ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Allah’ın Huzurunda Olma Bilinci
Advertisements

SORUMLULUK VE GÖREV BİLİNCİ
Kuranı Kerim ilk defa bu gecede nazil olmaya başlamıştır.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Konu: Allah’a Güvenmek ( Tevekkül )
10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Hazırlayan: Mustafa YILMAZ Tantavi İÖO DKAB Öğretmeni Eyüp/İstanbul
4. SINIF II. ÜNİTE: TEMİZ OLALIM
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 11. Sınıf 1. Ünite
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
KAZA VE KADERE İMAN.
GÜZEL AHLÂK Din Görevlisi:.
ALLAH TEVEKKÜL EDENLERİ SEVER
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
* Bu yazıt bir Kızılderili kitabesinden alınmıştır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
YUNUS EMRE İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
Selamlaşma.

Allah’a Güvenmek (Tevekkül)
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
- Hz. Muhammed Danışarak İş Yapardı
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İNLİCE AHMET NAZİF ZORLU ORTAOKULU BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ…
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
HAC.
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
KUTLU DOĞUM HAFTASI Nisan 2015
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
ALLAHIN YARDIMINA GÜVENİRİM ÇALIŞIRIM,BAŞARIRIM
Sorumluluk Bilinci.
2. Çocukların Anne Babaya Karşı Sorumlulukları
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
Kötü Davranışlar Karşısında Duyarsız Kalmayalım
4. İbadetlere Devamlılığı
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
TEVEKKÜL NEDİR? ‘Tevekkül’ kavramı Sözlükte: Allah'a teslim olmak, güvenmek, dayanmak, bağlanmak ve sığınmak anlamlarına gelmektedir.
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
3. İYİLİKTE YARIŞMALI VE YARDIMLAŞMALIYIZ
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK
Büyüklere Saygı, Küçüklere Sevgi Göstermek
Kaderle İlişkilendirilen Bazı Kavramlar
كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
Çalışırım, Allah’ın Yardımına Güvenirim ve Başarırım.
Özgürlük nedir? Nasıl anlaşılmalıdır?
Din Kültürü ve ahlak bilgisi performans ödevi
TEVEKKÜL.
KURAN. Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan KURAN-I KERİM, Son peygamber Hz.Muhammed’e indirilmiştir. Sözlükte toplamak,okumak,biraraya.
DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki.
Din Kültürü ve ahlak bilgisi performans ödevi
Tereddütsüz İman ve Allah’a tam Güven
Selamlaşma Hikmet SIRMA.
TEVEKKÜL.
Sosyal ve kültürel hayat. Peygamberlikten önce Hz. Peygamber’in Mekke şehir devletinde herhangi bir görevi yoktu. O, peygamberlikten önce olduğu gibi,
Bugün neler öğreneceğiz?
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PERFORMANS GÖREVİ KONU: GIYBET VE İFTİRA HAZIRLAYANLAR : BEYZA NUR AKKIR İREM NUR ARSLAN.
KUR’AN-I KERİM.
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
Din ve devlet ilişkileri bağlamına kavramsal netlik açısından bakış
Ünitemizden Öğrendiklerimiz
Konu: Allah’a Güvenmek ( Tevekkül )
Sunum transkripti:

ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL) Tevekkül; Allah’a teslim olmak, güvenmek, dayanmak ve ona sığınmak demektir. Dinî bir terim olarak tevekkül, bir işi yaparken elinden gelen gayreti göstermekle birlikte kalben Allah’a bağlanıp ona güvenmek, sonucu ondan beklemek demektir.

ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL) “…Kim Allah(ın yasakların)’dan sakınırsa (Allah) ona bir çıkış(yolu) gösterir. Ve onu ummadığı yerden rızıklandırır. Kim Allah’a dayanırsa Allah, ona yeter…”(Talak Suresi. 2 ve 3. ayetler) “…Eğer müminler iseniz ancak Allah’a güvenin.”(Maide Suresi. 23.ayet) “…İnananlar yalnız Allah’a dayanıp güvensinler.”(İbrahim Suresi. 11.ayet) “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan…”(Furkan Suresi. 58.ayet) Bu ayetler tevekkül ile alakalı Kur’an-ı Kerim’de geçen ayetlerdendir. Tevekkül konusunun en önemli örneği çiftçi örneğidir. Çiftçi ; tarlasını sürer, tohumunu eker, gübresini atar, sulamasını yapar tüm işlerini gerçekleştirdikten sonra sonucunu yani mahsulü Allah’tan bekler. İşte bu tevekküldür.

ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL) Gerekli tedbirleri aldıktan sonra Allah’a dayanıp güvenmek gerekir. Örneğin hastalıktan kurtulmak için öncelikle hastaneye başvurmalı, hastalığın teşhis ve tedavisi doktor gözetiminde yapılmalıdır. Bereketli ve bol kazanç isteyen esnafın önceliği ise dürüst davranmak olmalıdır. Herkesin kendi işini en iyi şekilde yapması Allah’a olan tevekkülün gereğidir. Bir adam Peygamberimize gelerek, “Hayvanımı bağlayarak mı yoksa serbest bırakarak mı Allah’a tevekkül edeyim?” diye sormuştu. Peygamberimiz ona,“ Bağla ve tevekkül et!” buyurdu. Peygamberimiz, yaşadığı birçok olayda öncelikle tedbirini almış sonra Allah’a tevekkül etmiştir. Örneğin Hendek Savaşı’nda sahabeden Selman-ıFarisi’nin teklifini kabul etmiş, Medine şehrinin etrafına hendek kazdırmıştır. Böylece düşmanın girmesine engel olunmuştur.

ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL) Tevekkül, tembellik etmek ve sorumluluktan kaçmak değildir. Kişinin bir konuda gücü nispetinde tüm önlemleri aldıktan sonra sonucu ve başarıyı Allah’tan beklemesidir. Her türlü önlemi aldıktan sonra Allah’a güvenen kimse, “Ben kendi üzerime düşeni yaptım.” diye güven ve huzur duyar. O hâlde, biz de önce çalışmalı, sonra Allah’tan yardım beklemeliyiz. Günü gününe dersimize çalışmalı, ödevlerimizi zamanında yapmalıyız. İşimizde veya dersimizde başarılı olmak için her türlü çalışmayı yaptıktan sonra Allah’a tevekkül etmeliyiz Bizler de bir işe başlamadan önce gerekli tedbirleri almalı ve uzman kimselere danışmalıyız. Sonrasında kararımızı verip sonucun hayırlı olması için Allah’a güvenip ondan yardım istemeliyiz.

ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)