Analoji Yoluyla Çıkarımda Bulunma. Analoji benzetme demektir. Analoji yoluyla karar vermede iki durumun benzer özellikleri belirlenerek bir sonuca ulaşılmaya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doğruluğu apaçık görüldüğü için, ispatlanmadan kabul edilen ve tüm bilimlerde ortak olan genel ilkelere aksiyom adı verilir. Postülatlar da ispatlanmadan.
Advertisements

MANTIK Mantığın Konusu.
DİDEM GÖRGÜLÜ ÖZGE ÇELİK ÜLKELER : AMERİKA İNGİLTERE YENİ ZELANDA ÇİN
İstatistikte Temel Kavramlar
TÜRKİYE’NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI
Edirne Koleji Rehberlik Servisi AKTÜERYA –MF 1 Edirne Koleji Rehberlik Servisi.
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
İşyerlerinde Psikolojik Taciz (MOBBİNG)
TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Ülkemizin Doğal Kaynakları
SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME
EĞİTİMDE ÖLÇME & DEĞERLENDİRME -3-
MANTIK DERSİ AKIL YÜRÜTME YÖNTEMLERİ
Araştırmada Etik Sorunları
Eğitimde Program Geliştirme Ölçme ve Değerlendirme Boyutu
BİLİMSEL TUTUM VE DAVRANIŞLARIN ÖZELLİKLERİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Avrupa İş Etiği Ağı Türkiye Temsilciliği European Business Ethics Network Turkey (EBEN-TR)
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
IFBO5520-Bilimsel acıklamalar ve argumanlar 03/04/2015
Ege bölgesi.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
Mantığın Temel Kavramları
TÜRKÇE Emre Çalışkan 4-A. TÜRKÇE Türkiye dışında,KKTC, Azerbaycan'da Türkçe kullanılıyor. Bulgaristan, Irak, İran, Yunanistan'da Türkçe kullanılmakta.
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
ORDUDA NİTELİK Mİ NİCELİK Mİ? 1 Sayılarla Yapılan Bir Analiz.
Mesajların Netleştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
Koşullu İfadeler. Koşullu ifadeler, koşul ve önerme cümlelerinden oluşan ifadelerdir. Koşullu ifadeler “e ğ er” sözü içerirler.
Çıkarımların Onarılması. Bazı durumlarda bir çıkarımı oluşturan öncüllerden bazıları gereksiz olabilmektedir. Bazı durumlarda ise çıkarımda bulunması.
Çıkarımların Geçerlik ve Kabul Edilebilirliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
Bağımlı ve Bağımsız Öncüller. Bazı durumlarda bir çıkarımda birbirine ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız olan öncüller bir arada kullanılmaktadır.
Sebep Sonuç İlişkileri. Sebep sonuç ilişkilerini belirleme gerek günlük düşünmelerimizde gerekse bilimsel düşünmede önemli bir yere sahiptir.
Sosyal alan sorular.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
Genellemeler. Önermeler çeşitli derecelerde genelleme ifadesi içerebilir:  Tümü  Hemen hemen hepsi  Ço ğ u  Bazıları  Birkaçı  Çok azı.
Sahte Çürütme. Çürütme, bir önerinin do ğ ru olmadı ğ ını ortaya koymaktır. Ancak bazı durumlarda insanlar önerinin yanlışlı ğ ını ispatlama yerine öneriyi.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
HUKUK METODOLOJİSİ-2 YRD.DOÇ.DR. AHMET K. MASTI.
T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Değişken Ağırlık Yaklaşımı Ulusal Hesaplar ve Ekonomik Göstergeler.
Yurdumuzda Nüfus.
Genetik Çeşitlilik Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
TÜRKİYE SOSYAL, EKONOMİK VE POLİTİK ANALİZ - II
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
9.SINIF MANTIK ÖZEL ÇAKABEY OKULLARI
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ KONUMU
kontrol altına alınabilmelidir.
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
Araştırma Yöntemleri Ders1: Bilimsel Etik.
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Dünyada Başlıca Ülkelerin İşsizlik Oranları. Birinci madde işaretinizi buraya ekleyin İkinci madde işaretinizi buraya ekleyin Üçüncü madde işaretinizi.
MANTIK Doğru düşünmenin kurallarını ortaya koyan bir disiplindir. Mantık, Arapça konuşmak, söylemek, dile getirme anlamlarına gelen “nutuk” kelimesinden.
ⓜⓔⓗⓜⓔⓣ ⓚ ı ⓨⓐⓚ UHUD SAVAŞI.
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Okulöncesinde Fen Kavramlarının Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri
Tüm kültürlerde ve ülkelerde, yaş, cinsiyet, kıdem ve hiyerarşik konum olmadan çalışanların karşılaşması muhtemel bir işyeri sorunu olan işyerlerinde.
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
MADDE VE YAPISI TEST.
TEST.
Sunum transkripti:

Analoji Yoluyla Çıkarımda Bulunma

Analoji benzetme demektir. Analoji yoluyla karar vermede iki durumun benzer özellikleri belirlenerek bir sonuca ulaşılmaya çalışılır. Analojiler bilimsel düşünmede, hukukta, etikte sıklıkla kullanılmaktadır.

Aşa ğ ıdaki çıkarım analoji yoluyla yapılmıştır: Sırpça ve Rusça benzer dillerdir. Rusça ö ğ renmek zordur. O halde Sırpça ö ğ renmek de zordur.

Ancak analoji yoluyla çıkarım yaparken dikkatli olunmalıdır. Örne ğ in analoji yoluyla yapılmış olan aşa ğ ıdaki çıkarım zayıftır: Türkiye ve Yunanistan aynı boylam üzerinde bulunmaktadır. Yunanistan’da Akdeniz iklimi vardır. O halde Türkiye’de de Akdeniz iklimi vardır.

Analoji yoluyla yapılan bazı çıkarımlar ise anlamsızdır: Engelli bireyler okullarda çalışabilmektedir. O halde engelli bireyler asker olabilmelidir.

Analoji yoluyla elde edilen bir sonuç önermesinin kabul edilip edilmeyece ğ i test edilirken aşa ğ ıdaki noktalar irdelenmelidir:  Çıkarımın sonucu nedir?  Öncüller nedir?  Karşılaştırma hangi açılardan yapılmıştır?  Yapılan karşılaştırma yeterli midir?  Sonuç önermesi ile karşılaştırılan özellikler birbiriyle ilgili midir?