Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)"— Sunum transkripti:

1 2018 - YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)

2 YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
Yükseköğretim Kurumları Sınavının tarihi MEB’in eğitim- öğretim takviminde okulların kapanış tarihi dikkate alınarak belirlenmiştir. Sınavın birinci oturumu (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu 24 Haziran Pazar günü sabah, Yabancı Dil oturumu ise 24 Haziran Pazar günü öğleden sonra yapılacaktır.

3 OTURUM SAYISI Birinci Oturum İkinci Oturum Yabancı Dil Oturumu
Temel Yeterlilik Testi (Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler, Fen Bilimler) Sözel ve Sayısal Beceriler Cumartesi Sabah Birinci Oturum Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 Sosyal Bilimler Matematik Fen Bilimleri Pazar Sabah İkinci Oturum Pazar Öğleden Sonra Yabancı Dil Oturumu Dil Sınavı

4 Birinci Oturum (Temel Yeterlilik Testi )
Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Birinci Oturumda yapılacak Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde; 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih), 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri (Biyoloji, Fizik, Kimya) sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulacaktır.

5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
TESTLER Soru Sayısı Türkçe Toplam 40 Sosyal Bilimler Coğrafya 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Felsefe Tarih Toplam 20 Temel Matematik Toplam

6 Fen Bilimleri Biyoloji 6 Fizik 7 Kimya Toplam 20 120

7 Testler Soru Sayısı Cevaplanacak Soru Sayısına Göre Soru Başına Ortalama Süre Türkçe 40 1,125 dk. Sosyal Bilimler 20 Temel Matematik Fen Bilimleri Toplam 120 135 dk.

8 TYT’nin adaylarımız açısından avantajları nelerdir?
Yeni sistemin geçtiğimiz yıllarda uygulanan bütün sınav sistemlerinden ayrılan en önemli özellikleri; Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde tek tip Puan (TYT- Puanı) olması, Adayların bu tek TYT-Puanı ile herhangi bir MYO programını tercih edebilmesine imkan tanıması, Meslek lisesi mezunlarını yükseköğretime geçişe teşvik ediyor olması, Adayları okul dışı öğrenme kaynaklarına yöneltmemesi.

9 Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları, istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır. Adayların, sınava girenler içindeki başarı sırası referans alınarak, aldıkları puan takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecektir. Bu şekilde farklı yıllarda sınava giren adaylar için hak kaybının önüne geçilerek adil bir puanlama yapılmış olacaktır.

10 İkinci Oturum SÖZEL SAYISAL EŞİT AĞIRLIK
Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 (40 Soru) (Testin Ağırlığı %50) Matematik (40 Soru) (Testin Ağırlığı %50) Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 (40 Soru) (Testin Ağırlığı %50) Sosyal Bilimler (40 Soru) (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) (Testin Ağırlığı %50) Fen Bilimleri (40 Soru) (Testin Ağırlığı %50) Matematik (40 Soru) (Testin Ağırlığı %50)

11 Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1
TESTLER Soru Sayısı Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Türk Dili ve Edebiyatı 24 Sosyal Bilimler-1 Tarih -1 10 Coğrafya-1 6 Toplam 40 Matematik Toplam Sosyal Bilimler-2 Tarih-2 11 Coğrafya-2 Felsefe Grubu (Felsefe, Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) 12 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

12 Felsefe Grubu (Felsefe, Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) 12
Sosyal Bilimler-2 Tarih-2 11 Coğrafya-2 Felsefe Grubu (Felsefe, Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) 12 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6 Toplam 40 Fen Bilimleri Fizik 14 Kimya 13 Biyoloji Yabancı Dil Toplam 80

13 Cevaplanacak Soru Sayısına Göre Soru Başına Ortalama Süreler
Testler Soru Sayısı Cevaplanacak Soru Sayısına Göre Soru Başına Ortalama Süreler 2 Test 80 Soru 3 Test 120 Soru 4 Test 160 Soru Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 40 2,25 dk. 1,5 dk. 1,125 dk. Sosyal Bilimler-2 Matematik Fen Bilimleri Toplam 160 180 Dakika (3 Saat)

14 Yabancı Dil Oturumu Dil sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü gerçekleştirilecektir. Yabancı dil oturumunda soru sayısı 80’dir.

15 Türk Dili ve Edebiyatı-
Aday, yerleşmeyi hedeflediği programın puan türünü dikkate alarak; TESTLER Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Sosyal Bilimler-2 Matematik Fen Bilimleri Sözel Puan için + Sayısal Puan için Eşit Ağırlık Puanı için Sözel + Eşit Ağırlık Puanı için Sayısal + Eşit Ağırlık Puanı için Sözel + Sayısal + Eşit Ağırlık Puanı için

16 Yerleştirme Nasıl Olacak?
Önlisans programlarına Adayların TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekir. TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekmektedir. Lisans programlarına

17 Özel Yetenekle Öğrenci Nasıl Alınacak?
Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilikler Testi’ne giren ve Temel Yeterlilik Puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

18 Lisans programlarına yerleştirme için TYT Puanı ile Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil Puanlarının, yerleştirme puanı hesaplanırken yerleştirme puanına katkısı hangi oranda olacaktır? TYT’nin katkısı % 40; Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil alanlarındaki testlerden elde edilecek puanların katkısı % 60’tır.

19 OBP Hesaplaması Ortaöğretim Başarı Puanının hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecektir.

20 Evet. Bu programlarda başarı sıralaması şartı devam edecektir.
Tıp, Hukuk, Mühendislik, Mimarlık, Öğretmenlik Programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek midir? Evet. Bu programlarda başarı sıralaması şartı devam edecektir.

21 Yükseköğretim Kurumları Sınavında birinci oturumda bir, ikinci oturumda bir olmak üzere toplam iki kitapçık verilecektir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı saatleri ÖSYM tarafından belirlenecek, Başvuru Kılavuzu’nda ve ÖSYM’nin web sayfasında ilan edilecektir.

22 Yükseköğretim Kurumları Sınavı oturum saatleri arasındaki dinlenme süresi henüz belli olmamakla birlikte bu süre iki saatten az olmayacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınav ücreti ÖSYM tarafından belirlenecek, Başvuru Kılavuzu’nda ve ÖSYM’nin web sayfasında ilan edilecektir.(Tahmini 120 TL)

23 Eyyübiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.


"YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları