Bölüm 7 Yeme Bozuklukları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Advertisements

Bağımlılık Tedavisi Genel İlkeler
Compos Mentis Psikiyatrik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
YEME BOZUKLUKLARI Doç. Dr. Fulya Maner
YEME BOZUKLUKLARI Dr. Aslıhan Polat Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
REHBERLİK DERS II.
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
Psikolog Oya KARAALİ AKTAŞ
BESLENME BOZUKLUKLARI
BESLENMEYLE İLİŞKİLİ DAVRANIŞLAR VE YEME BOZUKLUKLARI
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
Kanserli hasta ve iletişim becerileri
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
Beş Aşamalı Mesleki Rehberlik ve
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
YEME BOZUKLUKLARI OBEZİTE ANOREKSİYA NEVROZA BLUMİYA NEVROZA.
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE
YEME BOZUKLUKLARI.
Bölüm 4 Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu.
Bölüm 5 Kaygı Bozuklukları I: Özgül Fobi, Ayrılma Kaygısı Bozukluğu ve Sosyal Kaygı Bozukluğu
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Bölüm 10 Riskli Davranışlar ve Duygusal Rahatsızlık
Bölüm 6 Kaygı Bozuklukları II: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Kaygı Bozukluğu, ve Obsesif-Kompulsif Bozukluk.
Bölüm 9 Otizm Spektrum Bozukluğu
Bölüm 1 GİRİŞ. Bölüm 1 GİRİŞ Duygusal ve Davranışsal Bozuklukların Tanımı Normal Dışı Davranışları Belirlemede Öznellik Bazı araştırmacılar (ör.
Bölüm 8 Depresif Bozukluklar, Bipolar Bozukluklar ve Okul Çağındaki Çocuk ve Gençlerde İntiharın Önlenmesi.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.
Bölüm 2 DAVRANIM BOZUKLUĞU
Bölüm 3 Karşı Gelme Bozukluğu
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
BÖLÜM 9 DİKKAT VE AKTİVİTE BOZUKLUKLARI TANIM VE YAYGINLIK Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat ve aktivite bozuklukları için artık günümüzde.
BÖLÜM 12 KAYGI VE İLİŞKİLİ BOZUKLUKLAR KAYGI BOZUKLUKLARI Kaygı ve kaygıyla ilişkili bozuklukları tartışmak için gruplandırmak sorunlu bir iştir çünkü.
YEME BOZUKLUKLARI Anoreksia Nervoza Bulimia Nervoza
BÖLÜM 10 AÇIK SALDIRGANLIK ve ÖRTÜK ANTİSOSYAL DAVRANIŞ.
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
Gelişimsel Psikopatoloji Vaka İnceleme Projesi
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 6
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
PSİKOLOJİK TESTLER.
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
ZEE 307 – OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU Arş. Gör. Ahmet FİDAN
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Kadınlar İçin Sosyal Hizmet Önleyici Hizmetler Müdahale Hizmetleri
Sadun GERMEYAN LEFKE Başlıklar Bulimia Nervoza nedir? Tarihsel Gelişimi Psikoterapi Yöntemleri.
BESLENME BOZUKLUKLARI. Yeme Davranışı Bozuklukları:  Psikolojik sorunları, sıkıntıları aşırı yemek yeme ile gidermeye çalışmak obesite denilen yeme davranışı.
GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ.
YEME BOZUKLUKLARI.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NORMAL DIŞI DAVRANIŞLAR
REHBERLİK DERS II.
 Psikolojik sorunları, sıkıntıları aşırı yemek yeme ile gidermeye çalışmak obesite denilen yeme davranışı bozukluğunu ortaya çıkarmaktadır. Yemeği reddetme.
EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE TANILAMA
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

Bölüm 7 Yeme Bozuklukları

ANOREKSİA NERVOZA Anoreksia Nervoza’nın Özellikleri ANOREKSİA NERVOZA: Kişinin normal vücut ağırlığından %15 daha azı olan minimum vücut ağırlığını korumayı reddetmeyle tanımlanan ciddi ve kronik yaşamı tehdit edici bir yeme bozukluğudur.

BULIMIA NERVOZA Bulimia Nervoza’nın Özellikleri BULUMİA NERVOZA (BN): Kişinin yinelenen tıkınırcasına yemesinin ardından suçluluk, depresyon ve kendini kınama duygularının eşlik ettiği yeme bozukluğudur. Hasta aşırı yemesinin üstünü örtmek için “çıkartma”ya karşılık gelen dengeleyici davranışlar içine girer. Çıkartma kendini kusturma, kendini aç bırakma, laksatif, lavman, diüretik ya da diğer ilaçları kullanma ya da aşırı egzersiz biçimini alabilir.

AŞIRI YEME BOZUKLUĞU Aşırı Yeme Bozukluğu’nun Özellikleri AŞIRI YEME BOZUKLUĞU (AYB): Aşırı yeme bozukluğu olan kişiler yedikleri üzerindeki kontrollerini kaybettikleri duygusuyla sık sık çok miktarda yiyecek yerler. BAŞKA TÜRLÜ ADLANDIRILAMAYAN YEME BOZUKLUKLUĞU (BTA-YB): Anoraksia nervoza veya Blumia nervozanın tanı kriterlerinin tamamını olmamakla birlikte bazı tanı kriterlerini karşılayan kişileri tanımlamak için kullanılan bir tanı kriteridir.

