DEVLET TEŞKİLATI SORULARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
TÜRK Eğitim Sistemi.
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Mali Sisteminde Gerçekleştirilen Yapısal Değişiklikler ve Üniversitemiz Açısından Yeni Mali Sistemin.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Devlet Teşkilatı Devletin Ortaya Çıkışı Konusunda Teoriler
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
DEVLETİN GENEL TANIMI Devlet bir ulusun sahip olduğu ve coğrafi sınırları belirli ülke toprakları üzerinde, yasama, yürütme ve yargı işlevlerini yerine.
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
Kamuda e-Belge Çalışmaları
HAZIRLAYAN: YUSUF SÜNETCİ 4-B
İDARE HUKUKU YEREL YÖNETİMLER Öğr. Gör. Anıl Çağlar ERKAN.
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Plan Program Dairesi Başkanlığı Görev Tanımları Genel Müdürlüğümüzün yıllık bütçesini, yatırım programlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, Genel.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
KESİN HESAP.
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
T.C İDARİ TEŞKİLATI MERKEZİ İDARE.
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ATİLLA BACAK İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM UZMANI.
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
TÜRK Eğitim Sistemi.
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME BİRİMİ KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR.
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
YEREL YÖNETİMLER ÖĞR. GÖR. A. ÇAĞLAR ERKAN.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1/8. 2/ 8 İÇİNDEKİLER I. KISIM GENEL OLARAK  GENEL OLARAK MEVZUAT  BİR KISIM HUKUKÎ TABİRLER  NORM / NORMLAR HİYERARŞİSİ İKTİDAR / ERK / GÜÇ  İDARİ.
DEVLET TEŞKİLATI SORULARI
DEVLET TEŞKİLATI SORULARI
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
TÜRK Eğitim Sistemi.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
HARCAMA.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
Kamu Yönetiminin Yapısı. Türkiye’de Kamu Yönetiminin Yapısı Merkezi Yönetim Türkiye’nin yönetim yapısı, örgütlenme ilkelerine göre «merkezi» ve «yerinden.
Kamu Yönetiminin Denetim Sorunları. Kamu yönetimi sisteminin; planlanan çıktıların üretilebilmesi, hukuk devleti ilkesinin uygulanması, yönetsel yozlaşmanın.
ZEYNEP TANRIKULU 5-A İL YÖNETİMİ YAŞADIĞIMIZ YERİN YÖNETİMİ: Ülkemiz, devletin kamu hizmetlerini her yere daha rahat götürebilmesi, toplumun ihtiyaçlarını.
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
TÜRK Eğitim Sistemi.
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER.
DENETİM YÖNTEMLERİ Kamu yönetiminin denetlenmesinde ya da hesap verilebilirliğinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Bunlar ,siyasi denetim,idari denetim,
MEVZUATLA İLGİLİ KAVRAMLAR
Hukukun TEMEL kavamları
Karşılaştırmalı Eğitim
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
a AMAÇYAPI SÜREÇHAVA Türkiye Milli Eğitim Sisteminin Yasal Dayanakları 1. T.C. Anayasası, 2. Eğitim ve Öğretimi Düzenleyen Yasalar 3. Milli Eğitim Şuraları.
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
ÖĞ. gör. Benay KESKİN İŞOĞLU 3. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
Sunum transkripti:

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEVLET TEŞKİLATI SORULARI (İLKÖĞRETİM) Av. Mehmet KAYA 1. Hukuk Müşaviri

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 1) Türkiye Cumhuriyeti Devleti teşkilat yapısı, en güvenilir biçimde, aşağıdaki kaynaklardan hangisinden öğrenilir? Vatandaşlık ve İnsan Hakları ders kitabı Anayasa Kamuda görev yapıp emekli olmuş bürokratların yazdığı anı kitapları TBMM İçtüzüğü Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'deki yerel yönetim kuruluşlarından birisi değildir? Belediye İl Özel İdaresi Eyalet Köy

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI Aşağıdakilerden hangisi Anayasa'da sayılan yüksek mahkemelerden birisi değildir? Anayasa Mahkemesi Yargıtay Sayıştay Danıştay Aşağıdaki tümcelerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanını anlatmaz? Cumhurbaşkanı, Devletin başı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder. Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra partisiyle ilişkisini eşi aracılığıyla sürdürür. Cumhurbaşkanının görevleri ve kullanacağı yetkiler Anayasa'da tek tek sayılmıştır. Cumhurbaşkanı, 5 yıllık süre için halk tarafından seçilir.

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI Başbakan ve bakanların siyasi sorumluluklarını TBMM aşağıdaki yolların hangisi ya da hangileriyle denetler? Yoklama yaparak Seçmenlere şikâyet mektupları göndererek Soru, meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve meclis soruşturması ile İdare mahkemesinde dava açarak Aşağıdakilerin hangisi bakanlıklarla ilgili olarak yapılacak düzenlemelerde uyulması zorunlu ilkelerden değildir? Bakanlıkların görev ve yetkileri yönetmeliklerle belirlenir. İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür. Teşkilatlanmada, görev ve yetkilerin tespitinde bu bütünlük bozulamaz. Bakanlıkların kuruluş ve teşkilatlanmalarında etkili bir idare, iş bölümü, kontrol ve koordinasyonun sağlanması esastır. Aynı ve benzer hizmet veya görevlerin tek bir bakanlık tarafından veya sorumluluğunda yürütülmesi, atıl kapasite ve kaynak israfının önlenmesi esastır.

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre yargı erki, yasama ve yürütme erklerinden bağımsızdır. Yasama ve yürütmenin yargı kararlarına uymaları zorunlu değildir. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Yargı yetkisi Türk Ulusu adına ve bağımsız mahkemelerce kullanılır. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri kamu yönetimimizi etkileyen ve ona yön veren ilkedir/ilkelerdendir? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin demokratik, iaik, sosyal bir hukuk devleti oluşu Atatürk'ün belirlediği milliyetçilik anlayışı, Atatürk devrimleri kanunlarının korunacak oluşu idarenin yasallığı Hepsi

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI Aşağıdakilerden hangisi Bakanlık Merkez Teşkilatının hiyerarşik kademesi ve birim unvanı içinde yer almaz? Genel Sekreterlik Genel Müdürlük Müsteşarlık Müsteşarlığa Bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı veya Daire Başkanlığı Aşağıdakilerden hangisi 3046 sayılı Yasa'nın bakanlık taşra teşkilatı il kuruluşlarında yer almasını uygun gördüğü hiyerarşik kademeler arasında sayılmamıştır? Vali Daire Başkanlığı İl Müdürlüğü Şube Müdürlüğü

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 3046 sayılı Yasa, bakanlık merkez teşkilatı ile bağlı kuruluşların düzenlenmesinde hangi esas ve usulün uygulanmasını zorunlu kılmıştır? Genel Müdürlük, müstakil daire başkanlığı, danışma, denetim ve yardımcı birimlerin kurulması, kaldırılması, görev, yetki ve sorumlulukları kanunla düzenlenir. Bakanlık bağlı kuruluşları eliyle yürütülen hizmetler için bakanlık merkez teşkilatında ayrıca genel müdürlük düzeyinde anahizmet birimi kurulamaz. Danışma, denetim ve yardımcı birimler, özellik gösteren bakanlıklarca personel birimi hariç, genel müdürlük şeklinde teşkilatlandırılamazlar. Hepsi Aşağıdakilerden hangisi Bakanlık merkez teşkilatını oluşturan birimlerdendir? Ana hizmet Birimleri Danışma ve Denetim Birimleri Yardımcı Birimler Hepsi

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 3046 sayılı Yasa uyarınca, merkezi idarenin taşra teşkilatı kurma yetkisi hangi yasal mevzuatta belirtilir? Kurum ve kuruluşların kendi kanunlarında Anayasada Bakanlık genelgesinde İlgili Yönetmeliklerde Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetimin taşra kuruluşu arasında yer alır? İl ve ilçeler İlçe ve belediyeler Bağlı kuruluşlar ilgili kuruluşlar

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 15) Aşağıdakilerden hangisi Anayasa'nın öngördüğü üniversiteyi anlatmaz? Üniversiteler kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip kurumlardır. Amacı, ülkenin ve ulusun ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmektir. Kanunla kurulmalarına gerek olmayan kuruluşlardır. Ortaöğretime dayalı kuruluşlar olup çeşitli düzeylerde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma yayın ve danışmanlık yapmak üzere faaliyet gösterirler. Yükseköğretim Kurulu hangi amaçla kurulmuştur? Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek için Yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek için Öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için planlama yapmak için Hepsi  

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 17) Aşağıdaki tanımlardan hangisi kamu iktisadi kuruluşuna aittir?   Sermayesinin tamamı devlete ait olup tekel niteliğindeki mal ve hizmetleri kamu yararı gözeterek üretmek ve pazarlamak üzere kurulan kamu iktisadi teşebbüsüdür. Ürettiği mal ve hizmetler imtiyaz sayılmayan kamu iktisadi teşebbüsüdür. Sermayesinin %65'i devlete ait olup piyasa kuralları içinde diğer firmalarla rekabet içinde mal ve hizmet üreten kuruluşlardır. iktisadi devlet teşebbüsü değildir. Aşağıdakilerden hangisi merkezi yönetimin taşra kuruluşu niteliğindeki bölge yönetimi kapsamında değildir? Bölge müdürlükleri GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı Kalkınma Ajansları Türkiye Barolar Birliği

DEVLET TEŞKİLATI SORULARI Aşağıdakilerden hangisi belediyenin organlarından birisi değildir? Belediye başkanı Belediye birlikleri Belediye meclisi Belediye encümeni 20) Kanunların Anayasa'ya uygunluğunu denetlemekle hangi yüksek mahkeme görevlidir? Yargıtay Danıştay Anayasa Mahkemesi Sayıştay

SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKÜR EDERİM