47. TÜBİTAK ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMA SÜRECİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AB ÖYKÜ YARIŞMASI AB BİLGİ AĞI 2013
Advertisements

HOŞ GELDİNİZ.
TÜBİTAK 45’inci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına Eskişehir Bölgesine 1267 proje başvurmuştur. Bu projelerden 102 adedi Bölge Finallerine.
Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi
AB ÖYKÜ YARIŞMASI AB BİLGİ AĞI 2012
TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ
Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Proje Ekibi
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI
Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Proje Ekibi
TÜBİTAK ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMA SÜRECİNİN TANITIMI Doç. Dr. Abdullah UZUN TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri.
MEB TKY UYGULAMALARI ÖDÜL YÖNERGESİ
İZMİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2014 – 2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN TANILAMA SÜRECİ ŞUBAT 2014.
46. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI
45. TÜBİTAK ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMA SÜRECİ
 KONU VE AMAÇ: Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının hızlandırılması amacıyla 2012 yılında TR83 Bölgesi İnovasyon.
DEN İ ZL İ İ HRACATÇILAR B İ RL İĞİ GENÇ MUC İ TLER ARANIYOR İ NOVAT İ F F İ K İ RLER YARI Ş MASI inovatiffikirleryarismas iwww.denib.gov.tr.
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI 2014
Mart 2012 tarihinde Türkiye genelinde gerçekleştirilecek Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri İle Her Türdeki.
MEB tarafından açıklanan YENİ SINAV SİSTEMİ Eğitim-öğretim yılında,  8.Sınıf öğrencilerine Kasım ve Nisan ayının sonunda, 6 dersten Merkezi.
Sait Gürsoy’la Başarıya Doğru. Bakış Açısı 1950’li yıllar: “Ne bulursam onu alırım.” 1970’li yıllar: “Neyi alabilirsem onu alayım.” 2010’lu yıllar: “Ne.
ANADOLU TEKNİK PROGRAMI (ATP) / ANADOLU MESLEK PROGRAMLARINDA (AMP) ALANA GEÇİŞ, TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU.
2013- ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
HOŞGELDİNİZ… ALEV GÜVEN OKUL REHBER ÖĞRETMENİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
HOŞGELDİNİZ ESKİŞEHİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Tübitak Ortaöğretim Öğrencileri Proje Yarışması
KDZ. EREĞLİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
TOPLANTI GÜNDEMİ Açılış Sunum Soru-Cevap Kapanış.
T.C ADANA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜBİTAK PROJELERİ
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) YEŞİLGİRESUN İLKÖĞRETİM OKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman FİDAN YILDIZ.
2013 SBS ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıfta olacak öğrenciler, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ Aykut Yiğit Ortaokulu Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi KASIM 2014 ? ? ?
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıf öğrencileri, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
FEHMİ GÜR MÜDÜR YARDIMCISI (Öğrenci İşleri). MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİMİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1-
ÇAKIR ORTAOKULU Öğretim Yılında 8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
TÜBİTAK BİLİM FUARI.
2. TÜRK DÜNYASI BİLİM OLİMPİYATI ARALIK ESKİŞEHİR
Üniversite Yolunda N asıl Üniversiteli Olurum. LYS.
BİLSEM TANILAMA SÜRECİ
KAHRAMANMARAŞ BİLGİYLE BULUŞUYOR
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıfta olacak öğrenciler, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
SINIF GEÇME VE SINAV YÖNETMELİĞİ. PUAN Ortaöğretimde Sınav, ödev, projeler ve uygulamalar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir. Ortaöğretimde.
TÜBİTAK 47. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ PROJE YARIŞMASI
ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI
Bandırma Rehberlik ve Araştırma Merkezi
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI FARABİ GİDEN - GELEN ÖĞRENCİ VE ANLAŞMA SORUMLUSU BİL. İŞL. GÖKHAN ÖZDEMİR.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
Her Noktada Maviokul.com YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
Her Noktada Gölge Okul… Birikim Dersaneleri YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
PROJE GELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME
Öğretim Yılında 8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
Deniz Lisesi Komutanlığı. -Yarışmaya 43 proje ile iştirak edilmiş, -İstanbul Asya Bölgesi çapında 7 proje sergilenmeye değer görülmüş, 3 dalda (Biyoloji,
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG)
HOŞ GELDİNİZ 2 KASIM – LİSE ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
İÇ SINAVI.
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
TÜBİTAK BİLİMSEL DESTEKLEME PROGRAMLARI
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YGS-LYS SINAV SİSTEMLERİ SUNUSU
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS2018). TEMEL YETERLİLİK TESTİ (ZORUNLU) ALAN YETERLİLİK TESTİ.
ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMA SÜRECİNİN TANITIMI
Misyon-Vizyon Misyon Türkiye’nin ihtiyacı olan alanlarda bilim insanı yetişmesini yarışma, burs ve eğitim programları aracılığı ile yönlendirmek ve teşvik.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Özel Cizre Bilim Teknik Koleji
ULUSLARARASI İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI
Sunum transkripti:

