DOĞAL AFETLER EROZYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YANLIŞ ARAZİ KULLANIMI (ANK. ÜNİ.öGRETİM ÜYESİ)
Advertisements

UĞUR EKEYILMAZ Konu: Erozyon, Erozyon nedenleri. Erozyonun ülke ekonomisine verdiği zararlar. Erozyonu önleme çalışmaları. Öğretmen: Görkem ULUÇELEBİ.
Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
HEYELAN: Toprak kayması
EROZYON.
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
Bu Ünitenin Sonunda Öğreneceğiz. 1. Afet nedir?
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
DOĞAL AFETLER.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
TOPRAK ANA AĞLAMASIN TÜRKİYE’DE TOPRAK KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ OLARAK
ÇEVRE.
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
DOĞAL AFETLER YENİ UFUKLAR.
KIRSAL YERLEŞİM PLANLAMASI ALİ MERT ÖZKAN ERDEM UYSAL
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
EROZYON.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Doğal afet ne demektir ? Örnek vererek açıklayabilir misiniz ?
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Afetlerin görüldüğü yerler ile coğrafi özellikler arasına ilişki vardır.
DIŞ KUVVETLER Dış Kuvvetler
Canlılar yaşamlarını sürdürmek için su hava ve besine ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını ise doğadan karşılamaktadır. İnsanlar, doğadan ihtiyaçlarını.
EROZYON SUNUSU.
TÜRKİYE’NİN DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
TEMA HAZIRLAYAN :OZAN DORUK YAVUZ. Varoluş Nedeni Toprak...Toprak...Toprak... Ülkemiz yılda 743 milyon ton toprağını erozyonla kaybediyor. Oysa yaşam.
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TÜRKİYE’DE DOĞAL AFETLER VE OLUŞTURDUĞU RİSKLER
1 Suyun Doğal Dolanımı 2  Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
DEPREM Deprem anında yer sallanır çünkü ani bir enerji boşalması gerçekleşmektedir. Yeraltındaki kayalarda bazen o kadar büyük bir gerilme birikir ki,
DÜNYAMIZ GÖKHAN BULUT 4/B I.ÖĞRETİM
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı etkileşim içinde bulundukları ortamdır.
Türkiye'de Doğal Afetler ve Oluşturduğu Riskler
TÜRKİYE’DE TOPRAK EROZYONU VE KORUNMA YOLLARI
Türkiye’de Arazi Kullanımı
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
EROZYON. HAZIRLAYANLAR: ZAHİDE İREM SARI, ÖZGE TÜLÜ, DENİZ ÜNLÜKAPLAN DERS:FEN BİLİMLERİ KONU:EROZYON ÖĞRETMEN:MUSTAFA ALİ ÇAPUT.
ORMANCILIK UYGULAMA PROJELERİNİN ÇEŞİTLERİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük.Müh.
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
ÇEVRE.
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
DOĞAL AFETLER.
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
DOĞAL AFETLER.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
Kazanım Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesinin insan yaşamına etkilerini tartışır.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.
Sunum transkripti:

DOĞAL AFETLER EROZYON

EROZYON Erozyon, diğer adıyla "aşınım", yer kabuğunu oluşturan kayaçların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etmenlerle yıpratılıp yerinden koparılarak eritilmesi veya bir yerden başka bir yere taşınması olayıdır.

NEDENLERİ Erozyon oluşumunun nedenleri doğal unsurlardır. Diğer bir söylemle erozyon tabiatın kuruluşundan bu güne kadar gerçekleşen ve tabii bir olaydır. Doğal yolla gerçekleşen bu erozyon tabiat tarafından toprak oluşumu ile dengelenebilmektedir. Ancak doğal yolla gerçekleşen erozyon insanların etkisiyle tabiatın karşılayamayacağı oranda artabilmektedir. Bu şekildeki erozyona Hızlandırılmış erozyon denilir.

ÇEŞİTLERİ Su erozyonu Rüzgâr erozyonu

EROZYONA ETKİ EDEN FAKTÖRLER Erozyona etki eden faktörleri 5 gurup altında toplayabiliriz İklim Topografya Toprak özellikleri Bitki örtüsü İnsan

Erozyonu Önlemek İçin Alınabilecek Tedbirler Erozyon riski yüksek olan, yetersiz toprak özelliklerine sahip, ıslaklık ve iklim şartları dolayısıyla işlenmeye uygun olmayan arazilerde tarım yapılmaması, bu tip arazilerin mera olarak ayrılması veya orman örtüsü altına alınmasının sağlanması, Yanlış toprak işlenmesi, yanlış ekim ve sulamanın önlenmesi, Çayır ve mera alanlarının tahribinin önlenmesi ve mevcut alanların geliştirilmesi, Orman tahribatına son verilmesi, ağaçlandırmanın hızlandırılması ve orman yangınlarına karşı gerekli tedbirlerin alınması, Su kaynaklarının kaybolması sonucu taban suyunun düşmesiyle toprak tuzlanması oluşmakta, bu yüzden su kaynaklarının korunması gerekmektedir.

Erozyonun Zararları Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır. Verimsizleşen ve yok olan tarım arazileri üzerinde yaşayanları besleyemez duruma gelip, kırsal kesimden kentlere doğru göçü arttırarak, büyük ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açar. Meraların yok olması hayvancılığın gerilemesine neden olurken, gelirin azalması ve iş olanağının daralması sonucunu doğurur. Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır.

Erozyon sonucu taşınan verimli topraklar, baraj göllerini doldurarak, ekonomik ömürlerini kısaltır. Yeşil örtü ve toprağın elden gitmesi ile ortaya çıkan iklim değişikliği ve bozulan ekolojik denge sonucunda, vahim boyutlarda doğal varlık kaybedilerek ekonomik zarara uğratır. Bitki örtüsü ve toprağın olmadığı bir yüzey, kar ve yağmur sularını ememediğinden, doğal su kaynakları düzenli ve sürekli olarak beslenemez. Kaybedilen toprak örtüsünün yeniden oluşması için binlerce yıl gerekir.

AKARSU YATAĞI EROZYONU

SU EROZYONU

BİR BUĞDAY TARLASINDAKİ EROZYON

RÜZGAR EROZYONU

BİTKİLER EROZYONU ÖNLEMEDE BÜYÜK YER TUTAR