ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

Anasınıfları PATATES ŞENLİĞİ
Erken Modern Dönem Avrupası’nda Savaş ve Barış
AVRUPA TARİHİ YENİÇAĞDA.
EKONOMİK COĞRAFYA TARİHİ
OSMAN ÜLKÜMEN ANADO LU LİSESİ
AMERİKA’NIN KEŞFİ Amerika'nın coğrafi olarak ilk keşfi 10.yüzyılda Grönland'ın doğusunda bir koloni kuran İzlandalılar tarafından gerçekleştirilmiştir.
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Tarafından yayınlanmaktadır.
COĞRAFİ KEŞİFLER Gülçin ERENOĞLU.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TARİH DERSİ DÖNEM ÖDEVİ
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
REFORM.
ÜLkeLer Arası KöprüLer
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜR POLİTİKASI. Avrupa Birliği ya da kısaca AB, yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
Zaman içinde bilim.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
ÜLKE,MİLLET,DİL,BAŞKENT
İNGİLTERE TARİHİNİN EN KANLI VE DRAMATİK ZAMANLARINDAN BİRİ KRAL VIII
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
YENİÇAĞ’DA AVRUPA.
CRİSTOF KOLOMB.
AVRUPA’DA REFORM HAREKETLERİ
Salih Zeki Anadolu Lisesi
SANAT TARİHİ.
,.
AMERİKA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE FRANSIZ DEVRİMİ
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
Salih Zeki Anadolu Lisesi
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
Erdoğan GÜL SOSYALBİLGİEVİ 2011 AVRUPA’DA YENİLİKLER Coğrafi Keşifler
KURTULUŞ SAVAŞI.
Rönasans Hareketleri’nin İTALYA ‘da Başlamasının Nedenleri
BATI UYGARLIĞININ YÜKSELİŞİ
YENİ ve YAKINÇAĞ’da AVRUPA
AMERİKA TARİHİNDE VERGİ İSYAN HAREKETLERİ
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların.
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
1.DÜNYA SAVAŞI.
RÖNESANS’TA COĞRAFİ KEŞİFLER.
BİRLEŞİK DEVLETLER’İN KURULUŞU
Harran Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Ayşe Hümeyra Tüysüz
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
TAR İ HTEK İ BÜYÜK GÖÇLER. İlk insanların yeryüzüne nasıl yayıldıkları hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Tarih Öncesi çağlarda Kuzey Kutbu’ndan.
 Malezya üzerinden gelen insanlar Papua’da ilk yerleşim birimlerini kurmuştur.  Portekizli denizci Jorge de Meneses adayı keşfeden ilk kaşiftir ve adalara,
İSPANYA SÖMÜRGE İMPARATORLUĞU
Coğrafi keşifler. KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde.
YENİ VE YAKINÇAĞ’DA AVRUPA
Dünyayı dolaşan ilk denizcidir Macellan 1480 yılında Sabrosa da doğdu. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Macellan, sonraları Portekiz donanmasında.
Fransız Medeni Kanununun Etkili Olduğu Ülkeler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1. Feodalite (derebeylik) yıkıldı. 2. Mutlak krallıklar ( monar ş i) kuruldu. 3. Kilise’nin gücü azaldı. 4. Papazların devlet i ş lerine karı ş maları.
 Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte, Roma.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
COĞRAFİ KEŞİFLER.
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA

Feodal hiyerarşi

COĞRAFİ KEŞİFLER

Keşiflerin nedeni 14. yy’dan itibaren Osmanlı Devleti’nin Anadolu’daki hakimiyeti nedeniyle Avrupalılar Çin ve Hindistan pazarlarına ulaşmak için alternatif rota arayışına girdi. 1. küreselleşme

Kolomb’un İspanya adına Amerika’yı keşfi (1492)

İspanya’nın Amerika’yı keşfi Kolomb keşfettiği kıtanın Hindistan olduğunu sanıyordu. Amerika yerlilerine bu yüzden ‘indian’ denir. 1504’te İtalyan denizci Amerigo Vespucci Kolomb’un keşfettiği toprakların yeni olduğunu ortaya çıkarmıştır. Amerika adını da Vespucci’den almıştır.

İspanya’nın Amerika’yı keşfi 1519-1521 arasında İspanyollar Meksika’da Aztekleri; 1531 de Peru’ya varan İspanyollar İnkaları beş yıl içinde yok etti.

Keşiflerde yarış-İspanya ve Portekiz İspanya’nın artan keşifleri Portekizlileri endişelendirdi. Portekizli Vasco de Gama 1498’de deniz yoluyla Hindistan’a ulasan ilk Avrupali oldu. Portekizliler süratle Dogu Afrika ve Hindistan’da sömürge limanlari kurdu Portekizli Magellan dünyanın tam yuvarlak olduğunu keşfetti.

Keşiflerde yarış- Fransa ve İngiltere 1534’te Fransa Kanada’yı keşfetmiş, ilk Fransız yerleşimi Quebec’te olmuştur. 1585’ten itibaren İngilizler Kuzey Amerika’da ticaret kolonileri kurmaya başlamıştır.

Rönesans 14.yy’dan itibaren ortaya çıkan, Klasik Yunan ve Roma düşüncesine dönüş anlamına gelen Hümanizm

Rönesans Ortaçağ sanatı Rönesans sanatı

Reform Alman din adamı Luther’in endülüjans eleştirisi (1517) 16. yy’dan itibaren mezhep savaşları ortaya çıktı.

Otuz yıl savaşlarından önce Fransa Fransız kralı Kutsal Roma İmparatoru olmak istiyordu, Kutsal Roma İmparatorluğu’yla savaşıyordu.

Otuz Yıl savaşlarından önce Fransa Protestanlık yayılmaya başlayınca Fransa kralı önce protestanları destekledi. Protestanlar Fransa kralını hedef almaya başlayınca sert önlemler aldı (1534’ten sonra).

St. Bartholome katliamı

Otuz yıl savaşlarından önce İngiltere 1509: İspanya kralının kızı (Katherine) ve İngiliz tahtının varisi (8. Henry) evlendi. Katherine’den erkek çocuğu olmayan Henry boşanmak istedi, papa izin vermedi. Henry Anglikan kilisesini kurdu

Augsburg anlaşması 1555 Augsburg anlaşması: ‘Prens hangi dindense halkı da o dindendir.’ Kutsal Roma imparatorluğu Lutheran kilisesini tanımış oldu.

Otuz yıl savaşları 1617’de protestanların isyanı başladı 1648’de Vestfalya barışıyla sona erdi.

Vestfalya anlaşması (1648) Dini özgürlük Devletlerin egemenligi ilkesi benimsendi Egemen devletlerin eşitliği ilkesi benimsendi ?