47. TÜBİTAK ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMA SÜRECİ Doç. Dr. Ecir YILMAZ Konya Bölge Koordinatörü

Bölgeler

46. Yarışma Bölge (2015) Verileri 2015 Yılına Ait İstatistikler 46. Yarışma Bölge (2015) Verileri

ISPARTA 2013 % Artış= 36 ANTALYA 147 BURDUR 19 DENİZLİ 70 ISPARTA 143 KONYA BÖLGESİ PROJE BAŞVUSU SAYILARI ISPARTA 2013 % Artış= 36 ANTALYA 147 BURDUR 19 DENİZLİ 70 ISPARTA 143 KONYA 95 TOPLAM 474 ISPARTA 2014 % Artış= 15 ANTALYA 82 BURDUR 23 DENİZLİ 138 ISPARTA 155 KONYA 145 TOPLAM 543 KONYA 2015 % Artış= 53,23 ANTALYA 213 BURDUR 20 DENİZLİ 136 ISPARTA 172 KONYA 291 TOPLAM 832

2015 Yılına Ait İstatistikler   ANTALYA BURDUR DENİZLİ ISPARTA KONYA TOPLAM BİLGİSAYAR 13 3 9 8 14 47 BİYOLOJİ 39 1 32 35 38 145 COĞRAFYA 24 5 15 23 68 FİZİK 25 17 65 134 KİMYA 20 21 80 MATEMATİK 11 29 66 PSİKOLOJİ 2 22 49 SOSYOLOJİ 4 31 122 TARİH 28 18 26 88 TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 12 33 221 137 170 284 832 % ORAN 26,6 2,4 16,5 20,4 34,1 100 %

Yarışma Süreci

Merak ettiklerini araştırmaya Yarışmanın Amacı Gençleri Düşünmeye, Gözlem yapmaya, Merak etmeye, Merak ettiklerini araştırmaya teşvik etmektir.

Yarışmanın İçeriği Yarışma Öğrencilerin ilgilendikleri, merak ettikleri bir konu hakkında araştırma yapmasını, Araştırma sonuçlarını bir raporla düzenlemesini Sonunda tüm bulgularını bölge yarışmasında ve Türkiye finallerinde sunmasını içermektedir.

Yarışmanın Temel İlkeleri Yarışmanın en temel ilkesi projeye kaynak olan fikrin proje sahibi öğrenci/öğrencilerden çıkmış olmasıdır. Fikir danışman öğretmenin rehberliğinde geliştirilir, işlenir ve sonuçlandırılır.

Yarışmanın Temel İlkeleri Öğrenciler kendi ürettikleri fikri uygulama aşamasında üniversitelerden ya da araştırma kurumlarından destek alabilirler Ancak bu destek, bilgi alma ya da laboratuarlardaki cihaz veya çeşitli araçların kullanımıyla sınırlı olmalıdır

Hangi projeler değerlendirmeye alınmamaktadır? Özgün ve yapanın kendi çalışması olmayan projeler Halk sağlığı ve güvenliği için risk teşkil ettiği/edeceği düşünülen projeler

Yarışma Çağrısı Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel fen ve sosyal bilimler alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nca her yıl Aralık ayında çağrıya çıkılmaktadır.

2014 Proje Başvurusu için Çağrıya Çıkılan Alanlar Bilgisayar Biyoloji Fizik Kimya Matematik Coğrafya Sosyoloji Tarih Psikoloji 2014 Proje Başvurusu için Çağrıya Çıkılan Alanlar

2016 Yılı Proje Başvurusu için Çağrıya Çıkılan Alanlar Bilgisayar Biyoloji Coğrafya Değerler Eğitimi Fizik Kimya Matematik Psikoloji Sosyoloji Tarih Teknolojik Tasarım Türk Dili ve Edebiyatı 2016 Yılı Proje Başvurusu için Çağrıya Çıkılan Alanlar

Başvuru Koşulları Yarışmaya, Türkiye ve K.K.T.C.’de öğrenim gören tüm ortaöğretim öğrencileri katılabilir. Yarışmaya her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok iki öğrenci tarafından hazırlanır.  

