KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Zararlı / Yararlı Cemiyetler
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
MİLLİ MÜCADELEDE HAZIRLIK DÖNEMİ VE MİLLİ BİLİNCİN UYANDIRILMASI
Erzurum Kongresi Koray Özcan
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
GENELGELER VE KONGRELER
KuvayIMİLLİYE Düşman işgalleri karşısında yurdun çeşitli yörelerinde ortaya çıkan milli direniş teşkilatlarına Kuvayı Milliye denir. İlk direnişler, güney.
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
Mondros Ateşkes Antlaşması (30 Ekim 1918)
CEMİYETLER MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER MİLLİ CEMİYETLER
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
I.Dünya Savaşı ve Mondros Ateşkes Antlaşması
KURTULUŞ SAVAŞI ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
Mondros Ateşkesinden Sonra Kurulan Yararlı Cemiyetler
SİVAS KONGRESİ EYLÜL 1919 AMASYA GENELGESİ doğrultusunda YURT GENELİ’nde SEÇİMLER YAPILMIŞ ve her ilden 3 ‘er TEMSİLCİ ‘ nin,bu kongreye katılımı.
Kurtuluş Savaşı’nda Cemiyetler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Cemiyetler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
ANADOLU KASIM İLKBAHAR 1921
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
GENELGE VE KONGRELER AMASYA GENELGESİ
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
ERZURUM KONGRESİ.
Çalışma soruları 9. hafta
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI -Hazırlık Dönemi-
MİLLİ MÜCADELE BAŞLIYOR KONU KAZANIM TESTİ SINIF:8.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi GENELGELER/BİLDİRİLER/TAMİMLER 1  Havza Genelgesi(28 Mayıs1919):  Kararları:  Başta İzmir’in işgali.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
ZARARLI CEMİYETLER 1-AZINLIK CEMİYETLERİ
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos  Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk cemiyetinin katkılarıyla.
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI (19 MAYIS 1919)
2.Ünite Milli uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler – Milli Cemiyetler
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Kurtuluş Savaşı’nda Cemiyetler
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
Milli UYANIŞ: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Kurtuluş Savaşı’nda Cemiyetler Zararlı cemiyetlerYararlı cemiyetler Türklerin kurduğu Azınlıkların kurduğu  Wilson Prensipleri Cemiyeti  İngiliz Muhipleri.
Sunum transkripti:

KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin bağımsızlığını yeniden kazanmak için giriştiği mücadeleye’de KUVAYIMİLLİYE HAREKETİ denildi. NOT:İşgal kuvvetlerine karşı ilk Kuvayımilliye Hareketi ‘’HATAY DÖRTYOL’DA’’BAŞLADI.

KUVAYIMİLLİYENİN FAYDALARI Halkın kurtuluşa olan inancını ve direniş azmini ve kuvvetini arttırmıştır. Düşman ilerleyişinin hızını keserek Milli Mücadele ‘nin hazırlık devresinin tamamlanması ve düzenli ordunun kurulması için gereken zamanı kazandırdılar. Türk milleti kuvayımilliye birliklerinin haklarını duyurmak için yararlı cemiyetler kurdu. Bu cemiyetler işgal edilen yerlerde kuruldu. Müdafa-i Hukuk,Muhafaza-i Hukuk,Reddi İlhak Gibi adlar almışlardır.

MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER RUMLARIN KURDUKLARI ERMENİLERİN KURDUKLARI TÜRKLER TARAFINDAN KURULANLAR MAVRİ MİRA HINÇAK KÜRT TEALİ CEMİYETİ PONTUS RUM CEMİYETLERİ TAŞNAK-SÜTYUN CEMİYETLERİ HÜRRİYET VE İTİLAF CEMİYETİ AMAÇ:KENDİ DEVLETLERİNİ KURMAK AMAÇ:DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BÜYÜK BİR ERMENİ DEVLETİ KURMAK İSLAM TEALİ CEMİYETİ İNGİLİZ MUHİPLERİ CEMİYETİ

MİLLİ CEMİYETLER(YARARLI ) YARARLI CEMİYETLER (MİLLİ CEMİYETLER) KURULDUKLARI YERLER AMAÇLARI VİLAYET-İ ŞARKİYE MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ İSTANBUL Doğu Anadolu bölgesinin ERMENİLER TARAFINDAN İŞGALİNİ ENGELLEMEK ANADOLU KADINLARI MÜDAFAA-İ VATAN CEMİYETİ SİVAS’TA Kadınların MİLLİ Mücadeleye etkin bir şekilde katılımını sağlamak İZMİR MÜDAFAA-İ HUKUK OSMANİYE CEMİYETİ İZMİR İZMİR ve çevresinin Yunanlılar tarafından işgalini engellemek. TRAKYA PAŞAELİ MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ TRAKYA DA TRAKYANIN Yunanlılar tarafından işgalini engellemek. TRABZON MUHAFAZA-İ HUKUK CEMİYETİ İSTANBUL’DA KARADENİZ de yaşayan RUM VE ERMENİLERİN engellemek . MİLLİ KONGRE CEMİYETİ Türklere yapılan haksızlıkları gazete ve kitaplarla dünyaya duyurmak , KİLİKYALILAR CEMİYETİ Adana ve çevresinin işgalini engellemek MİLLİ CEMİYETLER(YARARLI )

Mİllİ cemİyetler ne zaman bİrleştİrİldİ? Sivas kongresinde alınan bir kararla Milli cemiyetler(yararlı cemiyetler) ‘’ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ ‘’adı altında birleştirildi. Yorum: Mustafa Kemal’in Dağınık haldeki milli kuvvetleri bir araya getirerek birleştirme ve bütünleştirme gücüne sahip bir lider olduğunu gösterir.

ATATÜRK’ÜN MİLLİ MÜCADELE YOLCULUĞU İSTANBUL-1 SAMSUN-2 ERZURUM-4 AMASYA-3 SİVAS-5

HAVZA GENELGESİ-25 MAYIS 1919 İzmir’in işgali mitinglerle protesto edilecek. Mondros ateşkes emirlerine uyumayacak ordu terhis edilmeyecek Müdafaai hukuk cemiyetleri kurulacak.

AMASYA GENELGESİ 22 HAZİRAN 1919 Vatanın ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. İstanbul hükümeti üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir.bu durum milletimizi yok olmuş gibi göstermektedir. Milletin bağımsızlığını milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Milletin sesini duyurmak için milli bir heyetin kurulması zorunludur.

Sivas’ta milli bir kongre toplanması kararlaştırıldı Kongreye bütün illerden milletin güveni kazanmış 3 temsilci katılmasına karar verildi. Kongrenin toplanması sır olarak tutulacak . Not:Kurtuluş savaşının amacı yöntemi ve gerekçesi Amasya genelgesinde belirtilmiştir.

ERZURUM KONGRESİ-23 TEM,7 AĞSTS 1919 Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz Her türlü yabancı işgaline karşı mille topyekün kendisini savunacak. İstanbul hükümeti vatanı koruyamaz ise temsili heyeti koruyacak. Kuvayımilliyeyi tek kuvvet tanımak milli iradeyi hakim kılmalıdır. Hristiyan azınlıklara ayrıcalıklar imtiyazlar verilmemelidir.

Manda ve himaye kabul edilemez. Millet meclisi derhal toplanmalı. Not:Erzurum kongresi toplanış amacı bakımından bölgesel bir kongredir fakat alınan kararlan tüm yurdu ilgilendirdiği için ‘’ULUSAL’’ bir kongredir.

Sivas kongresi(4-11 eylül 1919) Her yönüyle ulusal bir kongredir. Milli egemenlik her şeyin üzerindedir. Misak-ı millinin esasları ilk defa belirlendi. Temsili heyet başkanı Mustafa Kemal oldu. Manda ve himaye kesin olarak reddedildi. Milli cemiyetler birleştirildi.(ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ )adını aldı. İrade-i milliye gazetesi çıkartıldı .halkı bilgilendirmek için.