CERRAHİ UZMANLIK DALLARINDA İŞBİRLİĞİ VE UZLAŞI Doç. Dr. Ethem Beşkonaklı Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı 30.11.2008 UDEK Kurultayı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI sssssssss.
HEKİMLERİN VE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLARI
Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
BESLENME DESTEK EKİBİ YAPILANMADAKİ SORUNLAR
HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sağlık Çalışanları -
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
TTB-UDEK STE/SMG ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI. Tıp Uzmanlık Dernekleri ve STE  İlgili uzmanlık alanında çalışan hekimlerin bilgi, beceri, mesleki yetenekleri.
Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı
HASTANELER ARASI NAKİLLER
Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı Dr.İskender Sayek TTB Merkez Konseyi Üyesi TUEK 2008 Ankara.
4 ARALIK 2009 İZMİR TTB-UDEK TSG Çalışma Grubu Raporu KISA DEĞERLENDİRME RAPORU Grup Adına Sunum: Türk Toraks Derneği.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
HASTANE ETİK KURULLARI
KOÜTF EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALARA SUNULAN HİZMET İLE İLİŞKİLİ HASTALARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ GRUP MÜMKÜN MERTEBE.
HASTA HAKLARI GELİŞİMİ VE TEMEL İLKELERİ
Sağlık Tesisleri Ek Ödeme Gelirleri 2014/Aylık-Üç Aylık ve Altı Aylık
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
Tartışma Hastane (sağlık kurumları) yönetimi niçin ayrı bir yönetim disiplini olarak gelişmiştir ?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi ve Çalışma Süreleri
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
İLERİDE OLMAK İSTEDİĞİM MESLEK
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile hekimliği
MAHREMİYET VE TIBBİ GİZLİLİK
23. Klinik bilgi sistemleri
Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği
TTB UDEK eSağlık Çalışma Grubu Sonuç Raporu 4 Aralık 2009, İzmir.
4 Aralık 2009, İzmir TTB XV.TUEK, İzmir 4-6 Aralık 2009.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
TTB-UDEK DÖNEMİ ÇALIŞMALARI ÖZET SUNUM TTB-UDEK Olağan (Seçimsiz) Genel Kurul Toplantısı 8 Aralık 2012, Ankara Saat: TTB Merkez Konsey.
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Sağlıkta İnsangücü Çalışma Grubu Raporu Dr. İ. Serdar ARDA.
Sağlıkta İnsangücü Çalışma Grubu Raporu
Uzmanlık derneklerinin amaçları ve uzmanlık alanının temsiliyeti Prof. Dr. Mustafa Ünlü TTB-UDEK Yürütme Kurulu.
Yüksek kalite standartlarında tanı ve tedavi hizmeti sunmak
3. Basamak Hastaneler Arası Sevkler
Kesişen Alanlar “Genel Cerrahi” Dr. Osman Abbasoğlu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Türk Cerrahi Derneği Genel Sekreteri 30 Kasim 2008,
Kapsamlı Sağlık Bakımı
İŞBİRLİĞİ VE GÖRÜŞMENİN SONLANDIRILMASI
TOBB ETÜ HASTANESİ.
Kamu Hastaneleri Birliği
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
SPİNA BİFİDA DERNEĞİ EDİRNE TEMSİLCİĞİ Yrd. Doç. Dr. Neşe ÖZKAYIN Trakya Üniversitesi, Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, EDİRNE.
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
DİYARBAKIR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GENEL BİLGİLER
PALYATİF BAKIM SORUNLAR
Radyasyondan Korunmada Uluslararası Kriterlerin Oluşturulmasında Yetkin Kuruluşlar
Hastalıklar ve Hastaneler
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Özel Körfez Marmara Hastanesi
DÖNEM IV Dr. Özgür Mehtap.
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
HASTALIKLAR VE HEMŞİRELİK BAKIMI UYGULAMA MODÜLÜ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI Ders Koordinatörleri Prof. Dr. Asiye AKYOL Prof. Dr. Gül ERTEM Ölçme.
Sağlık Psikolojisi Doç.Dr. Gonca POLAT.
Özel Sağlık Sigortaları ve Tıbbi Malzeme
JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE AKILCI
Sunum transkripti:

CERRAHİ UZMANLIK DALLARINDA İŞBİRLİĞİ VE UZLAŞI Doç. Dr. Ethem Beşkonaklı Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı UDEK Kurultayı

Hepimiz dar bir alanda çok şey, geniş bir alanda bir şeyler bilmek durumundayız… Thomas Henry Huxley

Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun (1928) Tababet ve Şuabatı: Tıp ve Tıp Bilimleri (Dalları, Şubeleri…) Madde 3: Cerrahi belgesi olan her hekim, her türlü cerrahi işlemi yapabilir! Madde 8: Uzmanlık belgelenmesi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılır.

