Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYVANLARDA SOLUNUM www.fenokulu.net.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYVANLARDA SOLUNUM www.fenokulu.net."— Sunum transkripti:

1 HAYVANLARDA SOLUNUM

2 TRAKE SOLUNUMU Trake solunumu böceklerde,çekirgelerde,arı gibi eklem bacaklılarda görülen bir solunum şeklidir. Trakeler bütün vücuda dağılan borucuklardan oluştuğu için vücudun belli bir bölgesinde yer almazlar

3 Trakeler böceklerin her vücut segmentinden(bölümünden) ve karın tarafından stigma denilen bir çift delikle dışarıya açılırlar.trake borularının içi hava ile doludur.Trake dallanması ile oluşan ince borucukların uç kısmına trakeol denir

4

5 SOLUNGAÇ SOLUNUMU Solungaç solunumu balık,su kurbağaları ve suda yaşayan pek çok canlıda görülür Canlılarda farklı şekillerde solungaçlar bulunmasına rağmen temel yapıları aynı olup yalnız sudaki çözünmüş oksijeni alabilme özelliğindedir.

6 Solungaçlarda gaz değişim sırasında,kalpten pompalanan kirli kan,atardamarlarla solungaçtaki kılcal damarlara gönderilir.Ağızdan alınan bol erimiş oksijen içeren su,solungaç yaprakları arasına verilir.Su,solungaç yaprakları arasından geçerken sudaki erimiş oksijen difüzyonla kılcal damarlardaki kana,kandaki karbondioksit ise difüzyonla suya verilir.

7

8 AKCİĞER SOLUNUMU Akciğer solunumu karada yaşayan omurgalılarda,balina,yunus,fok,su kaplumbağası gibi hayvanlarda ve insanlarda görülür.

9

10 DERİ SOLUNUMU Solucan,kurbağa ve insanlarda görülen solunum şeklidir. Aslında tüm canlılar deri yada vücut yüzeyleri ile gaz değişimi yaparlar.Ancak etkin olarak gaz değişiminin gerçekleştirildiği yapılara solunum organları denir.Bu anlamda deri solunumu omurgasız hayvanlarda ve özellikle solucanlarda görülmesine rağmen omurgalı hayvanlardan kurbağa ve semenderlerde de ergin döneminde görülür.Ancak insanda da azda olsa deri solunumu görülür.

11

12 Hangi organ olursa olsun solunumun amacı enerji üretmektir
Hangi organ olursa olsun solunumun amacı enerji üretmektir.Solunum sonucunda üretilen enerji aldığımız besinlerin yapıtaşlarına ayrılması ile ve yeni maddelere dönüştürülmesi ile açığa çıkar….


"HAYVANLARDA SOLUNUM www.fenokulu.net." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları