Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uluslararası İşletme Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uluslararası İşletme Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 Uluslararası İşletme Yönetimi

2 FİNANSAL GÜÇ

3 Finansal Güç… U/A Para Piyasaları U/A Mali Piyasalar

4 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları Döviz Nedir?

5 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları Döviz Piyasası Nedir?

6 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları Döviz Kuru Nedir?

7 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları Döviz piyasalarının temel fonksiyonu, uluslar arası ticaret ve sermaye akımlarının gerçekleştirilmesidir.

8 Döviz Piyasalarının Tarafları..
Para Piyasaları… Döviz Piyasalarının Tarafları.. İthalat bedelini ödemek durumunda olan alıcılar Yabancı parayı ulusal paraya çevirmek isteyen ihracatçılar Yabancı menkul kıymetlerin alım satımını yapan portföy yöneticileri Alım satım emirlerini denkleştiren brokerler Döviz piyasasına yön veren Pazar yapıcılar Spekülatörler ve bireysel yatırımcılar.

9 Döviz piyasalarının temeli ticari bankalardır.
Para Piyasaları… Döviz Piyasaları Döviz piyasalarının temeli ticari bankalardır.

10 Para Piyasaları… Döviz Piyasalarında İşlemler.. Spot Piyasa İşlemleri: İşlem günü döviz kuru esas alınmakta ve işlem iki gün içerisinde yerine getirilmektedir. Forward İşlemler: İki taraf arasında belirli tutardaki dövizin başka bir döviz birimine çevrilerek, bugünden belirlenmiş geleceğe ait bir tarihte veya belirli bir zaman periyodu içinde telimi konusunda yapılan anlaşmadan oluşmaktadır. (Vade gün)

11 Para Piyasaları… Döviz Piyasalarının Özellikleri.. Alıcılar ve satıcılar karşı karşıya gelmek zorunda değillerdir. Örgütlenmiş olabilecekleri gibi genellikle tezgah üstü piyasalar niteliğindedir. Evrensel nitelikte piyasalardır. Hiç kapanmayan piyasalardır. Tam rekabet şartlarına büyük ölçüde uygunluk gösterir.

12 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları-Döviz Kuru Dolaysız kotasyon: Bir birim dövizin ulusal para cinsinden fiyatı. Dolaylı kotasyon: Bir birim ulusal paranın yabancı para cinsinden değer.

13 Döviz Piyasaları-Döviz Kuru
Para Piyasaları… Döviz Piyasaları-Döviz Kuru Kur marjı: Alış ve satış fiyatları arasındaki fark. Kur marjı yüzdesi = Satış Kuru-Alış Kuru Satış Kuru

14 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları-Döviz Arbitirajı İki para arasındaki kurun aynı anda çeşitli piyasalardaki farklılıklarından elde edilir- (Yer Arbitirajı) Aynı piyasada iki para arasındaki dolaysız kur ile çapraz kurlardan hesaplanan dolaylı kur arasındaki değişikliklerden elde edilen arbitiraj (Dolaylı kur farklılığına bağlı arbitiraj)

15 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları-Döviz Interbank Piyasası Bankalar arasında yapılan döviz işlemlerine “Döviz Interbankı” denir. Bankaların Döviz pozisyonlarını denkleştirmek için yapılır.

16 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları- Satınalma Gücü Paritesi Döviz kurlarına göre ulusal paralara dönüştürülmüş fiyat düzeylerinin, ülkelerarasında aynı olması gerektiğini savunmaktadır.

17 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları- Satınalma Gücü Paritesi Satınalma gücü paritesi yardımıyla, iki ülke fiyat düzeyleri kullanılarak ulusal paralarının döviz kurları hesaplanabilir. Örnek: Sinema bileti ABD’de 6 $, Japonya’da 540 Yen ise iki ülke arası döviz kuru: 540/6= 90 dolar. Japonya’daki fiyat=Döviz kuruxABD Fiyatı veya Yurt içi fiyat indeksi=döviz kuruxdış fiyat indeksi

18 Para Piyasaları… Döviz Piyasaları- Tek Fiyat Kanunu Ticarete konu olan bir ekonomik varlığın denge döviz kurlarına göre fiyatının Dünyanın her yerinde aynı olması gerekmektedir. Fark işlem giderleri kadar olur.

19 Para Piyasaları… Uluslararası Para Sistemi… Uluslararası Para Sistemi; Ülkeler arasında mevcut döviz kurları ve ödeme ilişkilerini düzenleyen kural ve anlaşmaların oluşturduğu bir bütündür.

20 Para Piyasaları… Uluslararası Para Sistemi-Altın Standardı… 1880- I. Dünya Savaşı: Altın standardı. I. ve II Dünya Savaşı Arası: İki taraflı ticaret anlaşmaları, takas II. Dünya Savaşı Sonrası: IMF ve Dünya Bankası Dolaylı altın standardı. : Dolara bağlı kurdan vazgeçme ve dalgalı kur sistemine geçiş.

21 Para Piyasaları… Uluslararası Para Sistemi-Avrupa Para Sistemi… Avrupa Para Sistemi, 1974 petrol krizi, sabit kur sisteminin çözülmesi ve dalgalı döviz kurlarının Avrupa ekonomilerini alt üst etmesi üzerine parasal bütünleşmenin bir halkası olarak 1979 yılında kurulmuştur.

22 Para Piyasaları… Uluslararası Para Sistemi-Avrupa Para Sistemi… Temelini Avrupa para birimi ECU’dan alan APS sabit ve ayarlanabilir kur sistemine dayanır.

23 Para Piyasaları… Uluslararası Para Sistemi-Avrupa Para Sistemi… ECU, Para sepeti tekniğine göre üye ülkelerin paralarının, onların ekonomik ağırlığına göre belirlenen miktarlarda bir araya getirilmesinden oluşur.

24 Para Piyasaları… Uluslararası Para Sistemi- Maastricht Anlaşması ve Euro… 1991 yılında Hollanda’nın Maastricht şehrinde yapılan zirve iç bütünleşme yolunda önemli bir adımdır. Amaç; “Ekonomik ve Parasal Birlik” ve Politik Birlik”

25 Para Piyasaları… Uluslararası Para Sistemi- Maastricht Anlaşması ve Euro… 1992 yılında imzalanan anlaşmaya göre tek para sistemine geçilmesi konusunda mutabakata varılmıştır.

26 Para Piyasaları… Uluslararası Para Sistemi- Maastricht Anlaşması ve Euro… Parasal birlik üç aşamada gerçekleşecektir. Ülkelerin para ve maliye politikalarında işbirliği yaparak ekonomik gelişmelerini birbirlerine yakınlaştırmaları (1989) Avrupa Para Enstitüsünün kurulması (1994) Geçişin yılları arasında gerçekleşmesi

27 Para Piyasaları… Uluslararası Para Fonu – IMF-… Amacı; uluslararası parasal ilişkilerin düzenli biçimde yürütülmesini sağlamak ve üye ülkelerin dış ödeme güçlüklerinin çözümüne yardımcı olmak.

28 Uluslararası Para Piyasaları…
Kısa vadeli nakit fonların arz ve talep edildiği piyasalardır. Geçici nitelikte likidite sıkıntısına çözüm için başvurulur.

29 Uluslararası Para Piyasaları…
Özellikleri: Fon kaynakları devamlılık göstermeyen resmi, ticari ve vadesiz mevduattır. Fon alışverişinde kullanılan araçlar ticari senetlerdir. Kısa süreli fon alışverişi olduğundan hem risk hem de faiz düşüktür.

30 Uluslararası Para Piyasaları…
Temel kurumlar bankalardır. Bankalar halktan topladıkları mevduatları ile ihtiyaç duyan işletmeler ve hükümetlere kredi açarlar. (Diğer aktörler; bankerler, büyük işletmeler, hazineler vb.)

31 Uluslararası Para Piyasaları…
Europara Piyasaları.. Bir Europara, paranın ülke dışında oluşan piyasası demektir. Örn: A.B.D. Dolarının ABD dışında Avrupa’da oluşan piyasasına “Eurodolar” denilir. Europara Piyasası; herhangi bir ülkenin Merkez Bankası denetiminden, formalitesinden ve bu arada teminatlarından uzak olarak işleyen, bağımsız ve genellikle dalgalı faiz yapısının geçerli olduğu piyasalardır.

32 Uluslararası Para Piyasaları…
Europara Kredileri.. Europara piyasaları, ait oldukları ülkeler dışında herhangi bir ülkede açılan mevduat hesaplarından oluşmaktadır. Europara Kredileri; bankaların içinde bulundukları ülke parasının dışındaki paralarla açmış oldukları kredilerdir.

33 Uluslararası Para Piyasaları…
Europara Kredileri.. Europara Kredilerinin faizleri LIBOR (London Interbank Offered Rate) üzerine bir marj eklenmesi yoluyla belirlenir. LIBOR, Londra’nın önde gelen ve Europara bazında kredi veren 6 finans kurumunun faiz oranlarının ortamalasıdır.

34 Uluslararası Mali Piyasalar…
U/A mali piyasaların temel işlevi; sınır ötesi fon akımlarına olanak sağlamaktır. İşletmelerin başkalarından sağlayacakları fonlar; Ödünç alma (kredi, tahvil ihracı-faiz) Mülkiyete ortaklık (Hisse senedi- Kar payı ödemesi)

35 Uluslararası Mali Piyasalar…
Tahvil çıkartma yolları: Doğrudan halka arz Bankalar ve öteki mali kurumlardan oluşan bir grubun aracılığıyla

36 Uluslararası Mali Piyasalar…
Sermaye piyasalarının Özellikleri; Uzun vadeli fon istem ve sunumu karşılaşır. Sabit yatırım ve net işletme sermayesi için başvurulur. Fon kaynakları devamlılık gösteren gerçek tasarruflardır. Fon alışverişinde kullanılan aracılar pay senedi, tahvil gibi menkul değerlerdir. Uzun süreli alışveriş söz konusu olduğundan hem risk hem de faiz yüksektir.

37 Uluslararası Mali Piyasalar…
Uluslararası Bankacılık … Banka işlemleri; Mevduat Planı Kredi Dağıtımı Diğer Bankacılık Hizmetleri

38 Uluslararası Mali Piyasalar…
Uluslararası Bankacılık … Genelde verilen hizmetler; İhracat ve ithalatın finansmanı Anında ve vadeli teslim döviz işlemleri Yerel para ile yabancılardan mevduat kabul etme Yabancılara kredi açma Sendikasyon düzenleme veya katılma Euro tahvil veya yabancı tahvil yükleniminde bulunma…………

39 Uluslararası Mali Piyasalar…
Uluslararası Bankacılık … Bankaların U/A piyasalara girmeleri, genel mali kaynaklarına, dış piyasalar hakkında bilgi ve deneyimlerine, U/A iş hacmine, bankanın stratejik kararlarına bağlıdır. Giriş şekilleri; Muhabir bankalar Temsilcilik büroları Şube bankacılığı Mülkiyeti kendilerine ait banka kurma

40 Uluslararası Mali Piyasalar…
Uluslararası Bankacılık … Kıyı Ötesi Bankacılık (Off-Shore Bankacılığı): Ülke dışından sağlanan fonların yine ülke dışından kullandırılmasını amaçlayan bankacılık türüdür.

41 Uluslararası Mali Piyasalar…
Uluslararası Bankacılık … Dünya Bankası; kuruluşunun ilk yıllarında batı Avrupa ülkelerinin imarı için finans sağlarken sonraları az gelişmiş ülkelere kalkınma kredisi vermeye başlamıştır. Verdiği krediler; Proje kredileri Program kredileri Ulusal para kredileri

42 Uluslararası Mali Piyasalar…
Uluslararası Bankacılık … Banka Kredileri; Tek bir banka tarafından verilen krediler Sendikasyon kredisi

43 Uluslararası Mali Piyasalar…
Uluslararası Banka Kredisi Kullanmanın Faydaları … Krediler genellikle ABD Doları cinsinden sağlanmakla birlikte farklı para birimleri de seçilebilmektedir. Kredi vadesi ve taksit ödeme süreleri yatırım projelerinin fon yaratma olanakları ile uyumlu hale getirilebilir. Diğer finansman araçlarına göre daha esnektir. Krediler “roll over” olarak düzenlendiğinden vadeler uzatılabilir. Belli malları satın alma veya belirli ülkeden satın alma koşuluna bağlı olmadan kullanılabilir.

44 Uluslararası Mali Piyasalar…
Uluslararası Banka Kredisi Kullanmanın Mahzurları … Faiz oranı değişken olduğundan finansal yükleri belirlemek güçtür. Sendikasyon kredileri ödenen komisyonlar nedeniyle maliyetlidir. Kredilerin süresi uzun vadeli yatırım projelerine göre kısa olmaktadır. Kur riski taşımaktadır.

45 Uluslararası Mali Piyasalar…
Uluslararası Menkul Kıymetler Piyasası … Euro Borç Senetleri Piyasası U/A tahvil piyasası U/A Hisse senedi piyasası

46 Uluslararası Yatırım Kararının Finansal Boyutları …
Ana ülke nakiş akışları, proje nakit akışlarından ayrılmalıdır. Nakit akışları finansman türü üzerinde etkilidir. Ev sahibi ülkenin ekonomik şartlarının ana ülke şirketine para transferi üzerinde etkilidir. Yan kuruluşlardan ana ülke şirketine yapılan nakit akışı, ana şirketten yapılan ithalatlar, lisans ödemeleri gibi finansal olmayan bazı ödemelerden kaynaklanabilir.

47 Uluslararası Yatırım Kararının Finansal Boyutları …
Evsahibi ülkelerin enflasyon düzeylerinin ve kurların önceden tahmin edilmesi önem arz eder. Ev sahibi ülke tarafından sağlanan krediler hem sermaye yapısını karmaşıklaştırır hem de iskonto için uygun bir ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti belirleme yeteneğini kısıtlar. Siyasi riskler değerlendirilmelidir. Son değerin (Bütçeleme sonunda proje değeri) belirlenmesi zordur.

48 SINAVDA BAŞARILAR DİLİYORUM.


"Uluslararası İşletme Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları