Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ
Advertisements

Proje Dersi Konu Seçme Geçici Plan.
ARAŞTIRMA KONUSU VE SORUNUN SEÇİMİ
Yrd.Doç.Dr.Mustafa EVREN OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ARAŞTIRMA KONUSUNU BELİRLEME
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
Prof. Dr. Yaşar SEVİM Arş. Gör. Elif ÖZ
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
ARAŞTIRMA TASARIMI.
Pazarlama Araştırması
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
İçerik Öğrenme Öğrenme Teorileri
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
ARAŞTIRMA ARAŞTIRMA TÜRLERİ ARAŞTIRMADA NİTELİKLER VE TUTUMLAR.
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ
Bilim Adamının Özellikleri:
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
UZEM TANITIM.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
Probleme Dayalı Öğrenme
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
ARAŞTIRMA KONUSUNUN SEÇİMİ
(Sosyolojik Düşünme: Yöntem ve Teknikleri)
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
Eleştirel Kaynak İnceleme Hipotez ve Strateji Geliştirme
BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA VERİ
ARAŞTIRMA KONUSUNUN BELİRLENMESİ
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ DERSİ 4. Hafta
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim.
MAN-557 Araştırma Yöntemleri
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bölüm 2: Bilimsel Araştırma Süreci ve Araştırma Konusu Seçimi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
Örneklem Seçme.
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
Toplumsal Araştırma.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Araştırma Problemi Nasıl Yazılır?
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
Anket ve Likert Ölçekler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI

İHSAN SARI

BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ VE ARAŞTIRMA KONUSU SEÇİMİ

Temel kavramlar Araştırma: Bir şeyin/deneğin eleştirel bir biçimde incelenmesi sonucunda yeni gerçekleri keşfetmek ve yeni ilişkiler ve sonuçlara ulaşmak adına yapılan arayış ve sorgulamalar bütünüdür. Kuramsal bir katkı Yada uygulamadaki bir probleme çözüm

Temel kavramlar Hipotez (Denence): Ortaya çıkmış yada çıkacak belirli davranışlar, olgular veya olaylar hakkında varsayım niteliğindeki açıklamalardır. Araştırmacının araştırma problemindeki değişkenler arasında ne tür bir ilişkinin olduğuna dair beklentilerini ve yargılarını ifade eder. Araştırmacının değişkenler arasındaki var olduğunu düşündüğü ilişkilerdir.

Temel kavramlar Değişken: Her hangi bir deneğe/şeye ait ve birden çok değer alabilen bir özellik/kavram demektir. Cinsiyet Yaş Eğitim durumu vb. BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ DEĞİŞKENLER?

Tümevarım-Tümdengelim? Bütüne bakarak parçalar hakkında fikir sahibi olma Parçalara bakarak bütün hakkında fikir sahibi olma. Örnekler??? Bilimsel araştırmada örneklem üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre yorum yapmak tüme varımdır. Hipotezlerin sınanması yoluyla genellemelere ulaşmaya çalışılır.

Bilimsel Araştırma Süreci Araştırma probleminin (konusunun) seçimi ve araştırma önerisinin oluşturulması. Eleştirel kaynak incelemesi yaparak araştırma stratejisi ve hipotezlerin belirlenmesi. Araştırmanın konu aldığı ana kütlenin (evren) ve örnek kütlenin (örneklem) seçilmesi. Araştırma sorularının veya hipotezlerinin sınanabileceği verilerin toplanması. Verilerin analizi. Araştırma bulgularının raporlanması.

Araştırma probleminin (konusunun) seçimi ve araştırma önerisinin oluşturulması En zor aşamalardan birisidir. İleriki sürecin başarısını çok etkiler. Ön kaynak taraması yapılmalıdır. Gömleğin ilk düğmesini iliklemek gibidir. Belli bir hedefe ulaşmak için yapılır Bir gerçeği ortaya çıkarmak Var olan problemlere çözüm aramak Yeni ufuklar açabilecek konuları bulmak

Bazı araştırma konusu örnekleri??? Sportif başarıyı etkileyen etmenler? Öğrencilerin karşılaştıkları problemler… Toplumsal eşitsizlikler… Popüler olan sporlar… İş tatminine etki eden etmenler. Kaygıyı etkileyen unsurlar. Annelerin karşılaştıkları problemler. DAHA NET KONU VE PROBLEMLER ORTAYA KOYULMALI!!

