Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ"— Sunum transkripti:

1 EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ

2 Lezyonel – Nonlezyonel Epilepsi Kavramı
Epilepsi beynin belli bölgelerindeki bozuk hücrelerin anormal elektrik deşarjı ile oluşur. Bozuk hücreler ya doğuştan nöronların beyindeki organizasyon bozukluğu ya da menenjit, beyin travmaları, tümörler ve vasküler malformasyonların oluşturduğu anormal hücrelelerin elektrik deşarjı ile oluşur. Bunlardan nöron hücrelerinin organizasyon bozukluğunun bazı tipleri MR da görülmez, ancak 3 Tesla ‘ lık MR larda görülebilir. MR larda görülmeyen patolojilerin oluşturduğu lezyona non lezyonal epilepsi denir. Bunların gerek tanı gerek tedavisi oldukça zordur. Günümüzde epilepsi araştırma yöntemlerinin gelişmesi MR tekniklerin yüksek rezolüsyon olması nedeniyle daha önce non lezyonel dediğimiz epilepsiler , lezyonel hale gelmektedir. Bu grup cerrahi tedavi ile başarı şansı yüksektir.

3

4

5

6

7 Şakak lobu denilen temporal lobun iç kısmından çıkan nöbetlerde görülen klinik bulgular ve EEG tanı koydurucudur ve önemlidir

8

9 İktal EEG de nöbetlerin sol temporalin iç kısımdan kaynaklandığı görülmektedir.

10 Ekstratemporal lezyonlarda ise MR görüntüleri çok önemlidir
Ekstratemporal lezyonlarda ise MR görüntüleri çok önemlidir. Sonra klinik ve EEG gelir. Lezyon saptandıktan sonra mikroşirurjikal yolla epileptojenik alan çıkartılır. Sonuçta hastaların nöbetleri yüksek oranda ortadan kalkar.

11 Eğer epileptojenik odak nonlezyonel ise ( lezyonsuz ise ) non invaziv EEG yöntemleri ve klinik bulgular lezyonun yeri konusunda yardımcı olamıyorsa, epilepsiye neden olan odağın yerini bulmak için kafatası ve beyin zarı açılır, beynin içine ve yüzeyine epilepsiye neden olan odağı bulabilmek amacıyla çok sayıda elektrot konur. Odak bulunursa ameliyat ile çıkartılır ve hasta nöbetten kurtulur. ( Resim )

12


"EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları