değerlendirmesi
Risk, Kazanç ve Sermaye Fırsat Maliyeti
Rasyonel Beklentiler Teorisi ve Etkin Piyasalar Hipotezi
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Bölüm 4 Faiz Oranları . Ersin Saltık.
Risk ve Getiri.
Opsiyon Nedir? Opsiyonlar, belli bir vadeye kadar veya belirli bir vadede, opsiyona dayanak varlık oluşturan belli bir miktardaki malı, finansal ürünü,
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Etkin Sınır ve Portföy Seçimi
Etkin Piyasalar Hipotezi
Vadeli İşlem Sözleşmeleri
Tahviller ve Değerlemesi
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Arbitraj Fiyatlama Teorisi
Portföy Performansının Ölçülmesi
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Bölüm 6:İki Degişkenli Dogrusal Regresyon Modelinin Uzantıları
FİRMA DEĞERLEMESİNE FARKLI BİR BAKIŞ VE ÖRNEK UYGULAMA
Finansal Piyasalar ve Kurumlar
BÖLÜM 8 Risk ve Getiri Oranları Bu bölümü bitirdiğinizde şunları yapabilir duruma gelmelisiniz: Hisse senedinin tek başına riski ile bir portföy içindeki.
Tahviller ve Değerlemesi
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
Etkin sınır (Efficient Frontier)
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 12 Nakit Akışı Tahmini ve Risk Analizi. BÖLÜM 12 Nakit Akışı Tahmini ve Risk Analizi.
BLACK-SCHOLES OPSİYON FİYATLAMA MODELİ
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM) Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 6. Hafta

Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM) CAPM yatırım yapmayı planladığımız menkul değerin sahip olduğu riske uygun bir getiri verip vermediğini araştırmakta, hatta henüz pazarda işlem yapmaya başlamamış bir varlığın vermesi gereken getiriyi açıklayan teorik bir çerçeve sağlamaktadır.

Modelin Varsayımları Yatırımcılar portföylerini bir dönemlik beklenen getiriler ve standart sapmalara bakarak değerlendirirler. Yatırımcılar daima daha yüksek getiri beklerler. Yatırımcılar riskten kaçarlar. Bireysel varlıklar sonsuz bölünebilir yani eğer yatırımcı isterse bir payın küçük bir yüzdesini bile alabilir.

Modelin Varsayımları Yatırımcının hem ödünç verebileceği hem de borç alabileceği bir risksiz oran vardır. Vergiler ve işlem maliyetleri konu dışıdır.

Pazar Portföyü CAPM’in varsayımlarına göre tüm yatırımcılar aynı riskli portföyü tutmak ister ve bu portföy Pazar portföyüdür. Tüm yatırımcıların optimal portföyü Pazar portföyünün (M portföy) bir parçasıdır.

Bireysel Menkul Kıymetler ve Pazar Portföyü Bir hisse senedinin Pazar portföyüne katkısı en iyi şekilde bu hisse senedi ile Pazar portföyünün kovaryansı ile ölçülebilir.

Menkul Değer Piyasa Doğrusu (MKPD) Sermaye piyasası doğrusu etkin portföyler için beklenen getiri ile standart sapma arasındaki denge ilişkisini gösterir. Menkul değer piyasa doğrusu modelinde etkin bir pazarda menkul kıymetlerin beklenen getirileri ile betaları arasındaki ilişkileri gösterilmektedir.

Pazar (Piyasa) Modeli Bir hisse senedinin Pazar endeksi ile olan ilişkisi tek faktörlü olan Pazar modeli ile gösterilmektedir (CAPM modelinde olduğu gibi)

Piyasa Modeli ve CAPM Piyasa modeli faktörün piyasa olduğu tek faktörlü bir modeldir. Piyasa modeli menkul kıymet fiyatlarının nasıl belirlendiğini açıklayan bir denge modeli değildir. Piyasa modeli BIST-100 gibi bir piyasa endeksi kullanır; CAPM piyasa portföyünü kapsar.

Pazar Riski- Firma Riski