Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
School of something FACULTY OF OTHER School of Politics & Int. St. FACULTY OF EDUCATION, SOCIAL SCIENCES AND LAW Türkiye’de Sağlık Sisteminin Dönüşümü:
Advertisements

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
Sağlığın finansmanında yeni bir aşama:
SAĞLIK EKONOMİSİ.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
GLOBAL FİNANSAL KRİZİN TÜRK KAMU MALİYESİNE YANSIMALARI
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN FİNANSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ
Finansal Planlama Birimi Sorumlusu HOŞGELDİNİZ
KAMU KESİMİNİN TASNİFİ
Prof. Dr. YUNUS SÖYLET İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
SOSYAL GÜVENLİK. Sosyal Güvenlik Sistemine Bütçeden Yapılan Transferler ve Sosyal Güvenlik Açığı (Cari Fiyatlarla, Milyar TL)
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Kamusal Mal ve Hizmet Nedir?
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
olarak tanımlanmıştır.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
Hastane İşletmeciliği Uzmanı
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ & ÖSS Kasım SASDER Dr. Halit Başkaya.
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
OKUL AİLE BİRLİĞİ İŞLEMLERİ TEFBİS
1 GENÇLER VE SAĞLIK Üniversite Sağlık Merkezleri 2. Sempozyumu.
BÜYÜME DİNAMİKLERİ Fulya GÜZEL Kaynak: TÜİK GSYH Büyüme Oranları (%, Çeyrekler İtibarıyla)
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
DÖNER SERMAYELİ İŞLETMELER KONSOLİDE ANALİZ RAPORU
Döner Sermaye Bütçe ve Muhasebe İşlemleri Daire Başkanlığı
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
KAMU MALİYESİ.
TKHK - FİNANSAL PLANLAMA
FİNANSAL ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI tarihli ve sayılı Makam Oluru ile Genel Sekreterlikler bünyesinde «Fatura İnceleme.
NAKİT YÖNETİMİ M. GÖKHAN GÖKTEPE BURSA KHB / UZMAN.
Kasım TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU MALİ HİZMETLER KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI FİNANSAL ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI.
GENEL BÜTÇENİN HAZIRLAMA SÜRECİ Emine ŞAHİN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Mali Hizmetler Uzmanı.
+. + Tarihçe Türkiye finans sektörünün iki güçlü ve köklü kurumu olan Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ve Koçbank A.Ş.'nin güçlerini, tecrübelerini ve kaynaklarını.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE EK ÖDEME Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi 26 Şubat 2016.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
Op.Dr. Hicabi GÖKDERELİ Tümsad Genel Başkanı. Sayılarla tıp merkezleri Faal tıp merkezi : Cerrahi tıp merkezi(%36) : Dahili tıp merkezi(%64)
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
7020 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürüğü 22/2/2017 İŞKUR «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ.
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
AÇIK OTURUM: SGK UYGULAMALARI
Japonya Sağlık Sistemi
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Üniversite Hastanelerinde Global Bütçe ve Etkileri Üniversite Hastaneleri Birliği XIX. Toplantısı Erciyes Üniversitesi, Kayseri 16 Ekim 2017 Prof. Dr.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Tıp Fakültelerinde ve Üniversite Hastanelerinde Durum Değerlendirmesi
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE GERİ ÖDEME
TÜRKİYE'DE HASTANELERE ÖDEME YÖNTEMLERİ “TİG” ÇALIŞMALARINDA GELİŞMELER, GERİ ÖDEMEDE KULLANIMI VE SAĞLIK BAKANLIĞININ YAKLAŞIMI Dr. Mehmet Demir Sağlık.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Bireysel Emeklilik Sistemi
Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
Bütçenin Uygulanması.
HARRAN ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI PRATİK BİLGİLER
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
TÜRKİYE’DE SAĞLIK POLİTİKALARI Uz. Dr. A. Emel Önal İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
Sunum transkripti:

Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi Ali GAZİ Uzman, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı Döner Sermaye Bütçe ve Muhasebe İşlemleri Daire Başkanı

Sunum Planı Türkiye Sağlık Sistemi’nde Finansa Genel Bakış Sağlığın Finansmanı Sosyal Güvenlik Kurumu

