KELEBEK YÜZME TEKNİĞİ VE ÖĞRETİM BASAMAKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ BESYO DERS HOCASI İRŞİL DEMİRALP.
Advertisements

VOLEYBOLDA PLONJON.
14 Dakikada Mükemmel Bir Vücut
ELLE TAŞIMA BİLİNCİ ELLE TAŞIMA... DOĞRUSU NASILYAPILMALIDIR???
BASKETBOL BASKETBOL’DA PAS ÇEŞİTLERİ
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
Şınav Çekerek Forma Gir
ESNETME EGZERSİZLERİ Cemal KOLAY & Ceyhun İRİŞİK
Servis Çeşitleri : Alttan atılan servis Önden alttan atılan
OFİSTE EGZERSİZ PROJESİ
Bildiğiniz gibi kilo alma sürecinde en çok etkilenen yerler karın,bel ve kalça bölgeleridir.Zayıflama ve incelme programlarında da en zorlanılan bölgeler.
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
Mekik İle Etkili Sonuçlar
Türkiye Futbol Federasyonu
İSKELET.
İyi İş Güvenliği Uygulamaları Araca Binerken
Hızlı yürüyüşlere başlayınız.
BEL EGZERSİZLERİ.
Dr. Mustafa Arif Eras Avrupa Meslek Yüksek Okulu
BASKETBOL Hazırlayan Ayşegül YILDIZ.
HASTA POZİSYONLARI VE MOBİLİZASYONU
TOP TUTMA Bir oyuncu tarafından, durarak, yürüyerek, koşarak ve sıçrama suretiyle, yerde yuvarlanan, potada seken ve pas olarak gelen topların tek veya.
Omuz ve Kol için Gerdirme Hareketleri
İş Sağlığı ve Güvenliği
Omuz ve Dİrsek Radyolojİk Anatomİk YapIsI ve İncelenmesİ
ELLE TAŞIMA İŞLERİ TALİMATI
BASKETBOL.
Günlerden Pazar, yeni uyandınız ve saat 09:30 civarı. Günlerdir çalışmanın getirmiş olduğu yorgunluk ve stres birikimi sonucu bedeninizde inanılmaz bir.
3Ekim /3/2015 BREZİLYA KALÇASI İÇİN EGZERSİZLER.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İLKÖĞRETİM Bilgisayar ve Sağlık.
ELLE TAŞIMA.
YÜZMEDE YARIŞMA YÖNETMELİĞİ.
OMUZ EGZERSİZLERİ.
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ
DİZ EGZERSİZLERİ.
Bilgisayar ve Sağlığımız
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 4.SINIF KONU: DESTEK VE HAREKET
SINAV KAYGISI Sınavlarda bazen kalbimizin hızlı hızlı çarptığını ve aşırı terlediğimizi hissederiz ancak bu çok nadir görülen, çözümü basit olan duygu.
Dr. Nilüfer GENÇ ÖZDAMAR
UZUN ATLAMA.
STANDART AYAKTA DURUŞ POSTÜRÜ
Doç. Dr. Gülten HERGÜNER GÜLLE ATMA.
ÇEKİÇ ATMA.
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Temel Cimnastik Duruşları
GENİŞLİK ÖLÇÜMLERİ (BREADTH).
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
BİLGİSAYAR VE SAĞLIĞIM
TAŞIMA TEKNİKLERİ.
Eklemlerimiz.
BEDEN EĞİTİMİ PERFORMANS ÖDEVİ
Yüzme müsabakaları ve stilleri
Servis Çeşitleri : Alttan atılan servis Önden alttan atılan
Prof. Dr. Fehmi TUNCEL.
ÇIKIŞ/DOLFİN AYAK VURUŞUNUN KİNEMATİĞİ VE HİDRODİNAMİĞİ
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
VOLEYBOLDA MANŞET, PAS VE SMAÇ TEKNİĞİ ÖĞRENİMİ
Basketbol Öğretimi Top tutma Paslaşma Top sürme Atış yapma Hazırlayan A.Kadir Keser Beden Eğitimi Öğretmeni.
GÜLLE ATMA SUNUM
ANESTEZI POZISYONLARı.  Hastaya pozisyon verme ve hastayı olası risklerden koruma anestezist ve cerrahi ekibin ortak sorumluluğundadır. Sağlık bakım.
YATAK İÇİNDE DÖNME EGZERSİZLERİ Zeliha IŞIK
ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA
3Ekim2013.
3Ekim2013.
YATAK İÇİ DÖNME EGZERSİZLERİ Amacı: 1.Onu rahatlatmak, 2.Dolaşımı hızlandırmak, 3.Vücudun belirli bir bölgesinde uzun süre basınç, uygulamasını önlemek,
ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
PARMAK PAS Voleybolda topun istenilen noktaya ellerin ve kolların yardımı ile parmakların ve tüm vücudun harekete katılımı sağlanarak yapılan bir vuruş.
FUTBOL NEDİR ?  Futbol on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında küresel bir topla oynanan takım sporudur.  Futbol oyununun oynanabilmesi için en.
Sunum transkripti:

KELEBEK YÜZME TEKNİĞİ VE ÖĞRETİM BASAMAKLARI Kelebek Yüzme Tekniği Gelişimi Yüzme tekniklerinin arasında en yeni olan,kelebek yüzme,1935 yılında Uluslar arası Yüzme Federasyonu’nun kurbağalama – kelebek kural ayırımı yapıldığında meydana çıkmıştır. Aynı yılda ABD’de AMERİKAN antrenörün David Armbuster yüzücüsü Jack Sieg ilk defa 100 yard kelebek mesafesini 1:00.2 derecesi ile yüzmüştür, fakat tekniğin resmi bir dayanağı olmadığı için bu derece kabul edilmemiştir.

Kelebek yüzmede hareketlerin koordinasyonu Kelebek yüzmede hareketlerin koordinasyonu, kol-bacak hareketinin ve vücut yalpalanması karışımından ortaya çıkmaktadır. Daha kolay anlaşılabilmesi için, kol hareketini ikiye böleceğiz: Kolların suyu çekmesi ve suyun çekilmesi, hazırlanması. Bu iki bölümde bacak hareketlerinden oluşan birer yalpalanma yapılır. Böylece, kolların suyu çekmesinden sonra ilk yalpalanma gerçekleşirken, kolların suya girmesiyle ikinci yalpalanma gerçekleşir. Nefes alma suyun çekilmesinden sonra meydana geldiği için hareketin koordinasyonu şöyle ifade edilebilir. Bir kol ziklesinde iki yalpalanma ve bir nefes hareketi yapılır.

Pratikte baska koordinasyon Türlerinede rastlanır: İki kol Hareketine 4 yalpalanma ve Bir nefes hareketi veya bunların Karışımı. Yüzmeye yeni Başlayanlar yukarıda bahsedi- Len koordinasyonları gerçekleş- Tiremiyorlar. Bunun için Çocukların kullandığı bir Kol hareketine bir yalpalanma Hareketidir. Yalpalanma hareketi ise su çekimi bitiminde veya kolların suya girmesi sırasında değil, kolların suyu çekmesi esnasında gerçekleşir.

Kelebek bacak hareketlerini öğretmek için kullanılabilen egzersizler 1. Suyun dışında, ayakta kol hareketinin uygulanması. 2. Suyun dışında, belden bükülü olarak kol hareketinin uygulanması

3. Havuzun kenarında oturarak, çift bacakla bacak hareketinin uygulanması. 4. Havuzun duvarından iterek, tahtalı veya tahtasız kelebek bacak hareketleri ile ilerleme.

