KOYUNLARDAN GELİRİMİZİ NASIL ARTIRIRIZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
Advertisements

T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
KOYUNLARDA BESLEME Lütfi Özcan Osman Torun Çukurova Üniversitesi
Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel
KÜÇÜK BAŞ HAYVAN BESLEME
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
KOYUNLARDA ÜREME VE DÖL VERİMİ
KUZU HASTALIKLARI 1-Hipotermi-Hipoglisemi
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
CLOSTRİDİYAL HASTALIKLAR
TARIM İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Hayvancılık Faliyetleri)
HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ
KOYUNCULUKTA TAKVİM DOÇ.DR.ORHAN ÖZBEY VETERİNER FAKÜLTESİ.
ELMA.
Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Şubesi Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Hizmetleri.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 17 Temmuz 2014.
KOYUNCULUKTA DAMIZLIK SEÇİMİ Lütfi Özcan Osman Torun
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
HAYVANLAR ALEMİ TAVŞAN KUZU KEDİ KAPLUNBAĞA CİVCİV KÖPEK.
Mevsim Şeridi
HAYVANLAR.
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
HAYVANLAR ALEMİ.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
Sığırcılıkta Irk Islahı
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 23 Ocak AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ VARLIĞI CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Mayıs AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN Aralık Araştırması CANLI HAYVAN Aralık Araştırması.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 11 Aralık 2014.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Sütçü Sığırlar için Kompost Ahır
Koyunculuk İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Halk Elinde Keçi IslahI
Kuzu ve toklu besİsİ.
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
MALİYETLER Doç. Dr. Ahmet UĞUR.
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
Lkbahar veya ilkyaz, do ğ a döngüsünde kı ş ile yaz arasındaki mevsimdir. Kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasıdır. İ lkbaharda a ğ açlar çiçek açar,
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
B) Püskürtme Hacmi Bir dekardaki yada birim alandaki tek veya çok yıllık bitkiyi ilaçlayabilmek için gerekli su miktarıdır. Püskürtme Hacmi tarla bitkileri.
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
ELMA.
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Irkların Sınıflandırılması
KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE
Sığır Besiciliği.
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Damızlıkların Bakımı.
DÖL VERİMİ Koyunlarda ve keçilerde döl verimiyle ilgili temel özellikler Döl veriminin yetiştiricilikteki önemi Döl veriminin ıslah çalışmalarında önemi.
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
PUBERTAS ve SİKLİK AKTİVİTENİN BAŞLAMASI-1
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
KUZU BESLEME.
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
ATLAR İÇİN AŞILAMA TAKVİMİ
Sığırların Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Kullanılan
CUMHURİYET İLKOKULU HAZIRLAYAN : DENİZ SILA GÜN DERS : HAYAT BİLGİSİ
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
ROMANOV KOYUNU
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
Mikroskobik canlılar Zararlı Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

KOYUNLARDAN GELİRİMİZİ NASIL ARTIRIRIZ KOYUNCULUK ? KOYUNLARDAN GELİRİMİZİ NASIL ARTIRIRIZ

Koyunlarda verimliliği ve geliri artırmanın iki ana yolu vardır. Birincisi; modern üretim tekniklerini uygulamaktır. İkincisi ise, koyun yetiştiricilerinin örgütlenmesidir.

MODERN ÜRETİM TEKNİKLERİ 1. Koyunların Beslenmesini Daha İyi Duruma Getirerek Kuzu ve Süt Verimini Artırabiliriz Bu amaçla farklı dönemlerde ek yemle yapılır. Ek yemlemenin yapıldığı dönemler aşağıda anlatılmaktadır. Koç Katım Zamanında Ek Yemleme Koç katımından iki hafta önce başlanır. Koç katımında da devam edilir. Bir miktar elden yemleme ile; Kuzu verimi, ikizlik artar Kısır koyun azalır Koç katım zamanı kısalır. Böylece, kuzulama kısa zamanda gerçekleşir. Gebeliğin Son Döneminde Ek Yemleme Gebeliğin son 1.5 ayı içinde yapılan yemleme ile; Kuzular iri doğar Meme daha sütlü olur Ana koyun güçlü kalır

Kuzulamadan Sonraki İlk Aylar İçinde Ek Yemleme Kuzulamadan sonraki ilk aylarda elden yemleme ile; Koyunlar daha fazla süt verirler Sütlü anaları emen kuzular daha hızlı gelişir Koyunlar daha uzun süre sağılır

2. Uygun Kuzu Büyütme ve Besi Yöntemi İle Daha İri Kuzu Elde Etme Daha iri kuzu elde etmek için Batı Anadolu'da en uygun kuzu büyütme ve besi yöntemi şu olabilir; a. Kuzular, 3-4 haftalık olunca karma yeme başlatılır. Bunun için kuzular analarından ayrılarak özel bir bölmeye alınır. Yarım gün (gece ya da gündüz) burada kalırlar. Günün diğer yarısında analarını emerler. b. Kuzular, 6 haftalık olunca analarından ayrılır. Tabanı kuru, hava akımı olmayan bölmede yiyebildikleri kadar karma yemle beslenir. Sınırlama yapılmaz. Kuzular, bu beslemede 40-60 gün süreyle işletme için uygun ağırlığa (25-35 kg) erişinceye değin kalırlar. Karma yem, esas olarak kırılmış tahıldan oluşabilir.

