Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÖNETİM VE ORGANİZASYON
Advertisements

Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
PROGRAM – PROJE YÖNETİMİ YÖNETİŞİM
Projenin Yürütülmesi ve KAPANIŞ
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Proje Dosyanızda Yer Alacak Belgeler
PROJE KAVRAMI Artık iş sonuçlarımızın başarısı, yürüttüğümüz projelerin başarısı ile gerçekleşiyor… y.
SÜREÇ YÖNETİMİ İLE HIZLI BÜYÜMEYİ YÖNETMEK
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
PROJE YÖNETİMİ FARUK ÇUBUKÇU 8/10/2004.
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
PROJE NEDİR? Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde;
BİRİNCİ BÖLÜM: TEZE BAŞLARKEN
Nitel Araştırma Teknikleri
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
Proje Yönetimi Temel Kavramlar
Neden Proje Yönetimi - PROBLEMLERİN KARMAŞIKLIĞI - TEK BİR KİŞİNİN ÇÖZÜME ULAŞMA GÜÇLÜĞÜ - DİSİPLİNLER ARASI İLİŞKİLERİN SAĞLANMASI - MADDE VE İNSAN KAYNAKLARININ.
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Stratejik Yönetim.
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
SAĞLIKTA PERFORMANS YÖNETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI Haziran 2007 Ankara Dr. Mehmet DEMİR.
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
TEKRAR DERSİ Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY.
Süreç Yönetimi.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Araştırma Yöntemleri 3- Bilimsel araştırmanın amacı
Müşterilere Karar Vermelerinde Yardımcı Olmada Pazarlama Araştırması Kullanma Bu bölüme araştırma sürecini ele alarak başlanmaktadır. Daha sonra.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA VERİ
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
İZLEME ve DEĞERLENDİRME
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
Nitel Araştırma Sonuçlarının Raporlaştırılması
PERSONEL GELİŞTİRME YAKLAŞIMLARI.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
PROJE YÖNETİMİ. Şirket veya kurumların stratejik veya operasyonel hedeflerini gerçekleştirmek üzere tasarlayıp yürüttükleri faaliyetler bütünüdür. Proje.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Öğretim Tasarımı Problem Analizi ve İhtiyaç Değerlendirme.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
Proje Oluşturma ve Yönetimi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 1
2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Araştırma Sürecinin Aşamaları
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 4
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
PROJE YÖNETİMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 6.DERS
Nitel Araştırmalar I.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Sunum transkripti:

Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi

Bilimsel Araştırmaya Genel Bakış Doğal ve sosyal bilimlerde doğruyu bulmanın yolu araştırma yapmaktır. Özellikle toplumlarda, sosyal bilimler çerçevesinde araştırma önemli bir eylemdir

Demir Paranın İki Yüzü: Araştırma Modelleri Nicel Araştırma Modeli Nicel Araştırma Modeli, geleneksel, olgusal, deneysel paradigmaları temel almaktadır. Sayılara bağlı verilerle, tümdengelim yol ile nesnel gerçeklik aranmaktadır. Çizgisel araştırma modeli ile, hipotez test edilmektedir. Ölçüm önemli anahtar kelime olup, ölçüm araçları olarak deney, anket, resmi istatistikler, yapılandırılmış gözlem, içerik analizi araştırma yaklaşımının oluşumuna katkı sağlamaktadır. Nitel Araştırma Modeli Nitel araştırma modeli ise anlamların öznelliğe dayanmasını temel almaktadır. Durum çalışmasının ön planda olduğu bu araştırma modelinde tümevarım ile hipotezi genelleme söz konusudur. Sonuçlardan çok tanımlama ve betimlemeye dayanan bu model, araştırmacı konuya yakın ve ilgilidir. Araştırmada araştırmacının sesi hissedilir ve araştımada ortam, katılım, gözlem, durum çalışması, mülakat, döküman, grup mülakatı, günlük veri toplama aracı olarak kullanılır. Araştırmacının konuya ilişkin öznelliği, veri toplama aracı ve analizinde etki göstermesinden ötürü sıkıntı yaratabilmektedir.

Araştırmanın Aşamaları: 1-Araştırmanın Konusu  2-Araştırmanın Amacı ve Önemi 3-Araştırmanın Planlanması 4-Problem Cümlesi  5-Kaynak Taraması (Anahtar kelimeler, veri toplama yöntem ve teknikleri: Veri türleri/kaynakça (ilgili kurumlar, kütüphaneler, ilgili kişiler, internet) Verileri toplama/sınıflandırma) 6-Varsayımlar  7-Tanımlar ve Sınırlılıklar (Araştırmanın içeriği, Başlıklar/alt başlıklar) 8-Yazım/sunum (rapor yazma teknikleri) Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru- cevap/210126-bilimsel-arastirma-basamaklari- nelerdir.html#ixzz3Up0OdPeV

“Proje, benzersiz özgün bir ürün, hizmet veya sonuç üretmek amacıyla yürütülen geçici faaliyetler bütünü bir girişimdir.” “Proje; tanımlanmış süre ve bütçe içinde, istenen özelliklere göre tamamlanması gereken, bir hedefi ya da amacı olan özgün, karmaşık, birbiriyle bağlantılı faaliyetlerin bir bütünüdür”.

Yeni durumlara adapte olmak Güçlüklerin üstesinden gelmede değişiklik yapmak Ayakta durma ve sürdürülebilir olmakta Projeler hem kişisel hem de kurumsal gelişim için araçtır.

Önemli olan projelerin nasıl gerçekleştirilip, yönetildiğidir.

Projenin Nitelikleri Her projenin sonucunda, benzersiz bir ürün, hizmet ya da sonuç ortaya çıkar. Projeler geçici bir süre içinde gerçekleştirildikleri için, her projenin bir başlangıç ve bitişi vardır. Projelerin tanımlanmış bir bütçeleri ve hedefleri bulunur. Projeleri oluşturan faaliyetler tıpatıp aynı değildir.

Proje faaliyetler bütünüdür. Kısa süreli denemeler ve aynı tekrarlanan faaliyetler proje olarak düşünülmez. Peki, proje ne olarak düşünülmektedir? -hizmet ve ürün için süreli ve belli bir bütçe dahilinde yapılan çalışma-faaliyetler bütünü

Proje Yönetimi, projenin hedeflerine ulaşması için gerekli ihtiyaçları karşılamak üzere ilgili tüm bilgi, beceri, araç ve tekniklerin proje faaliyetlerine uygulanmasıdır.

PROJE YÖNETİMİNDE GÖZÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN PARAMETRELER Projelerin yazımı ve yürütülmesi sırasında gözönünde bulundurulması gereken projeye ilişkin parametreler; Kapsam-projede neyin yapılıp yapılmayacağını Kalite-süreç ve sonucunda Zaman-proje başlangıç ve bitiş tarihleri Kaynaklar-personel, ekipman, fiziksel mekanlar Maliyet- ne kadarlık harcama Risk-yaşanabilecek zorluklar

Proje Yönetiminde Sorulması Gereken Kritik Sorular Amaç, Beklentiler, Kapsamı ve Boyutlar, Çıktılar, Karşılaşılabilecek engeller, Varsayımlar Neden Neden,kazançlar, artabilecek şeçenekler, elde edilecek maliyet ve zaman, harcamalar Proje Yönetiminde Sorulması Gereken Kritik Sorular

Kim Kimler, paydaşlar, yönetici, proje ekibi, destekleyen kurum ve kuruluşlar, organizasyon şeması Nasıl ve Ne zaman Faaliyet ve süreçler nasıl ve ne zaman, Hangi faaliyetler,İş takvimi, gelişmeler proje kontrolü, çıktıların kalitesi

Proje Yaşam Çevrimi Başlanğıç/Tanımlama -Toplantılar -Projenin ne kadar süreceği, nasıl yapılacağı, kimlerin görev alacağı Planlama -Hedefler için yol haritası Uygulama Kapanış Başarılı proje, zamanında, ayrılan bütçe içinde hedeflenen çıktıların elde edildiği projedir.

Fark yaratıldığı sürece kurum ve kişiler var olmaktadır Fark yaratıldığı sürece kurum ve kişiler var olmaktadır. Bu nedenle fark yaratan projeler üretme zamanıdır.

Projelerde Başarı İçin -Doğru Hedef -Dedike Ekip -Hedef Odaklı Plan

Fark Yaratırken Projeden Sorumlu -Talebi anlayıp sorgular -Hedefin doğru belirlenmesini sağlar -Ekibi kurar, tanır -Hedefe yönelik plan yapar -Riskleri engeller -Ekibin işini sahiplenmesini sağlar -Sahada koordinasyon sağlar -Tüm paydaşlarla iletişim kurar -Ekibin motivasyonunu artırır Liderlik özelliklerini geliştirmek için çalışır...

Proje Yönetimini Uygulayınca -Kişilerin eksiklikleri, yetersizlikleri -Yöneticilerin eksiklikleri, yetersizlikleri -Kurumun eksiklikleri, yetersizlikleri -Projenin verimsizliği, hedeften sapması ortaya çıkar.