BURSA KUAFÖRLER ODASI MANİKÜR PEDİKÜR EĞİTİM PROGRAMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
DUYU ORGANLARI.
Besin nedir?.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
YENİ DOĞAN BEBEĞİN ÖZELLİKLERİ
NEW ERA OLIVE & SPA SERILERI.
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
AYAK BAKIMININ TEMEL İLKELERİ
Çocuklara Temizliğin ve Özbakımın Öğretilmesi
HİJYEN VE SAĞLIK.
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
KİŞİSEL HİJYEN.
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız Bölüm 1  Dişimizi Tanıyalım
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Sindirim.
6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ.
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Röfle-meç ve balyaj işlemlerinde araç-gereçlerin kullanımında dikkate dilecek kurallar a-İşlem öncesi -Müşteriye plastik veya su geçirmez önlük giydirmeye(
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
OTOMATİK TIRNAK KESME MAKİNESİ
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
Manikür ve pedikürün önemi
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK İÇİN HİJYEN.
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM
Doç. Dr. Celalettin R. ÇELEBİ
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK
MADDEYİ TANIYALIM.
DUYU ORGANLARI
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZ BAKIM BECERİLERİ VE HASTALIKLARDAN KORUNMA SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Dışarıdan eve gelince, Tuvaleti kullandıktan sonra, Oyundan sonra,
PROJESİ.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ
DERİ VE ALGILAMA İŞLEMİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN)
Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla yakın temasla (kan dışındaki
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ.
Yaralanmalar Bölüm 5.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ. Destek ve hareket sistemi İskelet sistemi KıkırdakKemikEklem Kas sistemi.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM
ADI:ARDA SOYADI:AZCAN NO:1254 SINIF:9-H KONU:SEDEF HASTALIĞI SAĞLIK BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ.
İNSAN VÜCUDU.
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
HOŞGELDİNİZ ÇAPA İLKOKULU
ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR: k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-
DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN) Aydın KEMENT Okul Rehber Öğretmeni.
Sunum transkripti:

BURSA KUAFÖRLER ODASI MANİKÜR PEDİKÜR EĞİTİM PROGRAMI

MANİKÜR PEDİKÜR NEDİR ?

El ve tırnak bakımıdır. Normal süresi 15 gündür. Ancak isteğe bağlı haftada bir de olabilir.

MANİKÜR VE PEDİKÜRÜN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ

Bakımlı olmanın ön şartlarından biri de manikür ve pedikürdür. Günlük hayatımızda bütün vücudumuza olduğu gibi el ve ayak bakımına da önem vermeliyiz.

Eller iletişim esnasında en önemli unsurlardan biridir. Şeytan tırnaklarına dikkat edilmeli,kişinin yaşına, sezona ve moda renklere göre oje uygulanmalıdır. Sürekli kırılan ve ayrılan tırnaklar , besleyici ilaçlar ile güçlendirilmelidir.

Pedikür özellikle yazın büyük önem taşır. Kışın sürekli kapalı ayakkabılar içinde hava almayan ayaklarımızın sağlıklı ve hoş görünmesi için pediküre ihtiyaç vardır.

Batan ayak tırnakları kapalı ayakkabılar içinde kaldıkça büyük problemlere yol açar. Uzman kişiler tarafından tedavi edilmelidir. Manikür ve pedikür aletleri ortak kullanılmamalıdır. Tırnak bakımı temizliğin de openly bir parçasıdır.

TIRNAK YAPISI

TIRNAK PLAĞI: Tırnağın asıl bölümüdür. Kendi tırnağınıza bakarak tırnak plağını görebilirsiniz. Tırnağın yumuşak doku içerisine gömülü olan, tırnak plağının yaklaşık beşte birini kaplayan kısmına, tırnak kökü “radix unguis” denir. Tırnağın dışardan serbest olarak görünen kısmına ise tırnak plağı “corpus unguis” denir. Tırnak plağı, parmak uçları deriden ayrılarak ileri doğru uzayan, beyaz ya da sarımsı sert bir çıkıntıdır, ayrıca alt yüzü yumuşak, dokuya yapışıktır. Tırnak, üst derinin keratinleşmesi ile oluşur, Diğer tür keratinlerden ayırmak için tırnak keratinine “onychin” adı verilir. Tırnağın uzayan serbest kısmına margo liber, deriye gömülü iki yan kenara margo lateralis denir.

Tırnak plağının içerdiği su, tırnağın bükülebilir veya kolay kırılabilir olmasını sağlar. Bükülebilir, esnek bir tırnaktaki normal su oranı yaklaşık %12’ dir. Suyun daha düşük bulunduğu durumlarda tırnak kolay kırılır, çatlar veya pul pul kalkar. Tırnakların içerdiği yağ oranı çok azdır. Asıl mineral element kalsiyumdur, ancak sadece %0,1 oranında bulunur. ve tırnakları sertleştirmede çok az bir etkisi vardır. Tırnak plağında kan damarları ve sinirler bulunmaz.

TIRNAK KÖKÜ

Tırnak plağının beşte birini oluşturur Tırnak plağının beşte birini oluşturur. Tırnak dibinde tırnak katının tabanını oluşturan bazal tabakadan büyür, uzar ve tırnak yatağının üstünden bakınca görülebilen beyaz bir bölgedir. Bu bölgeye lunula, tırnak ayçası ya da yarım ay adı verilir. Tırnak kökünden lunula’ya kadar olan kısmı doğurgan tabakadır ve matrix unguis denir. Bu bölüm sinirler, lenf ve kan damarlarından oluşur ve tırnağın büyümesini sağlar. Epitel hücreleri giderek sertleşir ve tırnak yapısına dönüşür. Tırnağın alt (dermis) tabakasındaki papillalarda bol miktarda Meissner cisimcikleri bulunur. Bu yüzden daha duyarlıdır ve darbelere karşı hassastır.

TIRNAK YATAĞI Tırnak plağının hemen altındaki bölgedir. Tırnak plağı ve tırnak tabanı birbirilerine sıkı bir şekilde yapışık durumdadır.

ÖLÜ DERİ (KÜTİKÜL) Üst derinin corneum tabakasının tırnak katından tırnak plağı üzerine doğru uzantısıdır. Kütikülün (ölü deri) fonksiyonu, su geçirmez bir bölge oluşturarak, bakteri veya diğer mikro-Organizmaların tırnak katından içeri girmesini engeller. Tırnak kenarlarını saran epidermis (üst deri) ölü derinin arkasında bulunur, üst deri corneum tabakasının tırnak plağı üzerine doğru uzantısıdır. Tırnak katının dibinden çıkar. Genellikle ölü derinin bir parçası olduğu düşünülür.

TIRNAK ŞEKİLLERİ

Tırnak Şekilleri: Kare, yuvarlak, oval ve sivri olmak üzere dört ana grupta toplanabilir.

TIRNAK SAĞLIĞI

Sağlıklı tırnaklar hep daha çekicidir. Onlar kişinin, alışkanlıklarını ve sağlığını iyi veya kötü yansıtırlar. Kadınlar erkeklere oranla tırnaklara nasıl bakılacağı hususunda daha fazla bilgilidirler ve tırnakları en uygun şekilde muhafaza etmek için, oldukça fazla zaman harcarlar.

Kozmetik görünümlerinden başka, tırnaklar daha önemli fonksiyonlar da sunarlar. Nesneleri kullanırken, toplarken ve tutarken bize yardımcı olurlar, ayak ve el parmaklarının ince derisini muhafaza ederek desteklerler. En önemlisi tırnaklar bizlerin genel sağlık durumunu en iyi şekilde yansıtırlar.

Tırnaklar el ve ayak parmak uçlarında bulunan deri hücreleri tarafından üretilir. Tırnakların keratinden oluşan bir yapıları vardır.Bu dayanıklı protein, sadece saçta ve deride bulunur. Tırnağın kendisi farklı tabakalardan oluşur. Tırnak Tabakası: El ve ayak parmakları üzerinde tırnağın görünen kısmıdır.

Sık Görülen Tırnak Hastalıkları

Tırnaklar yerleşimlerine bağlı olarak, yıpranmaya daha çok müsaittirler. Tırnak hastalıkları, tüm deri hastalıklarının %10 ‘unu oluşturur. Çoğumuz, ömür boyu en az bir defa parmaklarımızı kapıya sıkıştırmışızdır. Ayak tırnaklarımızda batma ya da dolamaya dayanmak zorunda kalmışızdır. Genellikle küçük tırnak yaralanmaları zamanında iyileşirler. Ancak ciddi yaralanmalar veya hastalıklarda, profesyonel tedavi gerekir. Bazı belirtiler tırnak hastalıklarına işaret edebilir. Tırnak etrafındaki derinin şişmesi ve sızlaması sonucunda tırnaklarda renk ve şekil değişiklikleri görülebilir.

Tırnakta beyaz çizgilenmelerin bulunması, girinti,çıkıntı ve çukurluklar bulunması söz konusu olabilir. Bunlar mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirmelidir.

Beyaz Lekeler: Tırnak üzerindeki beyaz noktalar çok görülür ve nükseder. Bunlar küçük, yarım dairesel noktalardır. Tırnak tabanındaki (matrix)tırnak hücrelerinin üretildiği yerlerde oluşan darbelerden sonra gelişir.Lekeler tırnakla birlikte uzayarak kaybolur.

Bakteriyal Enfeksiyonlar (Dolama): Tırnak çevresinde kırmızılık, şişlik ve ağrı bakteriyal enfeksiyonu gösterir. En genel sebep tırnaktaki travmadır. Suyla ve kimyasal maddelerle temasta tırnak çevresindeki derinin yapısını bozabilir. Halk arasında dolama diye bilinir. Özellikle ellerde görülür.

Siğiller : Siğiller tırnağın herhangi bir bölümünde bulunabilir. Bunlar tırnak tabakasının şeklini değiştirebilir.Siğilin büyümesi sebebiyle tırnak yapısı bozulabilir. Bunlar deri etrafını veya tırnak altını etkileyen virüs enfeksiyonlarıdır. Çok ağrılıdır. Bazen ayak parmağı veya el parmağının kullanımını kısıtlayacak kadar ilerleyebilirler. Tedavisi çok kolaydır. Eğer siğil tırnak katının içine yayılırsa veya tırnak tabakasının kendi içine yerleşirse onu tedavi etmek için cerrahi müdahale gerekir.

Sedef Hastalığı: Sedef hastalığı kırmızı bir leke üzerinde pul pul kepeklerle karakterize bir kronik deri hastalığıdır. Sedefli insanların %10-50'sinde, sedef romatizmasi olanların ise %80'inde tırnak problemleri görülür. Belirtileri: tırnakta yüksük benzeri çöküntüler, dalgalanma, renk değişiklikleri, kıymık şeklinde kanama ve tırnağın soyulmasıdır. Sedefli tırnağın belirtileri el tırnakları üzerinde daha dikkat çekicidir.

Mantar Hastalığı (Tinea Unguim veya Onikomikoz) Mantar enfeksiyonları bütün tırnak hastalıklarının yaklaşık olarak % 50’sini oluşturur.Bu hastalık, tırnakların mantarlar tarafından kaplanmasıdır. Önce tırnak tabanına ve daha sonra tırnağın kendisine yerleşir. Mantar keratin parçalayan bir sindirim sıvısı salgılar ve bununla beslenir. Ayak tırnaklarında, el tırnaklarından daha çok görülür. Bu rahatsızlık, tırnak kökünün tırnak yatağından ayrılmasına sebep olur. Beyaz, yeşil, sarı veya siyah renkte aşırı tırnak büyümeleri görülebilir ve tırnak yatağında da renk kaybı oluşur. Tırnak giderek kalınlaşır ve gaga gibi kalkar. Mantar, bulaşıcı bir hastalıktır, bu yüzden manikür ve pedikür işlemleri yapılmamalıdır. Müşteriye doktora gitmesi önerilmelidir

TIRNAK BATMASI Çok rastlanan ve ağrı veren bir rahatsızlıktır. Tırnak, tırnak duvarının etine doğru uzar ve iltihaplanmaya neden olur. Tırnak batmaya başladığında sertleşme, şişme ve hassaslaşma başlar. Daha sonra enfeksiyon başlar ve çok ağrılı olur. Bu dönemde tırnak yatağı kenarında cerahat görülebilir, zamanla cilt tırnak üzerine büyümeye başlar. Bu durum el tırnaklarına kıyasla, ayak tırnaklarında daha fazla görülür. En çok ayak başparmaklarında görülür.

Tırnak batmasının nedenleri şunlardır: Travma (ayağa uygun olmayan sıkı, sivri ve dar burunlu ayakkabıların sürtünmesi) Kesim hatası (yanlış kesilen tırnak kenarı, tırnak kıvrımına bir diken gibi batar) Tırnak yapısı (doğal yapısının kıvrık ve kalın olması)

Tırnak mantarı hastalığı sonucunda, tırnakların yıpranarak kalınlaşması tırnak batmasına zemin hazırlar. Bu rahatsızlıktan korunmak için tırnak kenarlarını yuvarlak değil köşeli kesilmesi, tırnak uzunluğunu cildi geçecek biçimde tutulması, tırnak kenarlarını koparılmaması, çok sıkı çorap veya ayakkabılardan sakınılması ve ayakların her zaman temiz tutulması gereklidir.

Alışkanlıklar/Tikler: Tırnak yeme özellikle küçük yaştaki çocuklar arasında genel bir problemdir. Alışkanlık yaşın büyümesiyle tipikleşebilir. Yetişkinlerde ve biraz yaşça büyük çocuklarda can sıkıntısındandır. Tırnak yeme sadece tırnakların görünümünü bozmaz.

Enfeksiyonel organizmaları parmaklardan ağıza çok yönlü taşımanın en iyi yoludur. Tırnak yeme alışkanlığı parmakların etrafındaki deriye zarar verebilir. Enfeksiyonun tırnak içine, altına içeri girip yayılmasına yol açabilir. Tırnak cilalarının ve tırnak sıvılarının uygulanmasıyla tedavi mümkündür. Bir dermatolog eğer gerekirse, başka tedaviler de tavsiye edebilir. Tırnak hastalıkları bizim nesneleri tutma becerilerimizi etkileyebilir. Yürüme tarzımızı, dokunma duyumuz vb.

Genel olarak tırnak hastalıkları terapiye çok yavaş cevap verir Genel olarak tırnak hastalıkları terapiye çok yavaş cevap verir. Bunun sebebi tırnakların yavaş büyümesi ve ilaçların yavaş emilimidir. Herhangi tırnak düzensizliğinde müşterinizi dermatoloğa yönlendiriniz. Tırnak değişimleri ve şişmeler ciddi problemin göstergesi olabilir.

Manikür ve Pedikürde Kullanılan Aletler ve Araç Gereçler

TIRNAK PENSİ Tırnak plağının serbest ucunu kesmek için kullanılan alettir.Tırnak pensi keskin ve paslanmaz çelikten yapılmış olmalıdır. Tırnak boyu kısaltılırken törpüleme ve şekil verme işlemleri sırasında tırnağın biraz daha kısalacağı dikkate alınmalıdır.

TÖRPÜLER Kesilen tırnakların eğri ve pürüzlerinin düzeltilmesi ile tırnaklara şekil vermede kullanılan alettir. Törpülerin ebatları ve yüzeyleri çok çeşitlidir, el-ayak bakımı uzmanı yaklaşık 15 cm. uzunluğundaki büyük boy törpüyü kullanır. Kullanım kolaylığı açısından, törpü esnek olmalıdır. Törpü, tırnak ile 45 derecelik bir açıda tutulmalıdır. Kenarlardan ortaya doğru tek bir yönde kullanılmalıdır.

Krong: Tırnak kenarındaki ve tırnak plağına yapışmış ölü deri parçalarını açma,kesme ve itmede kullanılır. Metal, plastik ve ağaç olmak üzere birçok türü bulunmaktadır.

Parlatıcı: Plastik veya kemikten yapılan, sapı hariç diğer bölümleri güderi ile kaplanmış, hafif dışbükey bir alettir. Tırnak üzerindeki çıkıntıları düzeltmek, kan dolaşımını sağlamak ve tırnakları parlatmak için kullanılır. Et makası: Tırnak kenarlarındaki ya da tırnağın dip kısmındaki fazla kütiküllerin kesilmesinde kullanılır. Kesilecek kütiküller tek bir parça halinde ve düzgün bir şekilde kesilmelidir.

Et pensi: Makasla kesilen tırnak kenarlarındaki temizlenmesi gereken etlerin kalan pürüzleri ile parmak kenarlarındaki sertliklerin kesilip düzeltilmesinde kullanılır. Ayrıca batık tırnakların ve nasırların çıkarılmasında da kullanılır.

Araç ve Gereçler Jiletli kesici Pamuk Düz topuk rendesi Aseton Delikli topuk rendesi Ponza taşı Pedikür havlusu Pedikür leğeni Pedikür terliği Parmak ayıracı Pedikür galoşu Pamuk Aseton Yumuşatıcı kremler Manikür havlusu Manikür kabı Manikür galoşu

Dezenfekte ilaçlar: Manikürde mikrop kapmasını önlemek amacı ile kullanılan batikon, zefiran, alkol veya özel hazırlanmış solüsyonlar el sağlığı ve aletlerin temizliği için kullanılır. Steril aleti: Manikür ve pedikürde kullanılan aletlerin temizliğini sağlayan cihazdır.

Pedikür

Pedikür, ayak, ayak parmaklarını ve ayak tırnaklarının güzelleştirmek için yapılır. Temizleme, tırnaklara şekil verme, ölü derinin kesilmesi, batık tırnakların ve nasırların çıkarılması, topuktaki sertlik ve çatlakların giderilmesi, ayağa masaj uygulaması ve oje sürülmesi aşamalarını içerir. Pedikür işlemi sağlık kurallarına uygun ortamda ve koşullarda yapılmalıdır.

Pedikür Yapılmasının Uygun Olmadığı Durumlar Tırnakların çevresindeki deride enfeksiyon Tırnak hastalıkları Morarmış tırnaklar Tırnakları çevreleyen deride kesik ve sıyrıklar Tırnakları çevreleyen deride henüz iyileşmemiş yara izi Pedikür ürünlerine alerji

TIRNAK MANTARI Tırnaktaki mantar yaz aylarında en sık rastlanan sorunlardan biridir. Ayaktaki mantar enfeksiyonları özellikle ayak başparmağında görülür. Genellikle, yetişkinlerde vurma ya da çarpmaya maruz kalmış tırnaklarda rastlanır. Tırnak genellikle asimetrik olarak kalınlaşır, sararır ve kolayca parçalanır. Mantar uçtan başlayıp parmak kıvrımına kadar yayılır. Tırnağın etrafı ölü deri ve parçacıklarla doludur. Değişiklikler genelde simetrik olarak gözlenir. Tırnak kenarında, kızarıklık ve şişme vardır. Tırnak renk değiştirerek kahverengileşir, zamanla katmanlarına ayrılan tırnak yavaş yavaş dökülür. Mantarlı tırnaklar tırnağın batmasına neden olabilir ve ağır bir koku yapar.

AYAK MANTARI Değişik türlerde mantar vardır, bunları her ortamdan alabiliriz. Mantar kaşıntı yapar, deri çatlar, soyulur ve kızarır. Ayrıca su toplayabilir. Nemli deride, özellikle parmak araları ve altlarında bulunur. Ya da ayağın tabanındaki kuru deride oluşabilir. Özellikle yaz aylarında, güneş deriyi kurutup derideki doğal koruyucu yağları yok eder. Giyilen ayakkabının yarattığı sürekli travmayla birlikte ayağı mantarın üremesi için ideal ortam yaratmış olur

NASIR Nasır vücudun korunma mekanizmasıdır. Ayakta sürtünme ya da basıncın olmasından meydana gelir. Vücut deriyi kalınlaştırarak, ayakları koruyacak tampon gibi bir tabaka yapar. Nasırlar ölü deriden oluşur. Bunlar koni biçimindedir, ortada da içe batık bir kısım bulunur. Bu orta kısım bir sinire basınç yaparsa nasır çok acı verir. Nasırlar genellikle ayak parmakları eklemlerinde belirirler. Nasırlar ayağın üstünde olduğu gibi altında da olabilir. Buna da ayakkabı tabanının, ya da astarının düzgün olmaması yol açar. Nasırlar parmak aralarında olursa nemli kalır. Bunlara yumuşak nasır denir.

MANİKÜR ÖN HAZIRLIK & UYGULAMA

için müşterinin elleri dezenfektan jelle dezenfekte edilir. Dışardan getirdiği mikro-organizmaları engellemek için müşterinin elleri dezenfektan jelle dezenfekte edilir. Manikürist de işlem yapmadan önce ellerini aynı şekilde dezenfekte eder. Müşteri servis koltuğuna veya masasına alınır. Müşterinin el ve tırnakları incelenir. Varsa eski ojesi temizlenir. Dezenfekte edilen steril paketlere yerleştirilmiş manikür aletleri müşterinin gözünün önünde açılır.

Hazırlanmış şampuanlı ılık suda parmaklar bekletilerek yumuşatılır. Müşterinin isteği doğrultusunda tırnak yapısı şekline göre tırnak şekillendirilir. Tahta çubuk (krong) ve vazelin yardımıyla tırnak dipleri ve etleri açılır. Hazırlanmış şampuanlı ılık suda parmaklar bekletilerek yumuşatılır. Kağıt havlu ile kurulayıp, krong ile dip etleri açılır. Et makası ile dik ve yarım ay şeklinde et kesilir.

Et pensi ile tırnak kenarındaki etler alınır. Tırnaklar kağıt törpü ile kontrol edilir. Tekrar şampuanlı ılık suya sokularak kurulanır. Dezenfekte edilip el losyonu ile masaj yapılır.(Oje sürümünü engellememesi için tırnaklara kremin gelmemesine dikkat edilmelidir.) Manikür işlemi bitiminde tırnak kenarlarındaki etlerin enfeksiyon kapmasını engellemek için özel dezenfektanlarla dezenfekte edilir. Müşterinin tercihine göre oje uygulamasına geçilir.

PEDİKÜR ÖN HAZIRLIK & UYGULAMA

Ayak tırnaklarındaki esli ojeler temizlenir. Hazırlanmış ılık şampuanlı suda 5 – 10 dk. bekletilir.( günümüz teknolojisine göre hazırlanmış suya ilave edilen rahatlatıcı solüsyonlar ve masaj yapan sistemler kullanılabilir.) Ayaklar sudan çıkarılıp kurulanır. Krong - vazelin ile dip etleri açılır. Steril paketlere yerleştirilmiş manikür aletleri müşterinin gözü önünde açılır.

İstenilen boyda tırnaklar kesilir.( düz ve kenarları oval kesilmelidir.) Et makası ile dik ve yarım ay şeklinde etler alınır. Et pensi ile tırnak kenarındaki etler alınır. Törpü ile şekil verilip nasırlar alınır ve topuk törpüsü uygulanır.

Ilık suyla çalkalanıp , kurulanıp tırnaklar tekrar kontrol edilir. Müşterinin açık bölgelerden enfeksiyon kapmasını engellemek için özel dezenfektan enjekte edilir. Pedikür terliği giydirilip, arzuya göre oje uygulaması yapılır.

STERİLİZASYON VE SANİTASYON Sterilizasyon bir nesneyi faydalı ve zararlı tüm bakterileri yok ederek mikroplardan arınmış hale getirmektir. Sanitasyon özellikle enfeksiyona ve bulaşıcı hastalıklara yol açan mikropların üremesine engellemek mümkünse tamamen yok etmek için gerekli metodlardır.

STERİLİZASYON VE SANİTASYONLA ilgili en çok bilinen yöntemler FİZİKSEL YÖNTEMLER ( Buhar ısısı / Otoklav / Kuru ısı / Ultraviole ışınlar KİMYASAL YÖNTEMLER

Öneriler

BAŞARILI OLMAK İÇİN Beslenmenize dikkat ediniz Günlük kişisel hijyeninize dikkat ediniz Saç stili, kıyafet ve makyajınıza önem gösteriniz. El ve tırnaklarınıza ayrıca önem gösteriniz. Müşterilerinize karşı nazik ve kibar olunuz.

Verilen hizmet ve ürünlerin niteliğini iyi şekilde öğreniniz. Müşterilerin tümüne eşit ve dürüst davranınız. Sadık olabilme özelliğine sahip olup, sadakatle çalışınız. Çalışma ortamınıza ve yaptığınız uygulamalarda bir düzen oluşturunuz. Gereksiz yere konuşmaktan kaçınınız.