YEME BOZUKLUKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ Birçok ergenin DSM-IV-TR’de sunulan yeme bozukluklarının katı tanısal ölçütlerini AN veya BN için karşılamasa da hâlâ yeme bozuklukları içinde BTA-YB kategorisi içine düşen davranışlara sahip oldukları kabul edilmektedir.

YEME BOZUKLUKLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ, YAYGINLIĞI VE GELİŞİMSEL SEYRİ Yeme Bozukluklarının Gelişimsel Seyri ANOREKSİA NERVOZA BULUMİA NERVOZA

YEME BOZUKLUKLARINDA EŞ TANI VE AYIRT EDİCİ TANI

YEME BOZUKLUKLARININ ETİYOLOJİSİ Biyolojik Faktörler Psikolojik Faktörler KİŞİLİK ERKEN TRAVMA ERGEN GELİŞİMSEL ÖRÜNTÜLERİ

Sosyokültürel Faktörler Aile Faktörleri Özet Son yıllarda biyolojik ve genetik faktörler yönünde bir yanlılık söz konusudur. Yeme bozuklukları DSM-IV-TR’de sıralanan semptomlarla sonuçlanan genetik/ biyolojik eğilimle içiçe birçok bilişsel, psikolojik ve çevresel değişkenle etkileşiminin sonucu olması daha olasıdır. Gelecek araştırmalar daha dikkatli bir şekilde bir yeme bozukluğuyla temel ilişkilerini belirlemek amacıyla bu etkileşen faktörleri incelemelidir.

YEME BOZUKLUKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Medikal Değerlendirme Ergenle Mülakat Ailelerle Mülakat Diyetisyenle Konsultasyon Standart Değerlendirme

YEME BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Devam ediyor

Bireysel Danışma DAVRANIŞÇI TERAPİ BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI YAKLAŞIMLAR Tepki Önleme Edimsel Koşullama Tepki Ertelemesi Kendini-Denetleme Teknikleri Uyaran Kontrolü BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI YAKLAŞIMLAR KİŞİLER ARASI PSİKOLOJİK DANIŞMA

Aile Danışmanlığı Grup Danışmanlığı Farmakolojik Tedavi Tedavi Sonuçları Sonuç

OKUL TEMELLİ MÜDAHALELER Problemin Değerlendirilmesi: Siobhan SORUN DAVRANIŞI BELİRLEME VE TANIMLAMA TEMEL VERİLER VE AKADEMİK BİLGİ TOPLAMA DAVRANIŞIN GÖZLENDİĞİ DURUMUN TANIMLANMASI UYGUN BİR İŞLEVSEL EĞERLENDİRME VE/VEYA DAVRANIŞ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİNİ DOLDURMA DOĞRUDAN GÖZLEMİN UYGULANMASI HİPOTEZ GELİŞTİRME HİPOTEZİ TEST ETME VE GEREKTİĞİNDE DEĞİŞTİRME

SİOBHAN İÇİN ETKİLİ BİR DAVRANIŞ MÜDAHALE PLANI (DMP) GELİŞTİRME Problemi Değerlendirme: Michele SORUN DAVRANIŞI BELİRLEME VE TANIMLAMA TEMEL VERİ VE AKADEMİK BİLGİ TOPLAMA DAVRANIŞIN GÖZLENDİĞİ DURUMUN TANIMLANMASI UYGUN BİR İŞLEVSEL EĞERLENDİRME VE/VEYA DAVRANIŞ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİNİ DOLDURMA DOĞRUDAN GÖZLEMİN UYGULANMASI BİR HİPOTEZ GELİŞTİRME İPOTEZİ TEST ETME VE GEREKTİĞİNDE DEĞİŞTİRME

Michele İçin Etkili Bir Müdahale Planı Geliştirme Problemi değerlendirme: Aaron SORUN DAVRANIŞI BELİRLEME VE TANIMLAMA TEMEL VERİ VE AKADEMİK BİLGİ TOPLAMA DAVRANIŞIN GÖZLENDİĞİ DURUMUN TANIMLANMASI UYGUN BİR İŞLEVSEL DEĞERLENDİRME FORMU VE/VEYA DAVRANIŞ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİNİ DOLDURMA DOĞRUDAN GÖZLEMİN UYGULANMASI BİR HİPOTEZ GELİŞTİRME

Aaron İçin Etkili Bir Davranışsal Müdahale Planı Geliştirme Aaron terapist tarafından geliştirilen ve bilişsel davranışçı yaklaşımlar ve kendini-denetleme teknikleri içeren bir tedavi planını alırken, öğretmenler ve okul personeli tarafından uygulanması önerilen müdahale de (1) tepki ertelemesi (Terre ve ark., 2006) ve (2) uyaran kontrolünü içerir. (Bowers & Andersen, 2007)

Özet Sonuç olarak, yeme bozukluğu tanısı almış öğrencilerin sayısı artarken, sınıf öğretmenleri kaçınılmaz olarak bundan etkilenmiş bireyler ile çalışacaktır. Yeme bozukluğunun temel özelliklerini, oluşum sebeplerini, gelişimsel aşamalarını ve tedavi müdahalelerini anlamak, sınıf öğretmenlerini bu tür öğrenciler ile çalışırken daha etkili hâle getirecektir.