3. Yılda Tek Kuzulatma Yerine Bazı İşletmelerde Sekizer Aylık Aralıklarla Doğum Yaptırarak Daha Fazla Kuzu Verimi Elde Edebiliriz

Sekizer aylık kuzulatma şöyle gerçekleşebilir; Her işletme için uygun koç katım dönemleri saptanır. Örneğin Nisan koç katım ayı olarak planlanırsa Eylül'de kuzulama gerçekleşir. Kuzulamadan üç ay sonra koyunlar tekrar koça verilir. Bu Aralık ayına rastlar. Aralık ayında koça gelenler Mayısta kuzular ve bunlar Ağustosta koça verilerek işlem devam eder. Doğumdan sonra 1.5-2 ay süreyle kuzular analarını emerler. Son 3 ayda ise koyunlar, tekrar aşım durumuna getirmek için yemlenir. Ancak, bu yöntemin uygulanması her zaman ekonomik olmayabilir

4. İyi Özelliklere Sahip Koç ve Koyunlar Damızlık Seçilerek Kuzu ve Süt Verimini Artırabiliriz Damızlık Koçların Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Vücut sağlam, gözler canlı ve baş yapısı güçlü olmalı İyi gelişmiş ve aşım isteği yüksek koçlar seçilmeli Koçların hayaları iyi gelişmiş ve eşit büyüklükte olmalı

Canlı ağırlığı yüksek koçlar katımda kullanılmalı Koç olacak erkek kuzular ikiz doğmuş olmalı Koç olacak erkek kuzular sütlü analardan doğmuş olmalı

Damızlık Koyunların Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz? Vücut sağlam, gözler canlı ve baş yapısı güçlü olmalı Meme hacimli ve bezel meme yapısında olmalı (bezel meme sütle dolu iken iri, sağımdan sonra pörsümüş bir hal alır). Meme başları iyi gelişmiş ve yana doğru olmalı. Yavru atan ve arka arkaya kısır kalan koyunlar sürüden ayıklanmalı İkiz doğmuş koyunlar, damızlıkta alı konmalı Günlük süt verimi yüksek koyunlar damızlık olarak seçilmeli  

5. Tahirova, Sönmez ve Menemen Gibi Koyun Tiplerinin Koçlarını Kullanarak Koyunların Kuzu ve Süt Verimini Artırabiliriz 5. Tahirova, Sönmez ve Menemen Gibi Koyun Tiplerinin Koçlarını Kullanarak Koyunların Kuzu ve Süt Verimini Artırabiliriz

Tahirova, Sönmez, Acıpayam ve Türkgeldi koyunu gibi sütçü damızlıklar, Menemen koyunu gibi etçi damızlıklar geliştirilmiştir. Koyun yetiştiricisi, sütü artırmayı amaçlıyorsa; kendi koyunlarından en iyilerini seçmeli ve bunları sütçü tiplerin koçlarıyla çiftleştirmelidir. Elde edecekleri melez (kırma) dişi kuzular, sütçü sürünün temeli olacaktır. Erkek kuzular besi kuzusu olarak değerlendirilebilir, istenirse en iyi gelişeninin damızlık olarak kullanılmasında bir sakınca yoktur. Koyun yetiştiricisi, besi kuzusu elde etmeyi amaçlıyorsa; kendi koyunlarından en iyilerini seçmeli ve bunları etçi tiplerin koçlarıyla çiftleştirilmelidir. Burada iki seçenek vardır; a. Elde edilen dişi ve erkek kuzuların hepsi besiye alınır. Bu işlem, her yıl tekrarlanır. Bu durumda dışarıdan her yıl damızlık etçi koç bulmak zorunluluğu vardır. b. Ya da önce etçi melez (kırma) bir sürü geliştirilir. Bunun için etçi koçlardan doğma melez (kırma) dişi kuzular damızlık olarak elde edilir. Erkek kuzuların da en iyileri saklanır.

6. Sütçü ya da Etçi Melez (Kırma) Koyunların Sağlığını Özenle Korumalıyız

Melez (kırma) koyunlar, yerli koyunlarımıza göre asalaklara ve hastalıklara karşı daha duyarlıdırlar. Bu nedenle; Asalaklardan (kene, bit, kelebek, mide-bağırsak kıl kurtları, bağırsak şeritleri, ağrıma, kanlı ishal gibi) gelecek doğrudan ve dolaylı hastalıklara karşı etki bir ilaçlama yapılmalı, Çelerme, malta humması, şap, mavi dil hastalığı gibi bakteri ve virüs kökenli hastalıklara karşı dönemsel koruyucu aşılar mutlaka yapılmalı Mer'alardan denetimli bir şekilde yararlanmaları için devlet yasal düzenlemeleri hızla tamamlamalıdır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı denetiminde ve üniversite bilgi desteğiyle koyun ıslahı organizasyonları kurulmalıdır.. Yem, ilaç gibi girdileri ucuza sağlayacak ya da üretecek, koyun sütü, kuzu ya da kurbanlıkları değer fiyata pazarlayacak tarımsal amaçlı kooperatifler kurulmalı ya da kurulmuş olanlar bu doğrultuda çalışmalıdır.  

TEŞEKKÜRLER