Başvuru Koşulları Bir projede sadece bir danışman görev alabilir Danışman istediği sayıda projeye danışmanlık yapabilir. Proje danışmanı olması zorunlu değildir.

Başvuru Koşulları Bu hafta içerisinde yayınlanmasını bekliyoruz Yarışmaya gönderilecek projelerin, o yıl için yayınlanan “Proje Yarışmaları Kitapçığı”nda bulunan “Proje Rehberi”ne uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Bu hafta içerisinde yayınlanmasını bekliyoruz

Başvuru Koşulları Aynı ya da başka isimlerle ve/veya aynı ya da benzer içerikle (konuyla) herhangi bir proje yarışmasına, bu yarışmanın son başvuru tarihinden önce katılmış veya başvurmuş olan projeler, bu yarışmaya katılamamaktadır.

Başvuru Koşulları Son başvuru tarihinden önce aynı projeyle başka bir yarışmaya katıldığı ya da başvurduğu belirlenen projeler, hangi aşamada olursa olsun yarışmadan elenmektedir.

Başvuru İşlemi Proje Yarışması Kitapçığı ve ilanı TÜBİTAK tarafından hazırlanıp, bu yıl Aralık ayı içerisinde tüm liselere kargo ile ulaştırılır. Ayrıca, TÜBİTAK’ın http://www.tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/icerik-arastirma-projeleri-yarismasi WEB sayfasında yayınlanarak öğrencilerin başvuru belgesine ve yarışmayla ilgili bilgilere ulaşmaları sağlanır.

Başvurular Her yıl Ocak ayı içinde online olarak yapılır. Başvuru İşlemi Başvurular Her yıl Ocak ayı içinde online olarak yapılır. 5-18 Ocak 2016

Başvuru İşlemleri Öğrenciler proje rehberinde belirtilen kurallara uygun olarak hazırlamış oldukları projelerini son başvuru tarihine kadar http://e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden online sisteme girerler ve başvuru belgelerinin çıktısını alıp imzalı ve onaylı haliyle TÜBİTAK tarafından belirlenen tarihe kadar bağlı bulundukları Bölge Koordinatörlüğü adresine posta, kargo veya elden ulaştırırlar. Okul veya bağlı bulundukları il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerince topluca gönderilmesi önemlidir.

Başvuruların Değerlendirilmesi Proje Rehberine uygun olarak hazırlanmış olduğu belirlenen projeler önce, 12 ayrı bölgede ve her dal için oluşturulacak jürilerce, “Proje Raporu” üzerinden değerlendirilmektedir.

Başvuruların Değerlendirilmesi Değerlendirme puanları baz alınarak uygun görülen projeler Bölge Merkezlerinde yapılacak olan sergiye davet edilmektedir. Uygun olmayanlar elenmektedir.

Bölge sergisi Okul müdürlükleri öğrencilere rehberlik etmeleri için her proje için bir danışman öğretmen görevlendirmektedir.

Bölge Sergisine ilişkin Açıklamalar Jüri üyeleri tarafından sergi süresince projeler incelenmekte ve proje sahibi öğrenciler sözlü sunuma alınmaktadır. Jüri değerlendirmeleri sonucunda Final Yarışmasına katılacak “Finalist” projeler belirlenmektedir.

Bölge Sergisine ilişkin Açıklamalar Sergiye bölge merkezi dışından katılacak öğrencilerin, yol ücretleri, konaklama ve yemek giderleri TÜBİTAK tarafından karşılanmaktadır.

Bölge Değerlendirmeleri Sergi açılışı ile birlikte jüri değerlendirmeleri yapmaya başlamaktadır.

Başvuruların Değerlendirilmesi Projelerin değerlendirilmesinde Özgünlük ve Yaratıcılık Kullanılan Bilimsel Yöntem Tutarlılık ve Katkı, Yararlılık (Ekonomik, Sosyal…..) Uygulanabilirlik ve Kullanışlılık Kaynak Taraması Özümseme ve Hâkimiyet Sonuç ve Açıklık gibi kıstaslar göz önüne alınmaktadır.

