LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Advertisements

Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK DÖNEMİ’NDE DIŞ SİYASET
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
TARİH ÖĞRETMENİ OLGAY ŞEN.
? Milli Egemenlik: Devleti yönetme yetkisinin devleti kuran kişi veya ailesinde değil, doğrudan halkta olduğu yönetimlerdir. Biliyor musun ? Saltanat:
Trablusgarp Savaşı veya diğer kullanımıyla  Türk-İtalyan Savaşı, yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında.
MUDANYA ATEŞKESİ VE LOZAN BARIŞI
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
Lozan’dan Möntrö’ye Türk Boğazları
Çalışma soruları 8. video
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp’ta İtalya ile mücadele halinde olması, aşağıdaki savaşlardan hangisinin başlamasında.
Lozan ve Montrö Anlaşmalarına Göre Boğazların Durumu
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI ZAFER MİDİR, YENİLGİ MİDİR?
Ait Ders çalışma soruları.
Çalışma soruları 9. hafta
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
 Lozan Barış Antlaşması’nda çözüme kavuşmayan sorunlardan birisi de Musul sorunu ve Irak sınırıydı.Misakımilli sınırları içinde yer alan ve halkının.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
TBMM’nin Açılışı (23 Nisan 1920)
SEVR ANTLAŞMASI 10 AĞUSTOS 1920
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
İNKİLAP TARİHİ İBRAHİM AYHAN. BATI CEPHESİ (YUNANİSTAN) (YUNANİSTAN) KOMUTAN:İSMET BEY KOMUTAN:İSMET BEY SAVAŞLAR : SAVAŞLAR : 1-1.İNÖNÜ SAVAŞI 1-1.İNÖNÜ.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
Atatürk Dönemi’nde Türk Dış Politika
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
LOZAN BARIŞ KONFERANSI
2. KONU Sevr’den Lozan’a.
2.Ünite Milli uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Sunum transkripti:

LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan dolayı sınır daha sonra TBMM ve İngiltere arasındaki ikili görüşmelerde belirlenecek.

Boğazlar -Bogazların idaresi başkanlığını bir Türkün yapacağı uluslar arası bir komisyona bırakılıyor. -Boğazların her iki yakasında 20’şer km lik askerden arındırılmış bölge oluşturuluştur. -Oluşturulan askersiz bölgeye olağan üstü bir durum yaşandığında Türkiye’nin asker sokabileceği kararlaştırılmıştır. -Boğazlardan ticaret gemilerinin serbestçe geçmesine karar verilmiştir.Savaş gemilerine ise tonaj sınırlaması getirilmiştir. -İstanbul’daki işgal güçlerinin şehri 1,5 ay içinde boşaltmaları kararlaştırılmıştır.

Kapitülasyonlar Ermenistan sorunu Lozanın en çok konuşulan konusu hiç taviz verilmeden çözülmüş ve kesin olarak kaldırılmışlardır. Ermenistan sorunu Sevr ant.ile Doğuda kurulmasına karar verilen Ermeni devletinin kurulmasından vazgeçilmiş ve bölgenin türk toprağı olduğu kabul edilmiştir.

Adalar Oniki ada İtalyanlara,Bozcaada ve Gökçeada Çanakkale Boğazını kontrol ettiği için TBMM’ye diğer Ege adaları ise Yunanistan’a veril miştir.Yunanistanın Türk kıyılarına yakın olan adaları akeri amaçlı kulllanması yassktır. Patrikhane I.Dünya savaşı ve Kurtuluş savaşı boyunca azınlıklar ve dış güçlerle birlikte hareket eden Fener patrikhanesinin yabancı kiliselerle ilişki kurmaması şartı ile Türkiyede kalması kabul edilmiştir.

Borçlar Düyunı Umumiye kaldırılacaktır. Osmanlı devletinden ayrılan devletlere Osmanlı borçlarından hisse verilecektir. Osmanlı borçlarının büyük bölümünü TBMM ödeyecektir. Borçlar Türk lirası olarak ve taksitler halinde ödenecektir.

Azınlıklar Türkiyedeki tüm azınlıklar Türk vatandaşı olarak kabul edilmişlerdir. Azınlıklara Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklar tanınmış ama ayrıcalıkları kaldırılmıştır. İstanbuldaki Rumlar hariç diğerleri Yunanistana ,buna karşın batı Trakyadaki Türkler hariç Yunanistandaki Türkler de Türkiyeye gönderileceklerdi.

Yabancı okullar Tüm yabancı okullar Türk kanunlarına ve diğer okulların bağlı oldukları tüzük ve yönetmeliklere uyacaklardır. Türk hükümeti bu okulların öğrenimini düzenleyecektir. Savaş tazminatı Yunanistan savaş tazminatı olarak Karaağaç’ı Türkiye’ye bırakmıştır.