Muhtemel araştırma konularının belirlenmesi Genel konu belirleme Konunun daraltılması

Genel araştırma konusu hangi yöntemlerle belirlenir? Kuram ve uygulamalardan yola çıkarak (Kuramlar zor olabilir deneyimler daha basittir). Bireyin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek (örneğin: daha önce başarılı olunan ders). Daha önce yapılan araştırmaları inceleyerek (incelerken not almak, konunun aynısını tekrar etmemek, incelenen araştırmanında zayıf olacağını bilmek, sonuç kısımlarındaki önerilere bakmak, yöntem açısından eksiklerini belirleyerek oraya yönelebilmek. Tartışarak Kaynak incelemesi yaparak

Genel araştırma konusu örnekleri Eğitimde öğrenmeyi sağlamak için bilgisayar kullanımı Sporda antrenör davranışları Sporcuların motivasyonları üzerinde ailenin etkisi Taraftarı saldırganlığa iten nedenler Futbol hakemlerinin doğru karar vermesi Beden eğitiminde beceri öğrenimi için teknolojinin kullanılması Liderlik davranışının etkileri

Araştırma Konusunun Daraltılması İçin Kullanılabilecek Yollar Sektör ayrımı (Hizmet, imalat, tarım) Sanayi ayrımı (elektronik, otomotiv) Konunun kapsamı Coğrafi alan Çalışan grupları Toplumsal katmanlara göre Yaş durumlarına göre Yaşama yerine göre Vb…

ARAŞTIRMA KONUSU NE ÇOK DAR NEDE ÇOK GENİŞ OLMALI…

İyi bir konunun belirleyicileri Araştırılabilir olmak (sporcularda uyuşturucu kullanımı konusunda anket tekniği uygulamak?). DİĞER PROBLEMLİ KONULAR?? Uygulama veya kuramsal anlamlılık Özgünlük Değerlendirme komitesinin beklentileri ile uyum Kişisel yeteneklerle uyumluluk (Bilgi, beceri, zaman, maddi imkan, ulaşabileceği kaynaklar vb.)

Araştırma konusunu belirlemeye yönelik kontrol listesi Konu araştırılabilir nitelikte mi? Konu değerlendirmeyi yapacak kurumun beklentilerini karşılıyor mu? Konu ilginizi çekiyor mu? Kuram ve uygulama açısından anlamlı mı? Konuyu araştırabilecek niteliklere sahip misiniz? Belirtilen zamanda yapabilecek misiniz? Gerekli finansal kaynak var mı? Gerekli verileri toplayabilecek misiniz? Önceki çalışmalardan haberdar mısınız? Araştırma problemlerini ve hedeflerini açıkça ifade edebiliyor musunuz?

Araştırma sorularının yazılması Ne ve niçin soruları (Örneğin: Lisanslı kadın sporcuların oranı nedir? Lisanslı kadın sporcuların oranı neden erkek sporculardan daha azdır?).

Araştırma amaçlarının yazılması İlk olarak araştırma konusu bulduk Konuyu daralttık Genel araştırma sorularını yazdık En son aşamada araştırmanın amaçları belirlenir BU DÖRT BASAMAĞI KULLANARAK KENDİ ARAŞTIRMANIZI PLANLAYINIZ.

Araştırma teklifinin yazılması Araştırmalardan önce bir araştırma önerisi yazılmalıdır. Özellikle tez çalışmalarında ve projelerde önemlidir. Daha planlı, düzenli olmayı ve her noktanın ayrıntılı ifade edilmesini sağlar.

Araştırma teklifinin amacı Fikirlerin organize edilmesi İlgilileri ikna etmek (tez komitesi veya maddi destek verecek kurum)

Araştırma teklifinin içeriği Araştırmanın başlığı (ilgi çekici olmalı, sonradan değiştirilebilir) Arka plan Araştırma soruları ve amaçları Yöntem (yer, evren, yöntem, analiz tekniği vb.) Zaman planı Maddi kaynaklar (finansal imkan, verilere ulaşma, araç-gereçler) Kaynakça

Eleştirel kaynak inceleme, hipotez ve strateji geliştirme Haftaya konumuz Eleştirel kaynak inceleme, hipotez ve strateji geliştirme