Tababet ve İhtisas Vesikaları Hakkında Nizamname (1929) 6 labaratuvar ve 9 Klinik uzmanlık Bugünlerde 50 civarında uzmanlık alanı var

Yetkim olmayan işleri yapmayacağım, bunları ehline bırakacağım… Hipokrat

Konsültasyon (Danışım) Konu üzerinde yeterli tecrübesi oluşmuş, söz sahibi bir hekim tarafından yapılmalıdır. Danışım sırasında hekime eşlik edilmeli ve gereksinimleri(tetkikler vb.) karşılanmalıdır

Tıbbi Deontoloji Tüzüğü (1960) Hasta konsültasyon isteyebilir… Sürekli hekimi bunu sağlamakla ve yardımla yükümlüdür… Değişik uzmanlık dalları arası ilişki teşvik edilmelidir

Danışım… Danışım sürecinde danışılan hekim de sürekli hekim gibi sorumludur. Danışılan hekim o alanda tecrübeli ve yetkin olmalıdır. Sonuçlar, öneriler ve gerekçeleri açık bir şekilde yazılı belge haline getirilmelidir. Bu sonuçtan hasta ve yakınları da yeterince bilgilendirilmelidir. Danışım gereksinimi bildirilen kişi veya gruplar bu duruma cevap vermekle yükümlüdür.

Nöroşirürji için kesişen ve işbirliği-Uzlaşıya Gerek Duyulan Alanlar Omurga Periferik Sinir Cerrahisi Travma (Kraniofasiyal, extremite) Nörovasküler Hastalıklar (Anevrizma, AVM, CVO) Konjenital Anomaliler, Kraniofasiyal Cerrahi Nöroonkoloji (Köşe, Hipofiz adenomları…)

Dünya’da Durum ABD Almanya Rusya Japonya İtalya-Fransa İngiltere Ülkelere göre değişmekle birlikte Omurga ve Nörovasküler işlemlerde tartışmalar mevcut

Ülkemizde Durum Bilimsel, yasal ve kurumsal kurallara dayanan işbirliği halen çok yetersizdir. Bazen yönetimlere gereksiz şikayetlerde olmaktadır. Mevcut işbirlikleri çoğunlukla bulunulan yere, o andaki yöneticilere, sosyal, kişisel ve maddi kazanımlar gibi geçici kriterlere dayanmaktadır.

İyimseriz! Nöroonkolojik hastalıklar için Nöroşirürji, Radyasyon onkolojisi ve Tıbbi Onkoloji arasındaki işbirliği giderek gelişiyor… Nöroendokrin hastalıklar için Nöroşirürji ve Endokrinoloji bölümleri arasında çoğu yerde güçlü işbirlikleri var ve daha da gelişiyor…

İyimseriz! Nöroşirürji, Genel Cerrahi, Üroloji, Kardiyovasküler Cerrahi, Göz ve Çocuk Cerrahi arası yeterli olmasa da işbirliği yapılıyor. Plastik Cerrahi ile Travma ve Kraniyofasiyal cerrahide önceden tasarlanmış ortak çalışma var.

İyileştirilmeli! Nörovasküler, Nörodejeneratif ve gelişimsel hastalıkların tanı ve tedavi protokolleri ile ilgili Nöroşirürji ve Nöroloji bölümleri arasında güçlü işbirlikleri halen kurulamadı. Çok yakın bilimsel ortak alanlar olmasına rağmen bazen birbirlerini anlamıyorlar!

İyileştirilmeli! Nörovasküler hastalıkların tedavisinde Nöroşirürji ve Girişimsel Radyoloji arasında ciddi uzlaşmazlık mevcut Periferik Sinir Cerrahisi için Nöroşirürji, Plastik cerrahi ve Ortopedi arasında ciddi iletişim bozukluğu ve uzlaşmazlık mevcut Omurga cerrahisinde Nöroşirürji ve Ortopedi arasında ciddi tartışmalar mevcut

Jack in the box! Sürpriz işbirlikleri her hastanede olmaktadır!! Hekimin önceden hiç bilmediği, incelemediği bir hastanın sorumluluğuna herhangi bir yetkisi olmadan katılma zorunluluğu? Yasal sorunlar kapıda!

Neler Yapılmalı? Tıp eğitimi sırasında hekimler işbirliği, uzlaşı ve takım çalışmasına hazırlanmalıdır. Tıp ve uzmanlık eğitimi yeni “süpermenler” değil ekip üyesi yetiştirmelidir. Dallar arası çalışmalarda kişisel değil resmi/yasal risk/kazanım ortaklığı sağlanmalıdır

Neler Yapılmalı? İşbirliği takımlarının kurulmasının mali/yasal yolları sağlanmalıdır. Takımın eğitim ve araştırma gereksinimleri sağlanmalıdır. Gerekli müfredat program değişiklikleri yapılmalı. Sadece kurslarla sağlanan cerrahi yeterliliklere dikkat edilmelidir. İlerde oluşacak ceza, malpraktis ve sigorta yasaları için şimdiden ortak çalışmalar yapılmalıdır. Uzmanlık dernekleri arası işbirliği arttırılmalı, bu derneklerin otorite olması konusunda çalışmalar yapılmalısır.

Son Söz… Komplikasyonlarını göğüsleyemeyeceğin işlemi tek başına yapma! Sağlıklı işbirliği yollarını kullan…

Her zaman takım ruhu dileğiyle teşekkürler…