5. Havuzun kenarından iterek, sırt üstü yatay pozisyonda kelebek bacak hareketinin uygulanması. 6. Tahtalı veya tahtasız ayak paletleri kullanarak bacak hareketleri ile ilerleme.

Kelebek Bacak Hareketlerinin Teknik Uygulaması 1951 yılında kelebek tekniği Avrupa’da ilgi toplamaya başlamış ve 1953 yılında Uluslararası Yüzme Federasyonu yeni kelebek tekniğin resmi olarak kabul etmiştir. Kelebek Bacak Hareketlerinin Teknik Uygulaması Aktif Hareket; Hareket kalça ekleminden yapılır. Dizlerin bükülmesi ile birlikte, üst bacak suya iner Ve ayak parmak uçları sivri olarak içe doğru rotayson Yapar. İlerlemenin gerçekleşmesi için, alt bacak bir “kırbaç”hareketi yapar. Krawl stilinden farklı olarak bu “kırbaç” hareketinin daha kuvvetli olması gereklidir Çünkü bu hareketten vucudun yukarıya kalkması İçin destek alınır.

Pasif Hareket: Bacaklar düzeldikten Sonra, gevşek bir şekilde yukarıya kaldırılır. Genel Hatalar: Pasif harekette dizlerin fazla fleksiyon yapması Aktif harekette dizlerin karına fazla çekilmesi

Kelebek kol hareketini öğretmek için kullanılabilen egzersizler 1. Suyun dışında, ayakta kol hareketinin uygulanması. 2. Suyun dışında, belden bükülü olarak kol hareketinin uygulanması. 3. Jimnastik sehpasında yatay pozisyonda kol çekme hareketinin uygulanması. 4. Sığ havuzlarda, kol hareketi yaparak ‘ dolfin atlaması’.

5. Bir yardımcının uygulayanın bacaklarından tutarak, kol hareketinin uygulanması. 6. Mesafenin arttırılarak, kol hareketinin uygulanması. 7. El paletleri ile kol hareketinin uygulanması 8. Kurbağalama bacak hareketi ile kelebek kol hareketinin uygulanması.

Kelebek kol hareketinin teknik uygulanması Aktif hareket 3 evreden oluşmaktadır: Kolun suya girişi ve suyun tutulması Evresinde, eller dışa doğru rotasyon yapar. Kolun suyu çekme evresinde ise, kollar Hafif yana açılır ve hafif dirsekten fleksiyon Yaparak, suyu çekmeye başlar. Kolun suyu itme evresinde, kollar suyu Bacaklara doğru iter ve vücudun yanına Yaklaşıncaya kadar devam eder.

Suyun çekişinin gevşek bilekle yapılması. Kol hareketinin kısa olması Pasif Hareket: Kolun suyu itiş hareketi bittikten sonra kollar sudan çıkar ve hafif yandan bir yol izleyerek tekrar suya girer. Genel Hatalar: Suyun çekişinin gevşek bilekle yapılması. Kol hareketinin kısa olması

Kelebek yüzmede nefes alıp-verme tekniğinin uygulanması Kurbağalama yüzme tekniğindeki gibi, kelebek tekniğinde de nefes alıp verme başın yukarıya kaldırılması ile gerçekleşdirilir. Ancak, bazı yüzücüler yandan (Krawl’daki gibi) nefes almayı tercih ederler. Nefes alma zamanı kolların aktif hareketinin bitiminde meydana gelir. Bu durumda suyun itilmesi bittiğinde başın sudan kaldırılması için yeterince destek sağlanmış olur. Özellikle yeni başlıyanlarda başın suyun dışına fazla çıkarılması ve dolayısıyla suya fazla batması sık görülen bir hatadır.

Kelebek yüzmede hareketlerin koordinasyonu

Kelebek bacak hareketinin teknik uygulaması

Kelebek bacak hareketlerini öğretmek için kullanılabilen egzersizler

Kelebek kol hareketinin teknik uygulanması