Linux İşletim Sistemi Metin Editörleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kullanıcı ve Grup Yönetimi
Advertisements

BİLGİSAYARDA KLAVYE KULLANIMI
Text Editörü BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 3 -.
Bilgilerimi sunuyorum
ŞAHİN AKDAĞ.
HPFBO-Çukurova Üniversitesi
KLAVYE KULLANIMI.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
SUNUMA SES , VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Resim Düzenleme İşlemleri
Kelime İşlemci Programı
MİCROSOFT WORD 97.
Bilgisayar Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
KLAVYE EĞİTİMİ.
LINUX’TA PAKET YÖNETİMİ
Kullanıcı ve Grup İşlemleri
Text Editörü Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
Bilgisayar Uygulamaları II
SUNUMA SES , VIDEO EKLEME SUNUM TASARIMI ANİMASYONLAR SLAYT GEÇİŞİ
Lınux Command arch:Makine mimarisi hakkinda bilgi verir. “uname -m” komutu ile ayni isleve sahiptir. cat [dosya]:Dosyalari ardarda siralayarak standart.
PROF. DR. NİZAMETTİN ERDURAN YARD. DOÇ.DR. ZEYNEP ÇİÇEK ÖNEM
Klavye Dilini Değiştirmek Disket, CD-ROM gibi saklama birimlerini biçimlendirme Disketleri kullanılabilir yani veri depolamaya hazır hale getirmek için.
Paralel Programlamaya Giriş
Dosya İşlemleri BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
İÇİNDEKİLER-1 Başlangıç Bilgisayarı düzgün Şekilde Çalıştırma
Editörler Asli Ergün.
Kullanıcı ve Grup İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Vi Editörü Aslı Ergün. Doküman Açmak, Başlatmak vi dosya_adi Komut girmek ve girilen komut uygulama modununu değiştirmek için ESC tuşuna basılır.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Bilgisayar II
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi (Microsoft Powerpoint)
Microsoft EXCEL (1).
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
TEMEL LİNUX KOMUTLARI.
KABUK İŞLEMLERİ.
AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ EDİTÖRLERİ
Az kullanılan ögeler menüden kaldırılabilir. Kısayollar yaratılabilir.
Microsoft EXCEL (1).
Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme.
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ KLAVYENİN TUŞLARI
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (2. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
FARE VE KLAVYE ÖĞR. GÖR. A. ÇAĞLAR ERKAN.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (3. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
BİLGİSAYAR programlama II
Yardım Komutları Linux’ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos.
Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
BM-308 Paralel Programlamaya Giriş Bahar 2016 (1. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
 Linux’te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere.
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -3: İŞLETİM SİSTEMİNİN KULLANILMASI.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
KLAVYEYİ TANIYALIM. Klavye  Klavye bilgisayarın, yazı yazmak ve komutlar vermek gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan daktiloya benzer parçasıdır.
Linux Komutları.
ENGiNHoCa KLAVYE.
Bu Hafta Öğreneceklerimiz
Bu Hafta Öğreneceklerimiz KLAVYE.
Tayfun KOÇ , Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitmeni
KLAVYEDE BULUNAN TUŞLAR
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Tayfun KOÇ , Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitmeni
Dosya/Dizin İzinleri - Dosya sahibinin izinleri (Dosyanın sahibi : u)
2. OFİS PROGRAMLARI (WORD)
Sunum transkripti:

Linux İşletim Sistemi Metin Editörleri Linux komutları -2 Linux İşletim Sistemi Metin Editörleri Editör, metin düzenleyici demektir. Linux işletim sistemlerinde metin oluşturma ya da düzenleme için farklı editörler vardır. - vi - KWrite (*) - pico - Kate (*) - nano - Joe (*) - emacs (*)

vi editörü vi deneme komutuyla, - eğer deneme dosyası varsa bu dosya açılır, - yoksa deneme adında boş bir dosya yaratılır. Ayrıca, vi komutundan sonra dosya yolu ve dosya adı birlikte kullanılarak dosyanın istenen dizin içerisine oluşturulması veya istenen adresten açılması sağlanabilir. vi /home/murat/belgeler/dosya

vi editörü vi editöründe tuşlar hem yazım, hem de komut olarak kullanılabilir. Program ilk açıldığında komut modunda çalışır. Yazma işlemine başlayabilmek için insert (i) tuşuna basılması gerekir. Yazma işlemini sonlandırıp tekrar komut moduna dönmek için “Esc” tuşuna basılmalıdır.

vi editörü Temel vi komutları : i araya yazma a sona yazma o bir alta boş satır açma ve yazmaya başlama O bir üste boş satır açma ve yazmaya başlama Ctrl + F sayfa sayfa ileri gitme Ctrl + B sayfa sayfa geri gitme

vi editörü x karakter silme r karakter değiştirme u geri alma (undo) dw kelime silme dd satır silme yy satır kopyalama (kopyalanan satırlar hafızada saklanır) p yapıştırma (hafızadaki satırları yapıştır)

vi editörü :w! yazılanları kaydetme :q! editörden çıkış :wq! yazılanları kaydet ve çık Editörde ilerlemek için ayrıca yön tuşları kullanılabilir. Enter tuşu kullanılarak bir alt satıra geçilebilir.

Komutlar (Devam) Komut satırında >, >> simgeleri özel anlam taşır. ls -a > deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme isimli dosyaya yönlendirilir. Eğer dosya yoksa yaratılır, varsa da üzerine yazılır.) ls -a >> deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme isimli dosyaya eklenir, üzerine yazılmaz. Eğer dosya yoksa yaratılır.)

Komutlar (Devam) sort komutu ile bir dosyanın ya da farklı bir komuttan gelen bir girdinin içeriği sıralanabilir. -r  sıralama tersine çevrilir. -u  yinelenen satırları atarak biricikliği sağlar.

Komutlar (Devam) ps komutu Sistem yöneticisinin sıklıkla kullandığı en önemli komutlardan bir tanesidir. O anda işletim sisteminin çalıştırmakta olduğu processleri listeler. aux parametresi ile çok sık kullanılır.

Komutlar (Devam) ps -aux (Çalışan süreçleri ayrıntılı listeler)

Paket Kurulumu Paket kurulumu Kurulu olan bir paketi kaldırmak sudo apt-get install paketinAdı Kurulu olan bir paketi kaldırmak sudo apt-get remove paketinAdı Paket arşivini güncellemek sudo apt-get update