TÜBİTAK KİMYASAL TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ATIK PİLLERİN BERTARAFI ve GERİ KAZANIM TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Bayram Andak 22 Ekim 2015 Ankara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEHLİKELİ ATIK BEYAN SİSTEMİ (TABS)
Advertisements

1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
1511 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Destek Programı.
İÇİNDEKİLER Önsöz Şirket Profili Çalışma Alanlarımız
Karışımların Ayrılması
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
AMBALAJ VE GERİ DÖNÜŞÜM
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Ali YILMAZ DOĞAL KAYNAKLARIN İŞLETİLMESİ SÜRECİNDE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİNİN.
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ
TÜBİTAK NATIONAL PARTNER OF PLATON+ 28 Ocak 2010 TÜBİTAK, ANKARA.
“Proje Adı” “Müşteri Kurum” “Yürütücü Kuruluşlar”.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
ÇEVKO ‘nun Sorumlulukları ve Belediyelerle Çalışma Sistemi
ARİNKOM TTO SAN – TEZ Destekleri. ARİNKOM TTOSAN-TEZ Programı 27 Şubat 2014 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sanayi Tezleri Projelerinin.
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
Çevre Komisyonu Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı 22 Kasım Abant.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
Ana faaliyet alanı elektrik-elektronik, mekanik sistem tasarımı ve üretimi olan YILDIRIM ELEKTRONİK 1986 yılında Ankara’da kurulmuştur yılından.
Maden Mühendisliğine Giriş
PLASTiK MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
Hedef A.1. : Deprem Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi; Deprem bilgi altyapısının geliştirilmesi, güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması bu altyapıyı.
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
MADENCİLİĞE GİRİŞ.
ÇEVRE BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE ÇAMAŞIRHANE E-KİTAP
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
TÜRKİYE’DE ATIK YÖNETİMİ İLE GERİ DÖNÜŞÜM
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü Kalkınma Bakanlığı Alt Yapı Projesi
GERİ DÖNÜŞÜM.
TÜRKİYE’NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ  2011 öncesi ( BTYK)  (23.BTYK - 27.BTYK)  2014 ve Sonrası (27. BTYK - )
3-fazlı üretim prosesi: Bu üretim sisteminde proses suyu kullanılmaktadır. Proses sonrasında yağ, atıksu (karasu) ve katı kısım (pirina) olmak üzere.
YAKIT HÜCRESİ.
PRONET GÜVENLİK SİSTEMLERİ A. Ş
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
Proje Türü Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması ile Sanayide Rekabetçiliğin Arttırılması Proje İle İlgili Olduğu Faaliyet Alanı 72.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
YAKIT HÜCRESİ.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 6550 Sayılı Kanun Kapsamında
Enerama Çevre Teknolojileri ENERAMA, enerji tasarrufuna sahip çevreci sistemlerin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi üzerine faaliyet gösteren.
YOKSA SİZ ONLARI HALA ÇÖP OLARAK MI GÖRÜYORSUNUZ ?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

TÜBİTAK KİMYASAL TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ ATIK PİLLERİN BERTARAFI ve GERİ KAZANIM TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Bayram Andak 22 Ekim 2015 Ankara

Projenin Künyesi Projenin Adı: Atık Pillerin Bertaraf ve Geri Kazanım Teknolojilerinin Geliştirilmesi Projenin Müşterisi: T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Proje Grubu : TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enst., Koç Üni. Proje Uygulayıcısı: Exitcom Recycling

Projenin Künyesi Projenin Amacı Çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde geri kazanımı, Geri dönüşümü mümkün malzemelerin ekonomiye kazandırılması, Projenin Kapsamı Atık pillerin büyük çoğunluğunu oluşturan ZnC, Alkali ve NiCd pillerinin geri kazanım teknolojilerinin geliştirilmesi ve atık pil geri kazanım pilot tesisinin kurulması,

Projede Yapılan Çalışmalar Fiziksel İşlemler Bölümü Farklı tür, marka, model ve boyuttaki pillerin fiziksel özellikleri (boyut ve ağırlık) ve kimyasal içerikleri belirlenmiştir. Kırma, eleme, manyetik ayırma ve öğütme çalışmaları ile; Demir parçalar, Kağıt-plastik, Çinko parçaları, Karışık pil tozu birbirinden ayrılmıştır.

Projede Yapılan Çalışmalar Kimyasal İşlemler Bölümü Pil tozu yıkama ve filtrasyon çalışmaları Pil tozu çözme çalışmaları Atmosferik asit ve alkali çözme çalışmaları Basınçlı asit ve alkali çözme çalışmaları pH kontrollü seçici asidik çözme çalışmaları Kristalizasyon çalışmaları Elektroliz çalışmaları Çöktürme çalışmaları Solvent ekstraksiyon çalışmaları

Projede Yapılan Çalışmalar Tasarım Çalışmaları Tesis kütle ve enerji denkliklerinin çıkarılması ve P&ID’nin oluşturulması Pilot tesis ekipmanlarının tasarımı ve boyutlandırılması Yerleşim planının oluşturulması Tesis teknik şartnamesinin hazırlanması ve ihaleye çıkılması Tesis alt yapı ve binasının oluşturulması Pilot tesis montajı ve kontrolünün yapılması

Pilot Tesis

Pilot Tesis

Pilot Tesis

Proje Çıktıları Atık pillerin türlerine ve boyutlarına göre ayrılacağı sınıflandırma ünitesi, ZnC, Alkali ve NiCd piller için tüm fiziksel ve kimyasal işlemleri bünyesinde barındıran atık pillerin geri kazanım pilot tesisi, Proje sonuçlarının endüstriyel ölçekte yeni bir tesis için temel oluşturması, Proje sonucunda elde edilen teknolojik kazanım ışığında sanayi için yeni bir iş sahası ve istihdam oluşturulması,

Proje Çıktıları Pilot tesis kurulumunda görev alacak sanayi kuruluşunda bilgi birikiminin artması Proje kapsamında bulunmayan diğer pil çeşitleri ve değerli atıklar için benzer projelerin yapılmasında olumlu katkıları, Pil içerisinde bulunan metallerin geri kazanımı ve yurt içinde değerlendirilmesi ile ekonomiye kazandırılması, Pil toplama sistemi ve geri kazanımı hakkında kamunun bilinçlenmesi,

Teşekkürler…