Türkiye Sağlık Finans Sistemi’ne Genel Bakış Sağlık Harcamalarının GSYH İçerisindeki Payı

Türkiye Sağlık Finans Sistemi’ne Genel Bakış Kişi Başı Sağlık Harcamaları (TL)

Türkiye Sağlık Finans Sistemi’ne Genel Bakış Sağlık Harcamalarının Finansman Kaynağına Göre Dağılımı

Dünyadaki Sağlık Hizmetleri Finans Modelleri

Türkiye Sağlık Finans Sistemi’ne Genel Bakış Türkiye’de sağlık hizmetlerinin finansmanı Kamu gelirleri yani vergiler, Zorunlu sigorta primleri, Kişilerin satın aldıkları hizmete karşılık yapmış oldukları direkt ödemelerden sağlanmaktadır.

Türkiye Sağlık Finans Sistemi’ne Genel Bakış Türkiye Sağlık Finans Sistemi Paydaşları Hizmet Alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK-2006) Bağ-Kur (1971) SSK(1964) Emekli Sandığı (1950) Yeşil Kart(1992) Trafik Sigortalıları (2011) Özel Sigortalar Cepten Ödeme Diğer Hizmet Alıcıları Hizmet Veren Sağlık Bakanlığı Sağlık Müdürlükleri Halk Sağlığı Müdürlükleri Türkiye Kamu Hastaneleri Özel Sağlık Tesisleri Üniversite Hastaneleri Diğer Hizmet Sağlayıcıları

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK-2006) Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile Türkiye Sağlık Finans Sistemi’ne Genel Bakış Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK-2006) Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile bu tebliğde yapılan düzenlemeler SGK’nın hangi hizmetleri hangi kurallarla ödeyeceğini belirlemektedir.

a. Sabit Bütçe (Götürü Bedel) Türkiye Sağlık Finans Sistemi’ne Genel Bakış Finans Sistemin Hizmet Sunucularına Yaptığı Ödeme Yöntemleri a. Sabit Bütçe (Götürü Bedel) b. Fatura Bedelinin Ödenmesi c. Gün Başına Ödeme d. Vaka Başına veya Teşhise Göre Ödeme e. Kişi Başına Ödeme

Türkiye Sağlık Sistemi: Sağlığın Finansmanı SGK-Sağlık Bakanlığı Uygulaması SABİT BÜTÇE =GLOBAL BÜTÇE = GÖTÜRÜ BEDEL HİZMET ALIMI Sağlık ekonomisi terminolojisi "global bütçeleme", 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ise götürü bedel üzerinden hizmet alımı 

Türkiye Sağlık Sistemi: Sağlığın Finansmanı SGK-Sağlık Bakanlığı Uygulaması SABİT BÜTÇE= GLOBAL BÜTÇE = GÖTÜRÜ BEDEL HİZMET ALIMI Global bütçe; Bir mali yılda sağlık hizmetleri sunumu için bir harcama sınırını ve hedefini ifade eder. Amaç; Belli bir sağlık hizmeti için veya sağlık kurumu için harcanan toplam bedele sınırlandırma getirerek sağlık harcamalarını kontrol etmektir.

Türkiye Sağlık Sistemi: Sağlığın Finansmanı SGK-Sağlık Bakanlığı Uygulaması Sağlık Bakanlığı Geri Ödeme Sistemi Sabit Bütçe /Götürü Bedel GLOBAL BÜTÇE SÜRECİNDE TARAFLAR ANA TARAFLAR MALİYE BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SAĞLIK BAKANLIĞI KATKI SAĞLAYANLAR KALKINMA BAKANLIĞI HAZİNE MUSTAŞARLIĞI

Türkiye Sağlık Sistemi: Sağlığın Finansmanı SGK- Sağlık Bakanlığı Uygulaması 2015 Yılı Global Bütçesi ve Ödeme Takvimi Madde 4- 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerince Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları bünyesinde yer alan sağlık kurum ve kuruluşlarından 2015 yılında alınacak tedavi hizmetleri karşılığı olarak bu kurum ve kuruluşlara 22 Milyar 936 Milyon TL ödenecektir. 2015 yılı Global Bütçe tutarının 22 Milyar 762 Milyon TL'si Sosyal Güvenlik Kurumunca, 174 Milyon TL'si ise Merkezi Yönetim Bütçesinden ekli ödeme planı doğrultusunda karşılanacaktır.