Ödüller Bölge merkezinde yapılacak yarışmalar sonunda Bölge Finalistleri, bölge ikincileri ve bölge üçüncüleri belirlenmektedir. Bölge Yarışması töreninde, Birincilik (Finalist), İkincilik ve Üçüncülük ödüllerine layık bulunan projelerin sahibi öğrencilere ve danışman öğretmenlerine TÜBÜTAK tarafından para ödülleri verilmektedir.

Bölge Finali Ödülleri Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması-2204   Bölge Yarışması  2015 2016 Bölgelerde yapılan yarışmada dereceye giren öğrenci ödülü Kesin Olmayan Birincilik ödülü 500 TL/Kişi 600 TL/Kişi İkincilik ödülü 400 TL/Kişi 450 TL/Kişi Üçüncülük ödülü 300 TL/ Kişi 350 TL/ Kişi Bölgelerde yapılan yarışmada dereceye giren öğretmen ödülü

Dereceler Finalist sayısı koordinatörlüğümüze her yıl TÜBİTAK tarafından bildirilmektedir. İkincilik ve Üçüncülük ödülleri ise her daldan birer projeye verilmektedir.(2016 yılı için 12)

Ödüller Bölgelere yapılan başvurular dikkate alınarak en fazla projeye danışmanlık yapan öğretmene ve en fazla proje ile başvuru yapan okula TÜBİTAK tarafından hazırlanan bir plaket Bölge Ödül Töreninde verilmektedir.

Final Yarışması 12 bölgede Finalist olarak belirlenen projeler Final Yarışması için Mayıs ayında Ankara’ya davet edilmektedir. Ankara’da düzenlenecek yarışma sergisinde projeler jürilerce tekrar değerlendirilmektedir.

Yılın genç araştırmacısı ödülü Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması-2204 Öğrenci Ödülleri   Final Yarışması  2015 2016 Birincilik ödülü 3000 TL/Proje başı İkincilik ödülü 2500 TL/Proje başı Üçüncülük ödülü 2000 TL/Proje başı Teşvik ödülü 1500 TL/Proje başı   Yılın genç araştırmacısı ödülü 3500 TL/Proje başı

Final Ödülleri Final yarışmasında dereceye giren öğrencilere ve öğretmenlere parasal ödülün yanında, alanında birinci olan öğrencilere üniversite sınavında 0,05 ek katsayı, ikinci olanlara 0,04 ek katsayı, üçüncü olanlara ise 0,03 ek katsayı uygulaması bulunmaktadır. Bu da ortalamada 20-25 puan avantaj sağlamaktadır

Burs Duyurusu TÜBİTAK’ın düzenlediği Uluslararası Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Yarışmaları sonucuna göre veya ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavında MF puan türünde ilk 5.000 (beş bin) kişi arasında yer alarak matematik, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden birine yerleşen lisans öğrencilerine 2205 - Yurt İçi Lisans Burs Programı kapsamında aylık 2.000 (iki bin) TL burs verilecektir.

Burs Duyurusu ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavında MF puan türünde sıralamada 5.001 (beş bin bir) ile 10.000 (on bin) kişi arasında yer alarak üniversitelerin matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinden birine yerleşenlere aylık 1.000 (bin) TL burs verilecektir.  

TÜBİTAK’ın düzenlediği Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Burs Duyurusu TÜBİTAK’ın düzenlediği Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Yarışmaları sonucuna göre veya ÖSYM tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavında MF puan türünde sıralamada ilk 10.000 (on bin) kişi arasında yer alarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümleri haricinde bölümlere yerleşip matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinde çift anadal programına (ÇAP) kayıt yaptıranlara 2205- Yurt İçi Lisans Burs Programı kapsamında aylık 750 (yedi yüz elli) TL burs verilecektir.

Yarışma Bilgilerine Erişim http://e-bideb.tubitak.gov.tr

Online proje başvuru tarihleri *** ÖNEMLİ TARİHLER 5-18 OCAK 2016 Online proje başvuru tarihleri 22 Ocak 2016 Proje başvuru formlarının Koordinatörlüğe teslimi 03 Mart 2016 Sergiye davet edilecek öğrencilerin belgelerinin gönderilmesi 22-24 Mart 2016 Bölge sergisi 25 Mart 2016 Bölge ödül töreni 02-06 Mayıs 2016 Final Yarışması