Hyalin Mebran Hastalığı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PREMATÜRİTE Dr. Esra Önal.
Advertisements

MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
VEREM KONUSUNDA HALK EĞİTİMİ
SOLUNUM YETMEZLİĞİ VE ŞOKUN TANIMLANMASI
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI RİSKLİ BEBEKLERİN TARANMASI
KRUP-EPİGLOTİT-PULMONER ÖDEM
Giriş Organizmanın canlılığını sürdürebilmesi için gerekli en önemli madde oksijendir. Oksijensizliğe en duyarlı organ beyindir. Solunumun asıl fonksiyonu.
Hazırlayan:Yunus Başaran
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Prematüre Bebeklerde Yaşamın ilk 28 Günü Seri CD11b Ölçümünün Bronkopulmoner Displazi Gelişimini Önceden Tahmin Ettirici Rolünün Araştırılması Nilgün.
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Solunum Sistemi
SOLUNUM SİSTEMİ 1.Solunum Nedir? 2.Solunum Organlarımız
Solunum Sistemi
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
İNSANDA SOLUNUM SİSTEMİ
Özofagus atrezisi nedir? Çocuklarımızı neler bekler...
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
HAYVANLARDA SOLUNUM
RİTİM BOZUKLUKLARI.
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
RİTİM BOZUKLUKLARI.
VİTAL BULGULAR SOLUNUM
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
YENİDOĞAN ENFEKSİYONLARI
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
Kadın hastalıkları.
SOLUNUM SİSTEMİ Hücrede besinlerin oksijenle parçalanarak enerji üretilmesi olayına solunum denir. Besin + oksijen karbondioksit + su +
NADİR GÖRÜLEN AKCİĞER HASTALIKLARI
XII. BÖLÜM BOĞULMALARDA İLKYARDIM
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
SOLUNUM SİSTEMİ.
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
SELAMİALİ İLKÖĞRETİM OKULU
Seher SALMAN 2015.
Respiratuar Distres Sendromu
YENİDOĞANIN SOLUNUM PROBLEMLERİ
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
1.Ulusal Çocuk Acil ve Ambulatuar Pediatri Kongresi 2010-Kuşadası Çocuklarda Nörolojik Belirtilerden Tanıya Gidiş KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ Prof.Dr.Burak Tatlı İ.
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
Sağlık Slaytları İndir
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 19 Şubat 2016 Cuma Ar. Gör. Dr. Hüseyin Salih.
Solunum Sistemi Fizyolojisi
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
SOLUNUM SİSTEMİ
SOLUK ALIP VERME.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
Viral Ansefalitler.
Yeni Doğan Enfeksiyonları
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇOCUKLARDA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR: k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
KALÇA EKLEMİ PATOLOJİLERİNDE KULLANILAN ORTEZLER
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Sunum transkripti:

Hyalin Mebran Hastalığı Prof.Dr. Nursan ÇINAR

Prematüre bebeklerde en sık görülen akciğer hastalığıdır. Hyalen membran hastalığı adı ile de bilinir. Hastalığa akciğerlerin immatüritesi (olgunlaşmamış olması)ve surfaktan adı ile bilinen maddenin az olması neden olur.

Prematüre bebeklerin akciğerleri farklı gebelik yaşlarında farklı matürite (olgunluk) gösterirler. Annesinde şeker hastalığı olan bebekler, güç bir doğum sonrası doğan bebekler, anne karnında kan geçişi bozulan bebekler ve erkek bebeklerde hastalığın görülmesi daha sıktır.

Surfaktan akciğerde bazı hücreler tarafından üretilen, alveol denilen solunum işini yapan akciğer keseciklerine yayılarak solunumu kolaylaştıran bir maddedir.

Akciğer surfaktan üretimine gebeliğin 24 haftasından itibaren başlar. Ancak surfaktan sisteminin tam olarak olgunlaşması 34-36′ıncı gebelik haftasından sonra olur. Prematüre bebeklerin gebelik yaşı küçüldükçe hastalığın görülme olasılığı artar.

Belirti ve Bulgular Prematüre bebeklerde solunum sıkıntısı bulguları doğumdan hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi bulguların ortaya çıkışı 3-4 saat sonra olabilir.

Sık soluma Siyanoz Göğüste çekilmeler İnleme gibi solunum sıkıntısı bulguları olabileceği gibi Bebekte solunum düzensizliği ve zaman zaman solunum durması (apne) dönemleri olabilir.

Deri soluk ve siyanotiktir. Hipoksi nedeniyle dolaşım bozulur. Eğer tedavi edilmezse klinik bulgular giderek ağırlaşır ve akciğer zedelenmesi oluşur.

Tanı Akciğer grafisinde tipik radyolojik görüntü olması ve klinik bulguların birlikteliği tanı koydurucudur. Ancak ayırıcı tanıda enfeksiyon akılda tutulmalıdır.

Tedavi Tedavide 1990′lı yıllardan beri surfaktan kullanılmaktadır. Surfaktan bebeğin akciğerlerine trakeaya (soluk borusuna) konan bir tüp aracılığı ile solunum yollarından verilir ve beraberinde ventilatör tedavisi uygulanır. Böylece surfaktanın akciğer yüzeyine yayılması sağlanır ve bebeğin solunum işini rahat yapması sağlanır.

Ventilatör tedavisi en az surfaktan tedavisi kadar önemlidir. Surfaktan tedavisi akciğer grafisine göre gereken vakalarda tekrarlanabilir. Surfaktan tedavisi hastalığın ortaya çıkışını engellemez ancak hastalığın şiddetini azaltır.

Seyir

Karşılaşılan sorunlar hastalığın şiddetine bağlıdır. En önemli sorunlar pnömotoraks denilen hava kaçakları, bronkopulmoner displazi denilen süreğen akciğer hastalığı ve enfeksiyondur. Hipoksi nedeniyle ortaya çıkan diğer organ zedelenmeleri, beyin kanaması ve buna bağlı kalıcı beyin zedelenmesi görülebilir.

Teşekkürler…