Eşitlik değil hakkaniyet Türkiye Sağlık Finansmanın Politikası Eşitlik değil hakkaniyet Ücretsiz değil yurttaşları finansal riskten koruyan ve finansal olarak sürdürülebilir bir sistem Finansman ve sunumun tek elde toplandığı entegre model değil finansman ve sunumun kesin olarak birbirinden ayrıldığı iç piyasa modeli Kamu tarafından sunulan ve örgütlenen değil özel sektörü de entegre eden kamusal hizmet anlayışı

Sigorta bazlı finansman modelinin güçlendirilmesi Türkiye Sağlık Finansmanın Geleceği Sigorta bazlı finansman modelinin güçlendirilmesi Kamu sigortasında temel teminat paketinin tanımlanması yolu ile özel sağlık sigortacılık ile risk paylaşımı modelinin önünün açılması

Türkiye Sağlık Finansmanın Geleceği Kamu-özel ortaklığı modeli ile kampüs hastaneler ve şehir hastanelerinin kurulmaya başlanması Kamu hastanelerinde özel sektör yönetim modellerinin uygulamaya geçirilmesi (örn. performans bazlı ödeme)

Kamu hastanelerinin performanslarının arttırılması Türkiye Sağlık Finansmanın Geleceği Kamu hastanelerinin performanslarının arttırılması Toplam sağlık harcamaları içerisinde kamu harcamalarının payının arttırılması

Kamu hastanelerinin performanslarının arttırılması Verimlilik Karne Değerlendirmesi Yönergesi Verimlilik Ölçüm Alanları Sağlık Hizmetleri Yönetimi Mali Hizmetler Yönetimi İdari Hizmetler Yönetimi Yerinde Değerlendirme 2000 1000 1000 1000

KARNEYE OLAN ETKİ Kamu hastanelerinin performanslarının arttırılması 42 gösterge 2 gösterge 10 gösterge 10 gösterge

Hesaplama ile Karne Grupları Kamu hastanelerinin performanslarının arttırılması Hesaplama ile Karne Grupları A Grubu 850 ≤ karne puanı ≤ 1.000 B Grubu 700 ≤ karne puanı < 850 C Grubu 550 ≤ karne puanı < 700 D Grubu 400≤ karne puanı < 550 E Grubu karne puanı < 400

MALİ HİZMETLER YÖNETİMİ Kamu hastanelerinin performanslarının arttırılması MALİ HİZMETLER YÖNETİMİ MALİ KRİTER GÖSTERGELERİ Gösterge Puanı KABUL EDİLEBİLİR DEGER MHY-01 Toplam tahakkuk geliri/toplam gider 175 HASTANELER İÇİN = 1,05 ADSM’LER İÇİN = 1,2 MHY-02 Net borç/net hizmet tahakkuk tutarı 125 1,5 ve altı MHY-03 Gelir bütçesi gerçekleşme oranı %100 MHY-04 Gider bütçesi gerçekleşme oranı 100 ADSM için % 80, diğer sağlık tesisleri % 95’ dir. MHY-05 Borçluluk süresi 150 gün ve altı MHY-06 Tahakkukların muhasebeleştirme süresi 10 iş günü MHY-07 Mevcut stok tutarı/aylık ortalama tüketim tutarı 60 gün MHY-08 TDMS ve MKYS Uyumu 50 MHY-09 Global Bütçe Dışı diğer tahsilat/Global Bütçe Dışı diğer tahakkuk Sağlık tesisinin bulunduğu rolün ortalaması MHY-10 Finansal Sürdürülebilirlik

Bir cenk bir vatan kurtarır… Bir mıh bir nal kurtarır; Bir nal bir at kurtarır; Bir at bir er kurtarır; Bir er bir birlik kurtarır; Bir birlik bir ordu kurtarır; Bir ordu bir cenk kurtarır; Bir cenk bir vatan kurtarır…

E-mail: ali.gazi@saglik.gov.tr Tel: 705 21 09 İletişim için: E-mail: ali.gazi@saglik.gov.tr Tel: 705 21 09 Teşekkürler.