Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE TANILAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE TANILAMA"— Sunum transkripti:

1

2 EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE TANILAMA
Eğitsel Değerlendirme ve Tanılamanın İlkeleri Yönlendirme, yerleştirme ve İzleme

3 GELİŞİM FİZİKSEL GELİŞİM BİLİŞSEL GELİŞİM PSİKOSOSYAL GELİŞİM

4 AĞIRLIK BOY KASLAR MOTOR BECERİLER ALGILAMA BELLEK NEDENSELLİK
FİZİKSEL GELİŞİM BİLİŞSEL GELİŞİM PSİKOSOSYAL GELİŞİM AĞIRLIK BOY KASLAR MOTOR BECERİLER ALGILAMA BELLEK NEDENSELLİK DİLGELİŞİMİ SOSYAL BECERİLER DUYGUSAL BECERİLER

5 GELİŞİM GÖREVİ OLGUNLAŞMA BÜYÜME HAZIRBULUNUŞLUK VE ÖĞRENME GELİŞİM

6 Eğitsel Değerlendirme ve Tanılama
Tüm Gelişim Özellikleri Akademik Yeterlilikleri Eğitim İhtiyaçları En az Sınırlandırılmış Eğitim Ortamı Bireyin

7 EN AZ KISITLAYICI EN FAZLA KISITLAYICI TAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMA
DESTEK EĞİTİM ODASI YARI ZAMANLI KAYNAŞTIRMA ÖZEL EĞİTİM SINIFI GÜNDÜZLÜ ÖZEL EĞİTİM OKULLARI ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZLERİ YATILI ÖZEL EĞİTİM OKULU HASTANE EV EN FAZLA KISITLAYICI

8 ÖĞRENCİ BAŞVURU, DEĞERLENDİRME, YERLEŞTİRME VE İZLEME
OKUL VE AİLE BAŞVURUSU RAM ÖZEL EĞT. DEĞ.KURULU ÖZEL EĞT. HİZ. KURULU DES. EĞT. TÜRÜ VE SÜRESİ EĞİTSEL DEĞERLENDİRME EĞİTİM ORTAMI YERLEŞTİRME İZLEME TIBBİ TANI

9 Gerektiğinde Tekrarlanır
Erken Yaşta Yapılır Uygun Ortamda Yapılır Uygun Ölçme Araçları Yeterli ve Yetersiz Olduğu Yönler Birlikte İş Birliği İçinde Çalışılır Gerektiğinde Tekrarlanır EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE TANILAMA İLKELERİ

10 Erken çocuklukta özel eğitim;
1. Çocuğun ve ailenin içinde bulunduğu durumun olumsuz etkilerini minimum düzeye indirmek, 2. Çocuğun sağlıklı gelişimini ve ailenin gereksinimlerini maksimum düzeyde desteklemek, 3. Ailenin içinde bulundukları durumu anlama, değerlendirme ve uygun hizmetleri sunma sürecidir.

11 1. ERKEN TEŞHİS VE TANILAMA
EĞİTSEL TANILAMA EĞİTİM TEDBİRİ VE DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ TIBBİ TANILAMA

12 2. ERKEN MÜDAHALE PROGRAMI
ÇOCUK VE AİLE 1. ERKEN TEŞHİS TANILAMA 2. ERKEN MÜDAHALE PROGRAMI 4. ÇEVRE 6. GEÇİŞ HİZMETİ 5. GELİŞİM 3. EĞİM VE FİZİKİ ORTAM

13 Erken eğitim; doğumdan başlayarak, ilköğretim ilk yıllarına kadar (0-6 yaş ) devam eden, çocuğun doğuştan getirdiği gelişim potansiyelini en yüksek oranda ortaya çıkarması için gerekli becerileri ailede, toplumda ve kurumlarda sağlamayı hedefler.

14 Çocuğun; sosyal, bilişsel, dil, psikomotor ve özbakım gibi tüm gelişimini destekleyen sürekli bir eğitim sürecidir.(Odom, Yoder, Hill, 1988)

15 Erken eğitim, 0-3 yaş arası çocuklar için erken çocukluk eğitimi,
3-6 yaş arası çocuklar için okulöncesi eğitim olarak ikiye ayrılır.

16 ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ, BÜYÜME VE GELİŞMENİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMDİR.
AYRICA, BEYİN GELİŞİMİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜN 0-4 YAŞ ARASINDA TAMAMALANDIĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR.

17 Gallahue, 1982 piramit modeli:
2-7 yaş olgunluk

18 “Gelişim geriliği gösteren çocukların tüm gizilgüçlerine ulaşmaları için eğitimlerinin olabildiğince erken başlaması gerekmektedir (Heward, 1996; Odom, ve diğ., 1988; Peterson, 1988; Schulz, 1987; Wolery. 1993).”

19 Gelişimsel Bozukluk Riski Altındaki Çocuklar
1.Fiziksel ve gelişimsel sorunlara yol açan tıbbi bozuklukların görüldüğü kanıtlanmış risk altındaki çocuklar (örn., Down Sendromu, Frajil-X sendromu gibi),

20 2. Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında, durumları potansiyel bir biyolojik problemin göstergesi olan biyolojik risk altındaki çocuklar (Örn., Prematürelik, düşük doğum ağırlığı gibi)

21 3. Çocuğun beslenmesi, tıbbi bakımı, sahip olduğu sosyal olanaklar ve eğitim fırsatları, yetiştiği ortam, çocukların gelişimini etkileyen çevresel koşullar nedeniyle çevresel faktörlerden etkilenme riski olan çocuklar olarak sıralanmaktadır.

22 Müdahale Biçimi Olarak Özel Eğitim Hizmeti

23 Müdahale Biçimi Olarak Özel Eğitim Hizmeti
Birey; “yetersizlik/ güçlük” tanısı sınıflarından birine girdikten sonra, öğrenmek, yok etmek, üzere oluşturulan amaçlı bir müdahale olarak tanımlanmaktadır. Ödünleyici Müdahale (Sağlık Kuruluşları ve Eğitim Kurumları) İyileştirici Müdahale (Eğitim Kurumları) Önleyici Müdahale (Sağlık Kuruluşları)

24 1.Önleyici müdahale: Önemsiz problemlerin potansiyel oluşturmasını ve yetersizliğe dönüşmesine müdahale etmektir. Müdahalenin çok erken yaşlarda, hatta doğum öncesinde başlaması başarılı sonuçlar alınmasını sağlar.

25 2. İyileştirici Müdahale:
Eğitim ve öğretim yoluyla güçlüğün üstesinden gelinmesidir. Bireyin yaşamını daha nitelikli ve bağımsız hale getirmek için onu gerekli becerilerle donatmak ve yaşama uyumunu sağlamaktır.

26 3.Ödünleyici Müdahale: Bireyin güçlüğüne rağmen başarılı olmasını sağlayacak becerilerin ve araçların nasıl kullanılacağını öğretmek. Ödünleyici müdahale yetersizliğe rağmen bireye uygun (ödünleyici) yeni becerilerin öğretilmesini kapsar.

27 2. ERKEN MÜDAHALE PROGRAMLARI
KURUM MERKEZLİ EV MERKEZLİ EV VE KURUM MERKEZLİ

28 Yönlendirme Yönlendirme, özel eğitime ihtiyacı olan bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılama sonucuna göre en az sınırlandırılmış eğitim ortamı ve özel eğitim hizmetine karar verilerek eğitim planı ve özel eğitim değerlendirme kurul raporu hazırlanmasını içeren bir süreçtir. Özel özel eğitim okul ve kurumlarında eğitim ve/veya destek eğitim hizmeti alacak bireyler, eğitim planı ve özel eğitim değerlendirme kurul raporu ile okul ve kurumlara doğrudan başvurabilir.

29 Yerleştirme Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir. Yerleştirme, bireylerin yetersizlik türü ve derecesi, tüm gelişim ve akademik disiplin alanlarındaki performansı, eğitim ihtiyaçları ile ilgi ve istekleri doğrultusunda yapılır. Yerleştirme kararında velinin yazılı görüşü dikkate alınır. Yerleştirme kararına; bireyin velisi karar tarihinden itibaren, yerleştirme kararı verilen okul veya kurumdaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonu ise kayıt tarihinden itibaren 70 iş günü içinde itiraz edebilir.

30 İzleme Özel eğitim hizmetlerinin planlanması ve eğitimde sürekliliğin sağlanması amacıyla erken çocukluk döneminden itibaren eğitimin her kademesinde özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin gelişimlerinin izlenmesi esastır. Bireylerin gelişimlerinin izlenmesi; önerilen özel eğitim hizmetlerinin uygunluğunun ve BEP’lerin de yer alan amaçların gerçekleşme düzeyi bakımından değerlendirilerek her yıl eğitim planlarının yenilenmesi yoluyla yürütülür. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin gelişimlerinin izlenmesine yönelik faaliyetler; özel eğitim hizmetleri kurulu, rehberlik ve araştırma merkezleri, okullar, kurumlar ve ailenin iş birliğiyle yürütülür.


"EĞİTSEL DEĞERLENDİRME VE TANILAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları