Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENTEGRE MÜCADELE.
Advertisements

ORGANİK TARIM.
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
ORGANİK TARIM * Organik Tarım (Biyolojik Tarım, Ekolojik Tarım) Nedir?
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
MARMARA ÜNİVERSİTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ MÜCAHİT MUSLU
BİYOKÜTLE.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
TÜGEM 2008.
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Toplulaştırmasını gerekli kılan nedenler ve Arazi Toplulaştırmasının faydalarının araştırılması DERS SORUMLUSU.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
BEN BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİYİM
EKOLOJİK ve SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
ORGANİK TARIM Yrd. Doç. Dr. Nurhan KESKİN
Çevremiz neden kirlenir?
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Organik Tarıma Başlama Esasları ve Temel Prensipler
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
biyoteknoloji ve önemi
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Örtü altında yetiştiricilik, diğer üretim teknik­lerine göre daha fazla dikkat, teknolojik bilgi ve uy­gulama yöntemleri gerektirmektedir. Eksikliği görülen.
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve.
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Tarım sektörünün önemi
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ Organİk tarIm Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ

Bitkisel Üretim Sistemleri üç’e ayrılır : 1- Geleneksel Bitki Yetiştirme Sistemi (Konvansiyonel Tarım) 2- İyi Tarım Uygulamaları 3- Organik Tarım

GELENEKSEL TARIM Geleneksel tarım veya ürün tabiri kısaca, kapalı veya açık arazilerde, toprakta veya diğer yetiştirme ortamlarında yapılan, bol ürün almaya yönelik, her türlü kimyasal ve zirai ilaç kullanmanın yetiştiricinin insiyatifinde olduğu tarımdır. Hedef: Toprağı düşünmeden direk bitkiyi beslemek ve dolayısıyla da yüksek verim elde etmektir.

İYİ TARIM Çevre,insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim modeline iyi tarım denir.

İyi tarım uygulamalarında amaç; - Tarımsal verimliliği artırmak ve çevre duyarlılığını geliştirmek, - Tarımsal faaliyetlerin her safhasında bilinçli ve kontrollü üretim ile doğal ve kültürel değerlerin sürdürülebilirliğini korumak, - Kısıtlı su kaynaklarının akılcı, katılımcı ve planlı kullanımını sağlamak, - Tarımsal üretimde kalite ve verimliliği arttırmak, sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmak ve bilinçli zirai ilaç kullanımı ile insan sağlığını, çevreyi ve bio çeşitliliği tehdit eden zararlı ilaç kullanımını önlemektir.

ORGANİK TARIM Tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime her aşması kontrollü, kayıtlı ve sertifikalı olan doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir.

Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.

Geleneksel tarım, iyi tarım ve organik tarımın karşılaştırılması; 1- Kimyasal kullanımı 2- İzlenebilirlik ve sürdürülebilirlik 3- Sertifikasyon

Organik tarım: -toprak verimliliğinde devamlılık sağlayan, -biyolojik mücadele ile hastalık ve zararlıları kontrol atına alan, -insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, -Sentetik kimyasal gübre ve ilaçların kullanımını yasaklayan, -organik ve yeşil gübreleme, ekim nöbeti ve toprak muhafazasını tavsiye eden, -Elde edilen ürünün sertifika ile belgelendiği, -Üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan, -Her aşaması kontrol altında olan alternatif bir üretim şeklidir.

Organik Tarımı Zorunlu Kılan Sebepler - Çevre sorunları -Yer altı suyu kirliliği - Nitrat birikimi ve Azot kayıpları - Sera gazları - Pestisit kalıntıları - Biyolojik çeşitlilik

Organik Tarım Sisteminin Avantajları - Üretici geliri ürüne bağlı olarak artmaktadır. - Fiyatı hızla artan kimyasal gübre, pestisit ve enerji girdilerinden tasarruf edilir. - Sözleşmeli tarımla üreticinin tüm ürününün alınması garanti edilir. - Ekolojik ürünlerin ihraç fiyatı diğer ürünlerden daha yüksektir. - Organik ürünlerin ihracatı ile ülkemiz tarım ürünleri için ilave bir kapasite oluşmaktadır. - Özel bilgi isteyen organik tarım modeli yeni istihdam sahaları oluşturmaktadır. - Toprak ve yabanil yaşamın devamlılığı ve korunması sağlanmakta, su kirliliği önlenmektedir. - İnsan sağlığını tehdit eden riskler azalmaktadır. - Küçük çiftçilerin yok olması önlenmektedir.

Organik Tarım Sisteminin Dezavantajları - Arazilerin çok küçük ve parçalı olması - İç piyasada pazarlama güçlüğü -Yeterli tarımsal yayım çalışmaları ve eleman bulunmaması - Özellikle geçiş sürecinde verimin azalma olasılığının bulunması - Organik ürünlerin işlenmesi ve nakliyesinin ve depolamasının zor olması

Organik Tarıma Başlama Başvuru Değerlendirme ve organik tarım yapılabileceğine karar verme (Kontrol Ve Sertifikasyon Kuruluşu) Sözleşme yapılması Başlama (geçiş süreci) Geçiş süreci üretim kontrolleri Organik tarım geçiş süreci ürünüdür sertifikasının alınması Organik ürün üretim süreci Üretim kontrolleri Organik ürün sertifikasının son olarak alınması

NEDEN ORGANİK TARIMI TERCİH ETMELİYİZ? Doğadaki dengeyi korumak Hastalık ve zararlıları kontrol altına alarak doğadaki canlıların sürekliliğini sağlamak, Gelecek nesilleri korumak İnsanları çevreyi ve hayvanları kimyasalların olumsuz etkilerinden korumak Toprak verimliliğini organik koşulları göz önüne alarak doğal yollarla uzun dönem için sağlamak Toprak ve genetik kaynak erozyonunu korumak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve enerji tasarrufu yapmak Üretici ve tarımsal işletmelerde çalışan insanların sağlıklarını korumak Ekonomiyi desteklemek Sağlıklı ve besin kalitesi yüksek ürün elde etmek

ORGANİK ÜRÜNLER a-) %100 Organik Ürün b-) Organik Ürün c-) Organik Maddelerle Yapılmış Ürün

Organik ürün özelliği gösteren ancak tam anlamıyla organik olmayan ürünler ‘doğal ürün’ ve ‘doğadan toplanan’ ürünler adı altında iki ana grupta toplanmaktadır.

Doğal ürün; üreticinin kimyasal girdi kullanmadığına dair garanti verdiği sertifikalandırılmamış, belirli bir standardı olmayan ürünlerdir. İstenildiği taktirde sertifikasyon firmaları tarafından doğal ürünler içinde doğal ürün sertifikası verilebilmektedir. Doğadan toplanan yabani ürün ise, tamamen doğal koşullarda kendi kendine yetişen ve sürdürülebilirliği doğal ortama bağlı olan ürünlerdir.

İç ve dış piyasalarda bir ürünün organik olarak satılabilmesi için ‘organik ürün sertifikasına sahip’ olması gerekmektedir. Kontrol ve sertifikasyon, organik tarım sisteminin önemli aşamalarından biridir. Sertifika sistemi, ürünlerin organik standartlara göre üretildiğini, işlendiğini ve paketlendiğini garanti etmektedir.

Türkiye’de Organik Ürün Etiketlerinde Bulunması Gereken Logolar

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ ORGANİK TARIM LOGOSU

ORGANİK ÜRÜN ETİKETİ