Ders 1 Hüseyin İlker Erçen

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Advertisements

İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
Tanım Muhasebe, bir örgütün ekonomik kaynaklarının oluşumunu, bu kaynakların kullanılma biçimini, örgütün işlemleri sonucunda bu kaynaklarda meydana.
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Menkul Sermaye İradı.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finans Sistemine Genel Bakış
PİYASA ANALİZİ Doç. Dr. Ömer Özçiçek.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
İŞLETMELERİN YASAL KURULUŞ TÜRLERİ, FİNANSAL SİSTEM VE PİYASALAR
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Finansal İktisat: Giriş
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 15. BÖLÜM Borç Politikası.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
Bankacılığın Arka Planı
FİNANSAL SİSTEM Bir ekonomi de fonları talep edenler fonları arz edenler bunlar arasındaki fon akımlarını düzenleyen kurumlar fon akımını sağlayan araç.
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Çalışma Soruları.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Menkul Kıymet Borsaları
Ders 2 Menkul Kıymet Borsaları Hüseyin İlker Erçen
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Faiz Oranları, Yapısı, Türleri ve Paranın Zaman Değeri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Tahviller ve Değerlemesi
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Uluslararası faktör hareketleri
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan.
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Finansal Piyasalar ve Kurumlar
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Finans Sistemine Genel Bakış
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
Bankacılık Sistemi.
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
FİNANSAL SİSTEM.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası İşletme Yönetimi
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
Finans Sistemine Genel Bakış
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

Ders 1 Hüseyin İlker Erçen Yatırım Analizi Ders 1 Hüseyin İlker Erçen

Yatırımlar ve Yatırım Ortamı Yatırım nedir? Reel yatırımlar Finansal yatırımlar Tahviller ve hisse senetleri

Finansal varlıkların temel ekonomik görevleri Fon fazlası olup, fona ihtiyacı olan kişilerin (şirketlerin) ihraç ettikleri finansal varlıklara yatırım yapmak isteyenlerden fon transferi sağlanması Fon transferi aynı zamanda, reel varlıklar yolu ile elde edilecek nakit girişinin riskini fon arayanlar ile temin edenler arasında yeniden dağıtılmasını sağlayabilmesidir.

Finansal Piyasalar Gelir/Gider dengesi Firmalar neden borç alır? Yatırımlarının finansmanı Sermaye yapılarındaki değişimler İşletme sermayesi gereksinimler

Fon ihtiyaçlarını karşılamak DSU (Deficit Spending Units) (Bütçe açığı birimleri) Nakit rezervlerini azaltabilir Daha önce tasarruf yapmak amacı ile satın aldıkları, başkalarının ihraç etmiş olduğu, menkul değerleri satarlar. Kendi ihraç edecekleri finansal varlıkları satarak fon elde ederler. SSU (Surplus Spending Units) (Artı harcama birimleri) Nakit rezervlerini artırabilirler. Daha önce DSU pozisyonundayken ihraç ettikleri menkul kıymetleri geri satın alabilirler. Başkalarının ihraç edecekleri finansal varlıkları satın alırlar.

Finansal Piyasaların Rolleri Fiyat belirleme Likidite sağlama Araştırma ve haber alma giderlerini azaltma

Doğrudan ve Dolaylı Finansman Doğrudan Finansman Iki tarafın birbiri ile muhatap olması Fon akışı ile menkul kıymet takası başka bir finansal kurum aracılığı ile yapılır Dolaylı Finansman Bazen finansal aracı kurumun araya girmesi ile gerçekleşir. Aracı kurumun kendi menkul değerlerini ihraç ederek temin ettiği fonları borç ya da özkaynak olarak sunmasıdır.

Doğrudan Finansman Broker Dealer Yatırım Bankası/Bankeri

Dolaylı Finansman Mevduat Kabul eden Kurumlar Ticari Bankalar Yardımlaşma Sandıkları Sigorta Şirketleri ve Sosyal Güvenlik Kurumları Hayat Sigortası Şirketleri Elementer Sigorta Şirketleri Sosyal Güvenlik Kurumları Diğerleri Yatırım Fonları Yatırım Ortaklıkları Finansman Şirketleri Finansal Kiralama Şirketleri Faktöring Şirketleri

Finansal Piyasaların Sınıflandırılması Para Piyasası - Sermaye Piyasası Birincil Piyasa - İkincil Piyasa Örgütlü Piyasa - Tezgah Üstü Piyasa Spot Piyasa - Vadeli Piyasa

Finansal Varlıklar (Araçlar) Para Piyasası Araçları Hazine Bonosu Repo Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler Mevduat Sertifikası Finansman Bonosu Sermaye Piyasası Araçları Devlet Tahvili Şirket Tahvilleri Hisse Senedi

Menkul Kıymet Borsalarının Oyuncuları Yatırımcılar Spekülatörler Arbitajcılar Riskten Kaçınanlar (Hedgers)

Yatırımcılar Uzun vadeli yatırım Menkul kıymetlerin değerlerini dikkate alırlar Günlük bilgilerden veya kısa vadeli Pazar hareketlerinden kazanmayı düşünmezler

Spekülatörler Pazarın hareket yönünü takip ederek kazanan yatırımcılardır Pazardan gelen haberleri yakından izler Mevcut fiyatları değil, fiyatların nereye kadar gidebileceğini hesaplarlar

Arbitajcılar Menkul değerin gerçek değerinde olup olmadıklarını araştıran yatırımcılardır

Riskten Kaçınanlar (Hedgers) Uzun vadede hisse senetlerine yatırım yapan bir yatırımcının, hisse senedi fiyatlarının düşmesi halinde karşılaşabileceği riskler Pazar faiz oranına göre borçlanmış olan yatırımcının, faiz oranının yükselmesi halinde karşılaşabileceği riskler Döviz pozisonu olan yatırımcıların döviz kurlarındaki değişimlerden dolayı karşılaşabileceği riskler

Ödev Reel ve finansal yatırımları karşılaştırarak açıklayınız. Vadeli piyasaların spot piyasalardan farkı nedir? Borsaların ekonomiye katkısı sizce nelerdir?