Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENME BOZUKLUKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENME BOZUKLUKLARI"— Sunum transkripti:

1 BESLENME BOZUKLUKLARI

2 Yeme Davranışı Bozuklukları:
Psikolojik sorunları, sıkıntıları aşırı yemek yeme ile gidermeye çalışmak  obesite denilen yeme davranışı bozukluğunu ortaya çıkarmaktadır. Yemeği reddetme şeklinde kendisini gösteren davranışa ise anoreksiya nervoza (iştah kaybı) denmektedir. Bunun daha farklı bir şekli ise, bulimia nervoza adını almaktadır.

3 Anorexia Nervosa Nedir?

4 Anorexia Nervosa özellikle genç kadınlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bozukluk.

5 Bu durum genellikle kişinin çok şişmanladığı kanısı ile mübalağalı bir şekilde rejim uygulaması ile başlar, önceleri kontrol edilebilen iştah bir süre sonra yok olur ve zayıflama normal ölçüleri aşar.

6 Çağın hastalığı olarak adlandırılan yeme bozukluğu sendromu olan 'Anorexia Nervosa', sadece genç kızlarda değil, artık erkeklerde de görülüyor. Tedavisi zor olan vakalarda hayati tehlike söz konusudur.

7 Kişiler kilo kayıplarını arttırmak için fiziksel egzersizler yapar ya da yorucu fiziksel uğraşılar içine girerler. Öyle ki kişi daha çok enerji harcayıp, kilo verebilmek için oturmayıp, ayakta durmayı yeğleyebilir ya da durduğu yerde el ve ayaklarını hareket ettirebilir. Kişinin toplumsal ilişkileri azalabilir.

8 Kimlerde görülmektedir:
Bu rahatsızlık düzenli ve bol çeşitli yemek yeme olanaklarının olup, göze hoş görünmenin zayıf bir vücut yapısı ile paralel düşünüldüğü batı toplumlarında, kentsel alanlarda daha çok gözlenmektedir. Hastaların % i kadındır.

9 BULİMİA NERVOZA NEDİR?

10 BULİMİA NERVOZA: Anoreksiya Nervoza’nın bir başka boyutu da, Bulimia’dır. Bulimialıların tipik davranışlarının başında, yedikten sonra kendisini kusturmak gelir.

11 Bu davranışın yan etkileri;
dişlerin hasar görmesi, ağızda yaralar açılması, nefesin kötü kokması, kaslarda zayıflık hatta sara hamleleri ve kalp sorunları olabilmektedir.

12 Bulimia Nervoza’nın belirtileri:
·      Devamlı yiyecek düşünme, devamlı canının yemek çekmesi, çok miktarda yemeği çok kısa bir sürede yemek,  ·    Şişman olduğunu inkar etmek,  ·     Zaman zaman kilo vermek için bir süre hiçbirşey yememek veya yemekleri yeterince hazmetmeyi önleyecek ilaçlar almak, kendisini hasta edecek rejimler yapmak.

13 kalorilerden kurtulunmaz, beden aksine, potasyum, sodyum gibi, kasları güçlü tutan minarelleri kaybeder. Diüretik ilaçlarla çok idrara çıkmak sadece bedende su kaybına neden olmaktadır. Bu da çok kısa bir süre için kişinin kendisini aldatmasından başka bir şey değildir.

14 OBEZİTE NEDİR?

15 OBEZİTE: Obesite, bir beslenme bozukluğu sonucu, olunması gereken beden ağırlığının % 20 fazla olması ile ortaya çıkmaktadır. Toplumdan topluma, kültür farklılıklarına bağlı olarak, ‘yeme alışkanlık’ları ve normal beden ağırlığı anlayışı değişir.

16 Geleneksel Havvai kültüründe şişman kadının çok cazip bulunması, veya ‘bir dirhem et, bin ayıp örter’ anlayışı gibi…  Biyolojik, sosyal ve psikolojik nedenleri ne olursa olsun obesite bir sağlık sorunudur.

17 Yeme Bozukluklarında Yakınlar ve Dostlara Nasıl Yardımcı Olunabilir?

18 Bazen bir yakınınızın devamlı kilo kaybettiğini veya kilo aldığını ve gittikçe daha mutsuz olduğunu gözleyip, ona yemesi veya yememesi için yardım etmeye çalıştığınızda size kızdığını ve sizden uzaklaştığını görebilirsiniz.

19 Belki de onların yeme davranışlarını değiştirmelerini istemek yerine, kendi duygularınızı ifade etmeniz ve onları bir uzmana yöneltmeniz daha doğru olacaktır.

20 Hazırlayan: Nermin DEMİRÖZ
Kaynaklar:


"BESLENME BOZUKLUKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları