SENIORS - MRI. Belçika Federal Devlet 3 Bölgeye ayrılıyor - Flaman Bölgesi (çoğunluğun flamanca konuştuğu) - Valon Bölgesi (çoğunluğun fransızca konuştuğu)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Advertisements

İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
5. EGE İNSAN YÖNETİMİ ZİRVESİ BİR TAŞLA 3 KUŞ : ÇALIŞAN MUTLULUĞU, SADAKATİ VE İŞYERİ VERİMLİLİĞİ MAYIS 2007.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D.
VERGİ VE PRİM İADE SİSTEMİ
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Kantin işleri ile ilgili öneriler
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetim Birlikleri ve hizmetlerin verilmesi.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
TÜRKİYE’DE MÜSADERE SİSTEMİ 23 MAYIS 2012
T.C. ÇAMLIHEMŞİN KAYMAKAMLIĞI İLÇE ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ İLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN YILI ÇALIŞMALARI Mustafa UZUN İlçe Özel İdare Müdürü V.
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI
Hazırlayan ve Sunan Ela Nur ÖZKAR TÜRKİYE’DE BULUNDUĞU YER ( ANKARA )
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ
Yaşar KOCAOĞLU Demografik Dönüşüm ve Yaşlanma
RUHSAT DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Bu Slayt Bodrum esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASALARI
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
YABANCI DİLLER TOPLULUĞU
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
Tanıtım webinarı: Tanıtım eğitimi anket sonuçları 11 Mart 2015.
İLKÖĞRETİM TAŞINILAN MERKEZ OKUL SAYISI TAŞINILAN OKUL /YERLEŞİM BİRİMİ SAYISI ÖĞRENCİ SAYISI TAŞINILAN MERKEZ OKUL SAYISI.
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
HİZMET İHYASI
Alzheimer Afiş. Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı Yaşlı Sağlığı Farkındalık Çalışması.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL YARDIMLAR.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK DAR ALANLI DANIŞMA KURUMLARI. Almanya'da devlet destekli yardım kurumları bünyesinde yabancılar için, belediyeler bünyesinde ise, herkes.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
YAŞLILAR İLE EL ELE PROJESİ VERİ ANALİZLERİ Proje Sorumlusu: Yahya KARACA- Murat OTURAKLI Proje Yürütücüleri: Neslihan TÜRKÇÜER-Gamze ÖZBEDEN.
KATILIM PAYI ÖDEMELERİ
TRANSİT REJİMİ.
Kamu Hastaneleri Birliği
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kenan Altaş Yasama Uzmanı.
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ KAZALARINI ÖNLEME TEDBİRLERİ
1900 ‘LÜ YILLARDA 5000 ALMAN’IN ÇALIŞTIĞI KÖY-BELEMEDİK TARİHİ 1888 yılında II. Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle.
İŞYERLERİNİN KORUNMASI İÇİN STRATEJİLER Mato Lalić.
K ADıN VE Ç ALıŞMA. K ADıNıN STATÜSÜ Ücretli Evde çalışan Görünmez emek Ücretsiz aile işçisi İşveren.
KONTEYNER KENT/MEVLANA EVLERİ KURULUM VE YÖNETİMİ TECRÜBE PAYLAŞIMI.
MİSYONUMUZ İNSANİ VE TOPLUMSAL DEĞERLERİ ÖZÜMSEMİŞ, ÖZ GÜVENİ YÜKSEK, SORUMLULUK SAHİBİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILAN, DONANIMLI ÖĞRENCİLER.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
Engellilere Yönelik Sunulan Hizmetler
Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
Dersimizin Amacı İş sağlığı ve güvenliğinin temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramalarına yardımcı olmaktır.
Sendikaların İşlevleri
BEŞERİ COĞRAFYA.
Özel Sağlık Sektörünün Sorunları
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ KLASİK EKOL: Max Weber
GENÇLERDE UYUM.
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü Türkiye Belediyeler Birliği Online Uzaktan Eğitim DUYURUSU.
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
FAALİYET RAPORU.
Ali Osman Konakçı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
ALMANYA’DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ -TÜRKİYE’DE İSTİHDAM-
Sunum transkripti:

SENIORS - MRI

Belçika Federal Devlet 3 Bölgeye ayrılıyor - Flaman Bölgesi (çoğunluğun flamanca konuştuğu) - Valon Bölgesi (çoğunluğun fransızca konuştuğu) - Brüksel Bölgesi (her iki dilin de konuşulduğu)

1985  12,2% 2010  17,4%

Belçika’da yaş ortalaması ise 2007  40,6 yaş 2061  45 yaş 60 yaş üzeri  22%  24%  31%

Emeklilik 23 Temmuz 2015 tarihinde emeklilik yaşi 67’ye çıktı  Bunun sebebi yaş ortalamasının yükselmesi ve tabi doğumların azalması  Ekonomik kriz vurunca da Sosyal Güvenlik Sistemi etkilendi, dolayısıyla emeklilik yaşı 67’ye yükseldi. Kuşaklar arası dayanışmayı dengelemek için bu reform gerekli bulundu. * Tabi bu her çalışan için geçerli değil, ağır işçiler daha erken emekli olabileceklerdir.  Devlet memurları 67 yaşından önce emekli olmak istemiyorlar  Çalışma yılı ise 45 yıldır.

Vizyon Yaşlılık çok çabuk gelişen bir süreçtir Yaşlı insan, geleceği hakkında kendi karar verebilmeli Verimli olabilme imkanı tanınmalı Adapte olabilmeli

Ortalama emekli yaşı  Belçika’da 59,3 yaş iken  Almanya’da 61,7  Hollanda’da 62,8  Çalışanların 10% u emekli olmak için 65 yaşı bekliyor.

Uygun imkan sunulması Kanguru yaşam Kanguru yaşam Avustralya’dan yayılan bir yaşam biçimi olduğundan adı “kanguru yaşam” oldu. Yaşlı bir evin giriş katına yerleşir, üst katında ise daha genç bir çift oturur, böylece bu yaşlı insana sahip çıkarlar. Rezidans hizmet Rezidans hizmet Bu rezidanslar daire, tek odalı daire, bir evin bir odası olabilir. Aynı bina içinde ortak kullanıma tahsis edilen eşyalar olduğu gibi, güvenlik ve hizmet servisi sunuluyor. Huzur evleri Huzur evleri Genelde maddi manevi imkanı yetersiz olan kişiler için geçerlidir.

Evinde yaslanmak Evde bakım Evde bakım A. Kalifiye personel eksikliğinden dolayı, devlet evde kalmalarını öneriyor. Tabi gerekli hizmeti vererek B. Bu hizmeti eve gerek sağlık personeli gerek yemek göndererek sağlıyor

Nörodejeneratif hastalıklar Günümüzde Belçika’da nörodejeneratif hasta mevcut. Parkinson Huntington Alzheimer ALS (Amyotrofik Literal Skleroz) Belçika’da yaygın olan ise Alzheimer olup yaklaşık kişiyi kapsıyor, bunların %15 85 yaş üzeri

Turizm Devletin 6. reformunda bölgelere ayrıldı Tren, toplu taşıma düşük ücretli Bazı müzeler düşük ücretli bazıları ücretsiz Bu arada, gelir seviyesi çok düşük olanlar için ise ücretsiz (hatta yanında refakat eden kişiye de ücretsiz) Sosyal lojmanlar onlara adapte ve gelir seviyesine göre kira öderler (bunun reformla ilgisi yok, belediyeler bölgelerle işbirliği sonucunda karar verirler)

Belediye Her belediyenin nüfusuna göre belediye başkan yardımcıları vardır. Bu belediye başkan yardımcılarından birinin görevi ise 3. yaş baharı grubunu üstlenir Belediye’de çeşitli faaliyetler düzenler (geziler, BBQ, senior kulübü, eğlenceli partiler…) ve benzeri etkinlikler.

Ötenazi hakkı 28 Mayıs 2002 tarihinde yürürlüğe girdi  Buna ancak kişi kendi karar verir, 5 yıl geçerli olan bir form doldurur ve 2 de şahit ile imzalar. Bu belge 5 yılda bir yenilenir.

Belma TEK